Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2016
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MAZANEC
250 ml mléka, 11 dkg cukru krupice, 3žloutky, 25 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 11
dkg másla, 1 vanilkový cukr, 1 špetka soli. Loupané mandle, rozinky.
Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko,
vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme
nasekané mandle a rozinky a zpracujeme. Těsto necháme vykynout na teplém místě.
Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout
na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Mazanec
pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

KOPŘIVOVÁ VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
1 miska kopřiv, 4 vejce natvrdo, 1 sklenka mléka, 100 g anglické slaniny, 300 g uzené
vepřové maso, 4 vejce, 4 - 5 rohlíků, mletý černý pepř, sůl.
Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a
necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také
na plátky. Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme.
Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím
papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky,
poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou. Kopřivovou velikonoční nádivku
vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut. Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle
chuti. Kopřivová velikonoční nádivka je dobrá teplá i studená.

PEČENÉ JEHNĚČÍ
2,5- 3 kg jehněčího masa, 150 ml olivového oleje, čerstvý tymián, 4 stroužky česneku,
6 malých cibulí, 1 palička česneku, 6 lžic balsamikového octa
Omyté maso potřeme částí oleje, obložíme několika snítkami tymiánu a na plátky
pokrájeným česnekem a necháme přes noc odpočinout v chladu. Troubu rozehřejeme
na 180 °C. Cibule oloupeme, paličku česneku příčně rozřízneme. Jehněčí očistíme od
tymiánu a česneku, vetřeme sůl a pepř, vložíme do pekáče s cibulemi, pokapeme
zbylým olejem a necháme asi 20 minut odkryté zapéct při vyšší teplotě. Pekáč vyjmeme, stáhneme teplotu na 110
°C, přidáme česnek, zbylý tymián, podlijeme, zakryjeme víkem pekáče a pečeme 5 hodin. Po pěti hodinách víko
odkryjeme, přilijeme balsamikový ocet a pečeme další hodinu. Během pečení přeléváme maso výpekem.

MOCCA PLETENKY
100-150 ml mléka, 3 lžičky instantní kávy, 500 g polohrubé mouky, sůl, vanilkový
cukr, 5 lžic přírodního cukru, 4 vejce, 150 g másla, 10 zrnek kávy
Mléko zahřejeme a rozmícháme s instantní kávou. Mouku prosejeme, promícháme se
solí, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rozdrobené droždí, 3 vejce, mléko,
změklé máslo. Zpracujeme na těsto a zakryté je necháme hodinu kynout v teple.
Kávová zrnka roztlučeme v hmoždíři nebo nahrubo nasekáme v mixéru. Troubu
předehřejeme na 190 °C. Do vykynutého těsta zapracujeme kávu. Z těsta odebíráme
menší kousky a vytvoříme z nich válečky. Dva válečky vždy spleteme do spirály a spojíme. Hotové pletenky
pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě
dozlatova asi 20 minut.

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
Polohrubá mouka 1 kg, droždí 30 g, mléko vlažné 250 ml i více, máslo 120 g, cukr
krupice 100 g, žloutky 2, sůl, vejce 1 ks na potření, máslo na vymazání plechu (pečící
papír), tekutý med.
Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití
přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené
do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé
těsto a necháme kynout na teplém místě. Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme,
uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek
což je typický tvar jidášů, nebo do esíček uzlů, kuřátek. Klademe je na pomaštěný plech nebo na peč.papír,
necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení ještě
horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z
této várky je asi 45-50ks - samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21