Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2015
P. 9
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

REBARBORA
Nejstarší zmínka o rebarboře pochází z Číny z roku 2700 př.n.l. a existují záznamy o tom, že v Evropě
se pěstovala již počátkem 18. století. Původně ji pěstovali jako léčivou rostlinu pro silné projímavé
účinky. Jako zeleninu ji začali od roku 1778 pěstovat Francouzi, kteří z ní připravovali dorty a koláče.
Ve Spojených státech se objevila poprvé okolo roku 1790 ve státě Maine, kam byla přivezena z
Evropy.
Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je rostlina náležící do rodu reveň. Botanicky je pokládána za

zeleninu, avšak stále častěji je
považována za ovoce, jelikož je
takto obvykle konzumována. U
rebarbory se konzumují pouze
řapíky, a to tepelně opracované,
nikdy syrové. Listové čepele
rebarbory obsahují jedovaté
sloučeniny včetně kyseliny
šťavelové. Připravují se z ní mimo
jiné moučníky s tvarohem, náplně
do knedlíků, ovocné polévky,
kompoty, zavařeniny a koláče. Při
vaření se nedoporučuje používat
hliníkové nádobí, jelikož hliník
reaguje s obsaženou kyselinou
šťavelovou a přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Rebarbora má velký obsah jablečné a citrónové kyseliny, zato malý obsah vitaminu C. Na
druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho niacinu prospěšného pro
krevní oběh a energii buněk.
Vysoký obsah kyseliny pantotenové prospívá pokožce a vlasům. Kyselina listová
podporuje krvetvorbu a posiluje nervovou soustavu, je důležitá pro správný vývoj plodu.
Reveň je také bohatá na vápník, nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v
menopauze. Dále obsahuje mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla a
plní i řadu dalších důležitých funkcí. V neposlední řadě je v reveni množství vlákniny,
která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu.

Opatrně ji konzumujeme, pokud máme problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí
žaludku a při náchylností k průjmu.

Účinky na organismus:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- zbavuje tělo škodlivin
- posiluje svaly, nervy a kosti
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
- posiluje pokožku a vlasy
- aktivuje energii buněk

Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky,
kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s
kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.

Nejezte listy, jsou jedovaté!

9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14