Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VEJCE V RAJČATECH
8 velkých rajčat, sůl, pepř, olivový olej, bazalka, 8 vajec, 2 jarní cibulky.
Z rajčat odstraníme stopky. Omyjeme a usušíme. Vrchní část rajčete odřízneme a
vydlabeme dužinu. Rajčata uvnitř opepříme, osolíme a pokapeme olivovým
olejem. Do vnitřku dáme bazalku. Do každého rajčete rozklepneme vajíčko, které
osolíme a opepříme. Zapékací mísu důkladně potřeme olivovým olejem a
naskládáme rajčata. Vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200°C a přibližně 25
minut zapékáme. Hotové posypeme nasekanou cibulkou. Podáváme s pečivem.
PETRŽELOVÁ POLÉVKA S PETRŽELOVÝMI LUPÍNKY
500 g petržele + 2 petržele, 3 brambory, 1 cibule, olej, petrželová nať, máslo,
sůl, bílý pepř.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky petržele
(500 g) a brambory. Osolíme, zalejeme vodou a vaříme doměkka. Polévku
rozmixujeme a dochutíme kořením. Dva petržele nakrájíme na tenké kolečka a
na másle orestujeme do zlata. Polévku podáváme so sekanou petrželovou natí a
lupínkami.
KRŮTÍ PLÁTKY S HRÁŠKEM A ŽAMPIONY
400 g krůtích plátků, 1 cibule, mražený hrášek, 8-10 žampionů, máslo, sůl.
Krůtí plátky omyjeme a z obou stran posypeme kořením. Na rozpuštěném másle
zprudka opečeme z obou stran, poté podlijeme vodou a chvilku podusíme, než
je maso měkké. V případě potřeby můžeme dosolit. Na pánvičce na
rozpuštěném másle restujeme na pásky nakrájenou cibuli, přidáme na čtvrtky
nakrájené žampiony a dusíme, než jsou měkké. Žampiony pustí trochu vody.
Přidáme hrášek, promícháme a necháme pár minut podusit.
Cibuli se žampiony a hráškem přisypeme ke krůtím plátkům, promícháme a
podáváme. Výbornou přílohou je quinoa, hodí se i rýže nebo brambory.
BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERSTVÝM KORIANDREM
brambory - 1 kilogram, kmín římský - 1 lžička, šťáva z 1 citronu, česnek - 1 stroužek, koriandr 1 svazek (čerstvý),
olej olivový - 5 lžic, pepř mletý, sůl
Oloupeme česnek a nasekáme. Vymačkáme šťávu z citronu. Z koriandru
odstraníme tuhé části a lístky nasekáme nadrobno. Oloupeme syrové
brambory a nakrájíme na stejně velké kostičky. Brambory a česnek hodíme
do vroucí vody a vaříme, dle kvality brambor a velikosti kousků 15 - 20
minut, tak aby brambory zůstaly pevné. Mezitím si připravíme nálev z
citronové šťávy, cuminu, sekaného koriandru, soli, pepře a oleje. Brambory
slijeme a ještě horké zalijeme připraveným nálevem. Přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání necháme
vychladnout. Pokud použijeme studené brambory, zbylé např. z předešlého dne, necháme salát odpočinout delší
dobu, aby se chutě dobře rozvinuly.
SMETANOVÝ KRÉM S OVOCNOU OMÁČKOU
smetana na šlehání - 5 decilitrů, smetana zakysaná - 90 gramů, cukr - 70 gramů, mléko zahuštěné sladké - 60
gramů (Salko), želatina - 1,3 lžiček (prášková), vanilkový lusk - 1 kus (nebo několik kapek vanilkové esence), sůl
1 špetka, tuk (na vymazání formiček)
Na omáčku: ovoce 400 gramů (rybíz, jahody, maliny, ostružiny apd.), cukr 200
gramů.
Pokud máme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozřízneme a
vyškrabeme černá semínka uvnitř. Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu,
přidáme cukr, špetku soli a vydlabaný obsah vanilkového lusku (nebo
vanilkovou esenci), promícháme a společně svaříme. Želatinu namočíme do
dvou lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji přidáme do horké
smetanové směsi a za stálého míchání necháme rozpustit. Do smetanové
hmoty vmícháme salko a na závěr zakysanou smetanu. Hmotu naplníme do malých formiček vymazaných tukem
a necháme ztuhnout v chladničce. Mezitím rozmačkáme ovoce, zasypeme je cukrem, přidáme trošku vody a směs
vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky slupek a semínka, a necháme
vychladnout. Formičky se ztuhlým krémem částečně ponoříme na několik sekund do teplé vody, aby se krém
uvolnil, a ztuhlý krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky. Krém kolem dokola zalijeme vychladlou rybízovou
omáčkou a podáváme.
20
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VEJCE V RAJČATECH
8 velkých rajčat, sůl, pepř, olivový olej, bazalka, 8 vajec, 2 jarní cibulky.
Z rajčat odstraníme stopky. Omyjeme a usušíme. Vrchní část rajčete odřízneme a
vydlabeme dužinu. Rajčata uvnitř opepříme, osolíme a pokapeme olivovým
olejem. Do vnitřku dáme bazalku. Do každého rajčete rozklepneme vajíčko, které
osolíme a opepříme. Zapékací mísu důkladně potřeme olivovým olejem a
naskládáme rajčata. Vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200°C a přibližně 25
minut zapékáme. Hotové posypeme nasekanou cibulkou. Podáváme s pečivem.
PETRŽELOVÁ POLÉVKA S PETRŽELOVÝMI LUPÍNKY
500 g petržele + 2 petržele, 3 brambory, 1 cibule, olej, petrželová nať, máslo,
sůl, bílý pepř.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky petržele
(500 g) a brambory. Osolíme, zalejeme vodou a vaříme doměkka. Polévku
rozmixujeme a dochutíme kořením. Dva petržele nakrájíme na tenké kolečka a
na másle orestujeme do zlata. Polévku podáváme so sekanou petrželovou natí a
lupínkami.
KRŮTÍ PLÁTKY S HRÁŠKEM A ŽAMPIONY
400 g krůtích plátků, 1 cibule, mražený hrášek, 8-10 žampionů, máslo, sůl.
Krůtí plátky omyjeme a z obou stran posypeme kořením. Na rozpuštěném másle
zprudka opečeme z obou stran, poté podlijeme vodou a chvilku podusíme, než
je maso měkké. V případě potřeby můžeme dosolit. Na pánvičce na
rozpuštěném másle restujeme na pásky nakrájenou cibuli, přidáme na čtvrtky
nakrájené žampiony a dusíme, než jsou měkké. Žampiony pustí trochu vody.
Přidáme hrášek, promícháme a necháme pár minut podusit.
Cibuli se žampiony a hráškem přisypeme ke krůtím plátkům, promícháme a
podáváme. Výbornou přílohou je quinoa, hodí se i rýže nebo brambory.
BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERSTVÝM KORIANDREM
brambory - 1 kilogram, kmín římský - 1 lžička, šťáva z 1 citronu, česnek - 1 stroužek, koriandr 1 svazek (čerstvý),
olej olivový - 5 lžic, pepř mletý, sůl
Oloupeme česnek a nasekáme. Vymačkáme šťávu z citronu. Z koriandru
odstraníme tuhé části a lístky nasekáme nadrobno. Oloupeme syrové
brambory a nakrájíme na stejně velké kostičky. Brambory a česnek hodíme
do vroucí vody a vaříme, dle kvality brambor a velikosti kousků 15 - 20
minut, tak aby brambory zůstaly pevné. Mezitím si připravíme nálev z
citronové šťávy, cuminu, sekaného koriandru, soli, pepře a oleje. Brambory
slijeme a ještě horké zalijeme připraveným nálevem. Přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání necháme
vychladnout. Pokud použijeme studené brambory, zbylé např. z předešlého dne, necháme salát odpočinout delší
dobu, aby se chutě dobře rozvinuly.
SMETANOVÝ KRÉM S OVOCNOU OMÁČKOU
smetana na šlehání - 5 decilitrů, smetana zakysaná - 90 gramů, cukr - 70 gramů, mléko zahuštěné sladké - 60
gramů (Salko), želatina - 1,3 lžiček (prášková), vanilkový lusk - 1 kus (nebo několik kapek vanilkové esence), sůl
1 špetka, tuk (na vymazání formiček)
Na omáčku: ovoce 400 gramů (rybíz, jahody, maliny, ostružiny apd.), cukr 200
gramů.
Pokud máme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozřízneme a
vyškrabeme černá semínka uvnitř. Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu,
přidáme cukr, špetku soli a vydlabaný obsah vanilkového lusku (nebo
vanilkovou esenci), promícháme a společně svaříme. Želatinu namočíme do
dvou lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji přidáme do horké
smetanové směsi a za stálého míchání necháme rozpustit. Do smetanové
hmoty vmícháme salko a na závěr zakysanou smetanu. Hmotu naplníme do malých formiček vymazaných tukem
a necháme ztuhnout v chladničce. Mezitím rozmačkáme ovoce, zasypeme je cukrem, přidáme trošku vody a směs
vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky slupek a semínka, a necháme
vychladnout. Formičky se ztuhlým krémem částečně ponoříme na několik sekund do teplé vody, aby se krém
uvolnil, a ztuhlý krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky. Krém kolem dokola zalijeme vychladlou rybízovou
omáčkou a podáváme.
20