Page 34 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2018
P. 34
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
1 hrníček nasekaného medvědího česneku, 200 g šunky, 200 g kukuřice, 100
g červeného zelí, 2 ks červené papriky, 1 lžička Podravky nebo jiného
dochucovadla, citronová šťáva, olivový olej, pepř, sůl
Červené zelí jemně pokrájíme a spaříme vařící vodou, aby změklo. Nakrájíme
šunku, promícháme ji s kukuřicí, zelím a pokrájenou paprikou a přidáme
posekaný česnek, vše důkladně promícháme. Připravíme si zálivku z 8 lžic
olivového oleje, 2 lžic citronové šťávy, lžičky Podravky, pepře a soli, důkladně
rozšleháme a přelijeme salát. Necháme vychladit a podáváme s pečivem,
nebo samotné, jak lehkou jarní večeři.

KUŘECÍ PRSA NA PAPRICE S HALUŠKAMI
4 ks kuřecí prsa, 2 ks středně velké cibule, 120 g anglické slaniny, 4 lžíce
másla, 0,5 l smetany, 1 vrchovatá lžíce mleté sladké maďarské papriky,
kuřecí vývar, hladká mouka, drcený kmín, pepř, sůl
Na halušky: 4 ks velké brambory, 1-2 ks vejce, 2 hrsti hrubé mouky, sůl,
osolená voda na zavaření halušek
Přímo v pekáčku rozpustíme na zdroji tepla máslo, pak zprudka orestujeme
nadrobno pokrájenou cibuli. Kuřecí prsa prošpikujeme klínky anglické
slaniny, hojně vetřeme papriku, osolíme, okmínujeme a okořeníme pepřem
Pak prsa opečeme na cibuli, z obou stran. Podlijeme vývarem a pečeme
zaklopené do měkka. Upečená prsa vyjmeme z pekáče, uchováme v teple, do základu po mase přilejeme smetanu s
troškou mouky a 10 až 15 minut omáčku povaříme. Omáčku případně ještě dochutíme kořením. Prsa nakrájíme na
plátky a podáváme přelité omáčkou, v tomto případě další přílohou jsou halušky. Příprava halušek: Brambory si
nastrouháme, pak je rozmixujeme. Přidáme mouku a vejce, vytvoříme těsto, které přes cedník s velkými oky
(haluškovač) zavařujeme v dobře osolené vroucí vodě asi čtyři minuty.

LIBEČKOVÉ „MAGGI“
1 l nasekaných libečkových stonků a listů (větší podíl listů), 1 hrst kopřivových
listů (mladých lístků ze špiček kopřiv), 1 hrst celerových listů, 2 lžíce soli, na
zakápnutí slunečnicový olej, malé skleničky s kvalitním uzávěrem
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a na jemno posekáme nožem, můžete
hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a
důkladně pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. Napěchujeme do
sklenek, opravdu hodně mačkáme, čím víc, tím bude více šťávy. Můžeme pak zalít
pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje, uchováváme v lednici.

JABLEČNÝ KOLÁČ
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 ks
vejce, 2 - 3 lžíce bílého vína (nebo mléka), 1 prášek do pečiva.
Jablečná náplň: 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek, 1 vanilkový pudink,
100 g cukru krupice, špetka skořice
V misce rukama smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by se těsto
nechtělo spojit, přidejte ještě trochu vína. Hotové těsto dejte na chvilku do
lednice, stačí, než připravíme jablečnou náplň. Jablka očistíme a nastrouháme
na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.
Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na
velikost plechu (25 x 35 cm) a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu
trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a druhou stranou lžíce nebo stěrkou uhladíme.
Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch
koláče propícháme vidličkou a upečeme. Pečte na 180 °C. Po 30 minutách kontrolujte troubu. Pečte dozlatova. Koláč
nechte úplně vychladnout a poté ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pospat moučkovým cukrem.

34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39