Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POLÉVKOVÉ KOŘENÍ Z LIBEČKU
Mísu libečku i se stonky - čím více, tím lépe, 4 dcl vody, 1 lžička soli, 1 lžíce pokud možno
čerstvé majoránky, 2 lžíce slunečnicového oleje.
Libeček pořádně osprchujeme a pomeleme na masovém strojku. Dáme do hrnce, přidáme vodu
a vaříme 15 minut. Směs scedíme přes bílé plátýnko, pořádně vymačkáme. Do tekuté směsi
přidáme sůl, 2 lžíce oleje a majoránku a vaříme tak dlouho, až výluh zredukujeme na polovinu.
Nalijeme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru.
Vzniklý koncentrát můžeme přidávat do polévek a podle chuti i do jiných pokrmů, například do
omáček.

LIBEČKOVÁ POLÉVKA
cibule 1 ks, petržel 1 ks, libeček 5 lžic, sůl dle potřeby, vejce 1 ks, krupice 6 lžic,
mrkev 2 ks, máslo 2 lžíce, vývar 1 l, pepř mletý černý dle chuti, olej rostlinný 1 lžíce,
libeček na ozdobu.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na
tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak
přidáme nudličky mrkve a petržele a společně vše krátce orestujeme. Přimícháme
nasekaný libeček, přilijeme vývar a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 15 minut.
Podle chuti polévku osolíme a opepříme. Pro přípravu knedlíčků v misce rozšleháme vejce vidličkou. Přidáme sůl, olej a
krupici a vše dobře promícháme, až vznikne hladké těstíčko. Pomocí dvou lžic tvarujeme knedlíčky, které vhodíme
přímo do polévky a vaříme asi 7 minut. Hotovou polévku spolu s knedlíčky rozdělíme do misek a ozdobíme lístkem
libečku.

KUŘECÍ PRSA S LIBEČKEM
1 kg kuřecích prsních řízků, 3 špetky soli a pepře, 3 lžíce nasekaného čerstvého libečku, 2
kelímky zakysané smetany, 1 lžička grilovacího koření.
Prsa nakrájejte na tloušťku jednoho až jednoho a půl centimetru a z obou stran je osolte a
opepřete.
Dejte je do misky, přidejte nasekaný čerstvý libeček, smetanu a grilovací koření, vše
promíchejte a dejte na 24 hodin uležet do ledničky. Opékejte na grilu, grilovací pánvi nebo
kamenné desce. Podávejte s rajčátky a pečivem.

SALÁT S LIBEČKEM
4–6 větších, nejlépe různobarevných paprik, 2 cibule, nejlépe bílé sladké, 1 středně
velká okurka, 250 g sýra feta nebo balkánského sýra, několik lístků libečku, 3 lžíce
extra panenského olivového oleje, případně sůl na dochucení, pečivo k podávání.
Papriky opláchněte, odstraňte jádřince, stopky a žebroví. Okurku opláchněte, ale
neloupejte. Nakrájejte papriky a okurku na kousky. Nemusí být příliš jemné, spíš
naopak; tenhle salát můžete podávat také jako lehký oběd, tak abyste měli ‚do čeho
kousnout‘. Cibuli oloupejte, odkrojte tuhý kousek s kořínky, rozkrájejte je vertikálně na osminy a ty pak rozdělte na
jednotlivé lupeny. Papriky, okurku a cibuli promíchejte v míse, navrch položte sýr nakrájený na kousky, posypte lístky
libečku (větší natrhejte) a zakápněte olejem. Osolte, jen pokud je to skutečně potřeba. Jestliže salát podáváte k obědu,
přidejte k němu čerstvé pečivo, jímž můžete také vytřít všechnu voňavou šťávu.

MALINOVÝ DORT
Korpus: 4 vejce, rozděl na bílky a žloutky, sůl, polohrubá mouka
– 5 lžic, cukr moučka – 4 lžíce, olej – 3 lžíce, 1 prášek do pečiva,
šťáva z jednoho pomeranče, může být i s dužinou.
Náplň: 3 šlehačky na šlehání, balení mražených malin, bílá
čokoláda (podle chuti, může být i mléčná nebo hořká)
Upečeme korpus, z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky
s cukrem a olejem vyšleháme do pěny a postupně přidáme
mouku a prášek do pečiva a šťávu z pomeranče, potom lehce
vmícháme sníh. Dáme péct do vyhřáté trouby. Po vychladnutí
korpus rozřízneme, lehce potřeme ušlehanou šlehačkou a hustě
poklademe mraženými malinami, přiklopíme druhou polovinou
korpusu a celý povrch potřeme šlehačkou, opět poklademe
mražené maliny a posypeme hoblinkami čokolády. Ihned podáváme. Je to jednoduchý a lahodný moučník.

25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30