Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MARMELÁDA Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
10 ks trsů květů černého bezu, 1 sáček želírovací prostředek (např: Gelfix super Dr. Oetkera),
200 g krystalového cukru, 200 g želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťáva z 1 ks
citrónu, menší zavařovací skleničky s uzávěrem. Trsy květů bezu propláchneme pod studenou
tekoucí vodou, zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody,
necháme namočené ve vodě 3 dny. Květy scedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a
přisypeme želírovací prostředek, postupujeme nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu
Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do vody, necháme 1 minutu povařit). Přidáme
zbytek smíchaný želírovací cukr s krystalem a za občasného míchání necháme cukr rozpustit a

celé tak 5 minut povaříme. Horkou marmeládu plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a
necháme vychladnout dnem vzhůru.

MED Z ČERNÉHO BEZU
25 květů černého bezu, 1 celý citrón, 1 kg cukru, 1 litr vody.
Květy bezu propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme litrem vody. Citrón pořádně
omyjeme a nakrájíme jej na kolečka, přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, pak
odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Na druhý den květy i s citrónem scedíme přes
plátýnko a pořádně je vymačkáme. Přidáme kilo cukru a vaříme cca 2 hodiny na mírném
ohni. Během vaření promícháváme. Nalejeme horké do skleniček. Z této dávky jsou zhruba 4 menší skleničky.

KOSMATICE - Řízky z trsů květů černého bezu
8 ks trsů květů černého bezu, 2 ks vejce, 1 hrnek mléka (na slanou varinatu pivo), 2
lžíce oleje, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, sůl a pepř na slanou
varinatu, hladká mouka na umíchání těstíčka, papír na vyložení plechu na pečení.
Květy ponoříme na 10 minut do studené vody. U vajíček oddělíme žloutky od bílků,
bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou. Do hlubokého talíře

nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu, postupně
přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a
trochu soli. Bílky přidáme do těstíčka a lehce je zamícháme. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak
klademe na plech vyložený papírem na pečení. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 30 minut dozlatova.
Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě teplé ihned podáváme. Na slanou variantu: Postup je úplně stejný,
jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným česnekem a místo skořice řízky
dochutíme pepřem a solí.

BEZINKOVÁ LIMONÁDA
6 - 8 velkých květů černého bezu, 1 - 2 citróny (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry vody
Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte
bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.
Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na přímém slunci! Občas
promíchejte. Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Limonádu

podávejte s ledem.

BEZINKOVÝ SIRUP
20 bezinkových květenství, 1 citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citronové, 1,5 kg krupicového cukru,
1,2 l převařené vody. Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky
citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji
sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.

BEZOVÝ LIKÉR Z KVĚTŮ BEZU
Na 5,25 l likéru: 30 ks květů bezu (neprat!), 800 g cukru, 20 g potravinářské kyseliny citrónové (jeden sáček), 2 l
vodky, 2 l vody, 1 l jablečné šťávy (džus 100 %). Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme
celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o kyselinu
citrónovou, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. 1 týden necháme odstavené.
Podává se jako aperitiv s jednou kostkou ledu.

Květy černého bezu se hodí i na maso - zkuste jimi posypat hotovou pečínku. Krásně ji provoní.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16