Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 30/2015
P. 12
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

OSTRUŽINY
Mathioli ve svém herbáři říká o ostružinách: "Pití
odvaru celého květu i ovoce ve víně jest vznešený lék
při uštknutí, ranění jedovatými žížalami, hady a
štíry.".. Těžko posoudit, ale jisté je, že léčivé účinky
ostružin vážně stojí za povšimnutí..

Ostružiník je keř z čeledi růžovitých, což nám napoví
už tvar jeho květů a listů, stejně jako množství
zahnutých trnů. Když ve volné přírodě narazíme na
jeho hustý porost, projít jím bez škrábnutí se nám
nejspíš nepodaří.
Ostružiník u nás najdeme často na okraji lesů, kde se
opírá slunce. Plody z takto prosluněných strání mají
výbornou chuť a velkou léčivou sílu. Pokud nemáme v dosahu plodící porost ostružin, není vůbec těžké, je
pěstovat.
Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a
detoxikaci organismu. Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných
radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z
vitaminů skupiny B, z minerálů pak např. mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník.
Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného
ovoce, než formou potravinových doplňků a tablet.
Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění,
angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin a pod., stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám
pomohou urychlit.
Léčivý účinek ostružin je výrazně posílen vysokým obsahem bioflavonoidů - látek, které chrání před oxidací. Tyto
látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, slabé
cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné
výzkumy. Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově
zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše jmenovaných
potíží, ale i jako podpora jejich léčby. Pokud máme tu možnost, je dobré si zajistit zásobu ostružin v jakékoli
formě na celý rok a užívat je pravidelně, jejich blahodárný účinek za to jistě stojí.
Méně známý je fakt, že i listy ostružiníku mají mnohé léčivé účinky. Připravuje se z nich čaj, který má navíc
příjemnou chuť. Látky obsažené v listech působí hlavně protizánětlivě. Tohoto účinku můžeme využívat
například pro léčbu dásní (paradentóza a pod.), při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání
špatně se hojících poranění kůže, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě.
Už po mnohé generace se sušené listy používají jako prostředek proti průjmu, kdy je vhodné pít čaj z listů
až do vymizení potíží. Kladný vliv má i na sliznice žaludku a střev, zmírňuje a léčí koliky.
Výhodou je, že listy se sklízí jednoduše, za pár minut jich můžeme mít plný košík, navíc rychle schnou, což lze
ještě urychlit jemným pomačkáním listů. Skladovat je můžeme i v papírových sáčcích, pokud je umístíme v suché
a větrané místnosti.

Recept na čaj z listů ostružiníku:
1 lžíci řezaných sušených listů na 1 vetší šálek horké vody, necháme 5-10 minut luhovat, přecedíme
- čaj můžeme užívat 2-3x denně při potížích, na doléčení či jako prevenci stačí 1-2x denně, sladíme medem nebo
bylinným sirupem.

Ostružiny jsou zdravá sladká pochoutka
Ostružiny můžeme zpracovávat a konzervovat opravdu mnohými způsoby. Čerstvé jsou výborné buď samotné,
jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Oblíbené jsou také rozmačkané s cukrem a smetanou,
takto upravené obzvlášť výtečně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme je mrazit
a pak přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů, nebo dření. Výborný je také ostružinový sirup, který
nám po krátké konzervaci vydrží i celý rok a je chutnou prevencí a lékem respiračních onemocnění. Skvělé jsou i
ostružinové džemy, marmelády a želé, jak ze samotných ostružin, tak s přidáním jiného ovoce. Osobně je
kombinuji např. s nektarinkami a broskvemi, žlutými slívami, kiwi a podobně, což příjemně zpestří chuť džemů.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17