Page 33 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2018
P. 33
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

Pampeliška

Pampeliška lékařská roste jako nepříjemný plevel na trávnících, pro trpící lidi je však cennou léčivkou. Kvete v dubnu a
v květnu na mezích, loukách a trávnících. Koberec ze žlutých květů nás každý rok na jaře obšťastňuje. Rostlina se
vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým plochám. Vyznačují ji dvě vynikající vlastnosti – léčí choroby žlučníku a jater.

Účinky rostliny:
zánět jater (hepatitida)
cukrovka
jarní únava, prostá únava
svědění kůže
lišej
vyrážka
čistí žaludek
zlepšuje trávení
žlučníkové kameny
poruchy metabolismu
nemoci sleziny
čistí krev
vypocení
podpora močení, zadržování tekutin v těle
Posilňuje funkci jater, ledvin a žlučníku.
Pomáhá se žlučovými kameny.
Účinkuje jako diuretikum.
Stimuluje látkovou výměnu.
Zlepšuje chuť k jídlu.
Blahodárně působí na správné zažívání.
Používá se při cukrovce (list pampelišky).
Prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá.
Výborné je si dělat salát z pampelišky nebo k večeři připravit salát smíchaný s brambory, doplněný vajíčky naměkko.
Pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v
syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě). Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli
denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ
odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý a má chuť
jako list štěrbáku (endivie). Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s
čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni vynikajícím účinkem.

Pampeliška však pomáhá i při jiných chorobách. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a
pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny,
regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení
chorob látkové výměny (metabolismu). Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra
s čerstvými stvoly dodrží čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách
sleziny.

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají trávení, podporují
pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi. Všechny knihy o léčivých rostlinách
píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se
jim tvář zjasní. Pampeliška patří k rostlinám, které ani v zimě neodpočívají a rostou i ve studeném období.

Čaj z pampelišky na překyselený žaludek
3 lžičky nadrobno nasekaného sušeného kořene pampelišky vsypeme do čtvrtlitru vody. Necháme přejít varem, 15
minut vylouhovat, poté přecedíme. Pijeme dva šálky vlažného čaje denně.

33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38