Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2015
P. 9
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

TENTO TÝDEN S JAHODAMI

TVAROHOVÝ DORT S JAHODAMI
25 gramů práškové želatiny, 200 mililitrů mléka, 500 gramů tvarohu, 200
gramů rostlinného tuku Hera, 200 gramů moučkového cukru, 1-2 vaječné
žloutky, 600-700 gramů čerstvých jahod, 25-30 kusů cukrářských piškotů, 2-3
lžíce rumu (nemusí být).
Želatinu smícháme s mlékem a za stálého míchání pozvolna ohřejeme, dokud
se nerozpustí. Pak necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Tvaroh
rozmícháme pomocí tyčového mixéru nebo propasírujeme přes cedník, aby
měl jemnější konzistenci. Přimícháme změklou Heru, moučkový cukr, žloutek
a mléko s rozpuštěnou želatinou. Dno dortové formy vyložíme potravinovou
fólií. Jahody (případně jiný druh čerstvého ovoce nebo kompotu) omyjeme, zbavíme stonků a uložíme je těsně
vedle sebe na dno dortové formy, aby vytvořily rovnoměrnou vrstvu. Tvarohový krém vlijeme na jahody. Povrch
krému poklademe piškoty – dbáme, aby ležely co nejtěsněji vedle sebe. Případné trhliny v piškotové vrstvě
vyplníme úlomky z rozlámaných piškotů. Piškotovou vrstvu pokapeme rumem, pak dáme dort vychladnout do
lednice na několik hodin, aby se vrstvy spojily a tvarohový krém dobře ztuhl. Před servírováním vyklopíme dort na
talíř a odstraníme fólii. Nakrájíme teplým nožem a podle chuti zdobíme šlehačkou.

JAHODOVÁ ZAVAŘENINA
Jahody - 1 kg, cukr - 1 kg, citron - 2 ks.
1 kg jahod + 1 kg cukru, omyté a očištěné jahody posypu cukrem a necháme
odstát i přes noc, druhý den dáme vařit, když změknou tak ponorným
mixérem nebo tlačítkem na bramborovou kaši pomačkáme. Vaříme asi 1/2
hodiny podle toho, kolik vody pustily jahody, nakonec přidáme citrónovou
šťávu a ještě trochu povaříme. Můžete vařit i déle jestli to chcete hustší. Asi
15 min předem dáme troubu na 120 C, dáme do ní umyté sklenice a asi tak
15 min sterilizujeme sklenice před naplněním. Pak naplníme sklenice, až
nahoru, očistím kraje, zavíčkuji, postavíme ohřátým dnem nahoru, přikryjeme a necháme do druhého dne
vychladit.

JAHODY A PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY
1/2 kg jahod, 2 lžíce medu (měl by být tekutý), šťávu a nastrouhanou kůru z
jednoho citronu nebo limety
500 ml smetany ke šlehání, 150 g bílé čokolády (čím více kakaového másla,
tím lépe; výborná je třeba Nestlé), nalámané na kousky, 2 vejce, snítky
máty nebo meduňky na dozdobení (nemusí být).
V hrnci uveďte do varu vodu. Čokoládu nasypte do misky, která se dá
položit přes hrnec, a pak ji za stálého míchání rozpusťte – voda by měla vřít
jen mírně, k rozpuštění čokolády stačí horká pára. Do čokolády by se neměla
dostat ani kapka vody, aby se sladká hmota nesrazila. (Tip: čokoládu
můžete rozpustit i v mikrovlnce; při výkonu na 75 % to trvá dvě minuty. Po minutě promíchejte.) Tekutou
čokoládu pak nechte trochu vychladnout. Smetanu ušlehejte do tuha. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, vlijte k nim
čokoládu a důkladně prošlehejte. Postupně do směsi vetřete šlehačku a pak pěnu rozdělte do sklenek. Nechte
aspoň hodinu v chladničce. Před podáváním nakrájejte jahody na plátky a smíchejte s medem a citronovou
šťávou i chemicky neošetřenou kůrou. Navršte do každé sklenky na čokoládovou pěnu a případně dozdobte
bylinkami.

JAHODOVÝ LIKÉR
1 kg jahod, 0,5 kg cukru krupice, 1 l vody, 1 l čistého alkoholu (vodka)
Jahody zbavíme zelené čepičky a nasypeme do 5 l láhve. Svaříme vodu s cukrem, necháme
trochu vystydnout a přelijeme jahody. Přidáme alkohol a láhev uzavřeme. Jahodový likér dáme
na chladné místo (nejlépe do sklepa) na tři týdny zrát. Každý týden láhev protřepeme. Jahodový
likér scedíme přes jemné sítko, přelijeme do lahví a kdykoliv podle chuti a příležitosti podáváme.

9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14