Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2017
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
PAMPELIŠKA - SMETANKA LÉKAŘSKÁ
Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale
na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny,
pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%)
fytoncidy a minerální látky (zejména měď,
draslík a mangan), v mladých listech je
obsaženo navíc značné množství vitaminu C
a kyselina křemičitá, v květech jsou
přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj.
Obsah inulínu je největší na podzim, obsah
taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list
(Folium taraxaci) nebo nať s kořenem
(Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i
květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před
rozkvětem (březen, duben), po omytí se
rychle suší ve stínu nebo i na slunci,
případně za umělého sušení při teplotách
do 50 °C.
Nedostatečně usušený kořen snadno
plesniví, naopak suché kořeny bývají
napadány červy nebo myšmi (proto
skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za
posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Pampeliška příznivě ovlivňuje funkce
jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových
kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při
opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek,
pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém
střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří
se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x
denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se
léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.
PAMPELIŠKOVÝ MED:
400 ks hlaviček pampelišky, 2 litry vody, 2 ks citrónu, 2 kg cukru krystal
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.
Vložíme do hrnce a zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené
na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24
hodin vylouhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého
hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2
hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší...
Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme
také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo.
PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
2-3 hrsti mladých, světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu) 1 stroužek
česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa sůl, pepř plátky veky trocha oleje na opečení
Místo pampelišky můžeme použít hlávkový salát. Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky.
Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se
solí a pepřem a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou
porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky. Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5
minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem.
19
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
PAMPELIŠKA - SMETANKA LÉKAŘSKÁ
Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale
na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny,
pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%)
fytoncidy a minerální látky (zejména měď,
draslík a mangan), v mladých listech je
obsaženo navíc značné množství vitaminu C
a kyselina křemičitá, v květech jsou
přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj.
Obsah inulínu je největší na podzim, obsah
taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list
(Folium taraxaci) nebo nať s kořenem
(Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i
květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před
rozkvětem (březen, duben), po omytí se
rychle suší ve stínu nebo i na slunci,
případně za umělého sušení při teplotách
do 50 °C.
Nedostatečně usušený kořen snadno
plesniví, naopak suché kořeny bývají
napadány červy nebo myšmi (proto
skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za
posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Pampeliška příznivě ovlivňuje funkce
jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových
kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při
opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek,
pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém
střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří
se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x
denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se
léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.
PAMPELIŠKOVÝ MED:
400 ks hlaviček pampelišky, 2 litry vody, 2 ks citrónu, 2 kg cukru krystal
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.
Vložíme do hrnce a zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené
na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24
hodin vylouhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého
hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2
hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší...
Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme
také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo.
PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
2-3 hrsti mladých, světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu) 1 stroužek
česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa sůl, pepř plátky veky trocha oleje na opečení
Místo pampelišky můžeme použít hlávkový salát. Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky.
Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se
solí a pepřem a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou
porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky. Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5
minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem.
19