Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2015
P. 11
ZENÍ BRAMBOR LOUŽNICKÉ TRADICE

Brambory – málo kdo z nás by si už bez nich dovedl
představit svůj jídelníček. V kuchyni jsou mezi ostatními
surovinami na předním místě. Dá se z nich vyčarovat
téměř vše, ať už je to jídlo na sladko, na slano, jako
hlavní chod či jen nějaká chuťovka. Nedali na ně dopustit
už naši předkové, kterým dodávaly sílu při těžké práci na
poli.
V naší obci začátkem máje probíhá již tradiční sázení
brambor. Každý, kdo má i sebemenší kousek políčka, v
tento čas, již sází či nasázel brambory.
Dnes si každý osází minimum jen pro vlastní spotřebu,
ale není tomu tak dávno, kdy se několik rodin (některý
rok i 6 polí), domluvilo a společně si připravili a navzájem
osázeli políčka bramborami. Pole byla nachystaná a již
v ranních hodinách Loužnicí bručeli traktůrky. Všichni se
sešli na prvním poli, chlapi orali brázdy, ženy, děti a
starci sázeli, všechny děti jsme věděli, že se brambory
sází na délku stopy, takže v létě bylo vidět, který řádek
sázeli děti a který dospělý  Hospodyně po ukončení
sázení nabízely lahůdky ze své kuchyně, často to bývalo
studené pečené maso s pečivem, domácí nakládaná
zelenina a samozřejmě nechyběla kořalička a pivo. A
takto se pokračovalo Loužnicí až na poslední pole, tam se
končilo až v pozdních odpoledních hodinách.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16