Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ZAPEČENÁ REBARBORA S MASCARPONE
700 g rebarbory, 100 ml růžového vína, pár proužků pomerančové
kůry, 2 hvězdičky badyánu, 80 g krupicového cukru, nejlépe
přírodního, 250 g mascarpone
Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Rebarborové
řapíky omyjte, osušte, oloupejte a rozkrájejte nejprve podélně
napůl, pak příčně na kusy dlouhé jako prst. Naklaďte je do mělké
zapékací nádoby a zalijte vínem. Mezi rebarboru vtiskněte badyán i
pomerančovou kůru a vše pocukrujte. Těsně zakryjte alobalem a
pečte v předehřáté troubě dvacet minut; rebarbora musí změknout.
Odkryjte a ještě pět minut pečte, aby šťáva zhoustla. Rebarboru rozdělte na talířky a podávejte s kopečkem
mascarpone.

REBARBOROVÝ FIZZ
NA REBARBOROVÝ SIRUP: 450 g krupicového cukru, 2 vanilkové lusky, 4–5
stonků rebarbory
NA DOKONČENÍ: 470 ml ginu, 540 ml rebarborového sirupu, 250 ml čerstvé
citronové šťávy, 700 ml prosecca (nebo jiného šumivého vína), led a kolečka
z biocitronu k podávání
Vanilkové lusky rozřízněte a seškrábněte z nich semínka. Spolu s ostatními
surovinami na sirup je dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a přiveďte pomalu
k varu. Nechte vařit, dokud rebarbora nezměkne. Pokud chcete sirup úplně
čistý, prolijte a protřete ho přes jemné sítko, jinak stačí jen vyndat vanilkové
lusky. Vychlaďte. Rebarborový sirup vlijte do džbánů, zalijte ginem a citronovou šťávou. Při podávání přilijte už
jen prosecco, přisypte led a přidejte kolečka citronu.

REBARBOROVÉ ČATNÍ
500 g červené cibule, nasekané, 50 g čerstvého zázvoru, oloupaného a
nastrouhaného, 300 ml červeného vinného octa, 500 g jablek, oloupaných,
zbavených jádřinců a nakrájených na kostky, 200 g vypeckovaných datlí,
nakrájených, 100 g sušených brusinek, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíce
kari koření, 400 g cukru typu muscovado, 2 lžíce soli, 700 g rebarbory,
oloupané, nakrájené na 2cm kousky
Cibuli vložte do velkého hrnce, přidejte zázvor a zalijte vinným octem.
Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat zhruba 10 minut. Přidejte
všechny ostatní ingredience kromě rebarbory a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Pak nechte bez pokličky
10 minut mírně vařit. Přidejte rebarboru a odklopené vařte dalších 15–20 minut – čatní by mělo být lepkavé a
husté. Nechte čtvrt hodinky odpočívat a nakonec čatní naplňte do čistých a teplých sklenic a zavřete víčkem.
Výborně chutná k opečenému chlebu a tvrdým sýrům, lepší je ho ale jíst až měsíc od uvaření – kvůli rozležení
chutí.

REBARBOROVÁ ZAVAŘENINA
1,2 kg očištěných řapíků rebarbory a 400 g jablek zbavených slupky nakrájejte na kostky.
Vložte do kastrolu a podlijte cca 100 ml vody a šťávou z jednoho citronu. Přisypte 400 g
krystalového cukru (může být řepný i třtinový). Přidejte jeden vanilkový lusk (semínka
vyškrábněte) a vařte tak dlouho, až se jablka a rebarbora začnou rozpadat. Pak je
rozšťouchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo
cukr. Hotovým džemem ihned plňte připravené sklenice (předem vymyté a vysušené),
pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka pod tlakem přichytila. Nechte zcela
vychladnout.

REBARBOROVÁ LIMONÁDA
500 g rebarbory, 2 dl jablečného moštu, 4 cl cukrového sirupu, citrónovou šťávu (podle
chuti), ½ l vody
Rebarboru opláchneme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Většinu (asi 350 g)
rebarbory dáme do mixéru a přilijeme k ní jablečný mošt, cukrový sirup a citrónovou
šťávu. Důkladně směs rozmixujeme a naředíme vodou. Opět důkladně zamícháme a
přecedíme přes síto. Zbylou pokrájenou rebarboru vložíme do skleněného džbánku a
zalijeme namixovanou a přeceděnou rebarborovou šťávou. Limonádu podáváme
vychlazenou a nejlépe s ledem.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15