Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2016
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RAJČATA S FENYKLEM
rajčata 4 kusy, fenykl 2 kusy, cibule 1 kus, česnek 2 stroužky, olej olivový 4 lžíce, šťáva citronová 1 lžíce, likér

anýzový 1 lžíce, cukr 1 špetka, tabasko 4 kapky, sůl
Fenykl očistíme a nakrájíme na osminky, promícháme s polovinou oleje a
citronovou štávou. Rozdělíme je do dvou grilovacích misek, zakryjeme
alobalem a umístíme na gril, kde je grilujeme 15 minut. Mezitím oloupeme
cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné
kostičky. Zbylý olej nahřejeme v malém kastrůlku a necháme na něm
zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, promícháme a odstavíme. Přimícháme
cukr, likér, tabasco a necháme rozpustit. Rajčata opláchneme, rozkrojíme na
poloviny a přidáme je do misek k fenyklu. Cibulový přeliv rozdělíme na rajčata,
misky znovu zakryjeme alobalem a grilujeme ještě asi 5-8 minut, aby se rajčata prohřála.

FENYKLOVÝ SALÁT S POMERANČI A OŘECHY
fenykl 3 kusy (čerstvý), mrkev 2 kusy, cibulka jarní 4 kusy, šťáva pomerančová 1 kus
(z 1 pomeranče), pomeranče 2 kusy, olej olivový 2 lžíce, ocet Balsamico 1 lžička,
ořechy vlašské 1 lžíce (sekané), pepř mletý, sůl.
Fenykly očistěte, trochu natě a několik vrchních listů odlomte a dejte stranou. Pak je
rozčtvrťte, vykrojte dřevnatou část a zbytek nakrájejte na jemné nudličky. Přidejte k
nim sůl, pepř, ořechy, olej, ocet a vymačkanou šťávu z 1 pomeranče. Promíchejte a
nechte v chladu asi 10 - 15 minut odležet. Poté přidejte do salátu jemně nastrouhané
mrkve, na kolečka nakrájenou cibulku i s natí a vykrájené dílky pomeranče.
Promíchejte a posypte fenyklovou natí. Salát můžete podávat v listech.

FENYKLOVÁ POLÉVKA
olej olivový 1 lžíce, cibule 1 kus, vývar kuřecí 2 litry, fenykl 300 gramů (čerstvý),
kuřecí maso 350 gramů (prsa), pepř mletý, sůl. Na krutony: bageta 8 plátků (světlá),
sýr Ementál 200 gramů.
V menším hrnci rozpálíme olej, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a
opékáme za stálého míchání asi 10 minut. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme
5 minut. Fenykl očistíme a nakrájíme na plátky, kuřecí prsa na kostičky. Obojí
přidáme do polévky, opepříme ji, osolíme a povaříme dalších 5 minut. Plátky bagety
rozložíme na plech, posypeme je nastrouhaným sýrem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se
sýr neroztaví a nezačne lehce zlátnout. Horkou polévku rozdělíme na talíře, do každého vložíme dva plátky bagety
se sýrem a ihned podáváme.

VEPŘOVÉ NUDLIČKY SE ZÁZVOREM A FENYKLEM
vepřové maso 300 gramů (kýta), mrkev 2 kusy, kedlubna 1 kus, fenykl 1 kus,
paprika 1/2 kusu, sójové klíčky 80 gramů, zázvor 1 dílek (3 cm), česnek 4
stroužky, víno dezertní 2 lžíce (nebo rýžové), bujon zeleninový 1 lžička, cukr
hnědý 1 lžička, moučka škrobová 1 lžička, olej 3 lžíce, pepř mletý, sůl.
Maso nakrájejte na nudličky. Očištěnou mrkev a kedlubnu nakrájejte na
proužky, hlízu fenyklu na plátky, zázvor, česnek a papriku na kostičky. Rýžové
nebo dezertní víno smíchejte s 200 ml studené vody, zeleninovým bujonem, cukrem a škrobovou moučkou. V
pánvi rozehřejte olej, opečte na něm maso, zázvor a pak česnek, přidejte připravenou zeleninu a ještě krátce
opékejte. Potom vše zalijte tekutou směsí a krátce povařte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s dušenou
rýží.

FENYKLOVÝ DŽEM
fenykl 400 gramů (čerstvý), cibule 1 kus, cukr krystal 150 gramů, šťáva
citronová (z 1 citronu), badyán 3 kusy, anýz 10 kusů, voda 3 decilitry.
Očištěný a omytý fenykl a oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky a
nasypeme do kastrolu. Přidáme cukr, citronovou šťávu, badyán a anýz, vše
zalijeme vodou, pozvolna přivedeme k varu a za občasného promíchání
vaříme do zhoustnutí. Horký džem naplníme do čistých skleniček, dobře je
uzavřeme, případně ještě obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Džem je výborný namazaný na chlebu s máslem, hodí se k uzeným masům nebo k rybám a v chladných dnech si
z něj můžete připravit i čaj – stačí asi lžíci džemu zalít 2 – 2,5 dl horké vody.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25