Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2017
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

LETNÍ MOUČNÍK – NANUK
Rozpis na 12 dezertů:
Na těsto: 80g hladké mouky, 60g krystalového cukru, 3 celá vejce, 3 vaječné
žloutky
Na náplň: 180g mascarpone nebo jemného tvarohu, 100g bílé čokolády, 50g
vanilkového pudinku, 2g mleté kávy, 3 lžíce šlehačky
Na polevu: 150g rozpuštěné čokolády, 50 g másla, trochu kakaa, Ostatní:
papír na pečení, špejle na nanuky.
Z bílku vyšleháme tuhý sníh ochutíme ho cukrem. Do tuhého sněhu opatrně

zapracujeme vaječné žloutky a mouku, vymícháme do hladka. Na plech vyložený papírem na pečení pomocí lžíce
nebo sáčku na zdobení cukroví nastříkáme těsto ve tvaru oválu (velikost běžného nanuku). V troubě vyhřáté na
220 °C pečeme cca 7-10 minut. Plech vytáhneme z trouby, upečené oválky těsta otočíme a pokapeme uvařenou a
vychladlou černou kávou. Připravíme si krém; do uvařeného vanilkového pudingu přidáme v mikrovlnné troubě
nebo ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu, když vychladne, hmotu smícháme se šlehačkou a mascarpone
nebo tvarohem, opět ochutíme kávou. Na připravené těstové oválky položíme držátko na nanuky na povrch
naneseme krém, dáme do mrazáku zamrazit. Ve vodní lázni připravíme čokoládu smíchanou s máslem v které
máčíme zamrazené nanuky, ty pak strčíme opět do mrazáku, aby pěkně ztuhly. Hotové tiramisu nanuky ještě
hojně posypeme kakaem a můžeme podávat.

MELOUNOVÁ LIMONÁDA
4 šálky na kostičky nakrájeného vodního melounu bez pecek, 6 šálků kostek ledu, 3,5 šálky
studené vody, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1/2 šálku bílého cukru, vysoké
sklenice bez stopky, kousky melounu na ozdobu
Tak 1/2 šálku vody spolu s cukrem přivedeme k varu, jakmile se cukr rozpustí, zdroj tepla
vypneme a do cukrového rozvaru vmícháme 3 šálky studené vody a citronovou šťávu,
necháme vychladnout. Kostky melounu nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme je
dohladka, pyré přepasírujeme přes jemné sítko. Do sklenic rozdělíme kostky ledu a melounové
pyré, zalijeme cukrovo-citronovým základem, mírně promícháme a jednotlivé sklenice nakonec ozdobíme kousky
celého melounu.

CITRONOVÉ TĚSTOVINY S BAZALKOU A ČESNEKEM
1 balení těstovin, 1 citron, 3 ks stroužku česneku, 5 lžic extra virgin
olivového oleje, čerstvá bazalka, pepř, sůl
Těstoviny uvaříme na skus ve slané vodě, česnek nakrájíme na slabé
plátky a krátce osmahneme na lžíci oleji
2. Citron řádně omyjeme v horké vodě. Pomocí škrabky si naškrábeme
asi dvě lžičky proužků a dbáme na to, aby byly jen velmi tenké. Proužky
nakrájíme na nudličky. Z citronu vymačkáme šťávu. Kůru smícháme s
osmi lžičkami vymačkané šťávy a vmícháme ji do čtyř lžic olivového
oleje. Odkapané těstoviny smícháme s citronovo-olivovou směsí a
restovaným česnekem, na mírném plameni ohřejeme. Osolíme,
opepříme čerstvým pepřem a přidáme nasekané bazalkové lístky. Nakonec můžeme posypat strouhaným
parmezánem.

TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu, 900 ml perlivé vody, 300 ml čerstvě vymačkané
citronové šťávy, 250 ml pitné vody, 150-200g cukru, plátky citrónu, kostky ledu (lístky máty).
Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou vodou a
přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit, snížíme zdroj tepla a
necháme 10 minut probublávat. Cukrový rozvar ochucený tymiánem necháme zchládnout, přelijeme
do velkého džbánu. Vmícháme citronovou šťávu, nalijeme perlivou, dobře vychlazenou, vodu.
Podáváme s kostkami ledu, ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21