Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POMAZÁNKA Z DROŽDÍ A VAJEC
120 g droždí, 40 g másla, 125 ml mléka, 3 vejce, 1 cibule, špetka strouhanky,
pepř, sůl, petrželka.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za
stálého míchání smažíme až zrůžoví a voní. Ihned podlijeme mlékem, zahustíme
strouhankou a podusíme. Když hmota začíná být opět sypká, přilijeme osolená a
opepřená vejce a necháme je v pomazánce ztuhnout. Nakonec vmícháme jemně
nakrájenou petrželku.

PIVNÍ SÝROVÁ POLÉVKA
4 lžíce másla, 1 mrkev, nakrájená nadrobno, 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, prolisované,

30g hladké mouky, 300ml mléka, 200ml smetany na vaření (12%), 500ml
světlého piva, 1 lžíce dijonské hořčice, 300g zralého čedaru, nastrouhaného, sůl a
čerstvě mletý černý pepř.
V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo. Přidejte mrkev, cibuli a česnek a
opékejte 10 minut doměkka a dosklovita. Přisypte mouku a za stálého míchání ji
nechte zezlátnout a rozvonět, trvá to asi 3 minuty. Vlijte mléko a smetanu a
metličkou promíchejte, pak zesilte plamen, přidejte pivo a hořčici a za občasného
míchání metličkou přiveďte k varu a vařte, dokud nezmizí pivní pěna. Po asi 10
minutách varu hrnec stáhněte z plotny a postupně po hrstech vmíchejte
nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.

MASOVÁ BÁBOVKA PLNĚNÁ VEJCI
1,2 kg mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového promíchané 1:1),
0,6 kg tenkých párků, 300 g anglické slaniny v plátcích, 150 g strouhanky, 10
ks vajec, 3 ks cibule, 2-3 ks stroužky česneku, 3 ks snítky nasekané petrželky,
3 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce másla na vymazání
formy, 1 lžíce hořčice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, špetka
muškátového oříšku
Tak 7 kusů vajíček uvaříme ve vodě natvrdo, tedy vaříme 8-10 minut, pak je
zprudka zchladíme a studené oloupáme. Mleté maso promícháme 3 ks vejci,
solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi dále
přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového
květu, vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme
polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme
zbytkem mletého masa. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem
vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut. Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak
teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.

HORKÝ BOCHÁNEK
3 hrnky mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku másla nebo tuku
na pečení, 1/4 hrnku vlažné vody, 1/4 hrnku rozinek, 2 lžíce nastrouhané
citronové kůry, 1 lžíce drcené směsi hřebíčku, skořice a nového koření, 1 ks
kostky čerstvého droždí, 1 ks vejce, špetka soli
Vlažnou vodu nalijeme do menší nádoby, přidáme rozdrobené čerstvé kvasnice
a necháme vzejít kvásek. V hrnci rozehřejeme mléko s cukrem a máslem
(tukem), když se vše spojí, necháme směs zchladnout. Do směsi pak
zašleháme vejce, vzešlý kvásek, směs koření, rozinky spařené horkou vodou a
prosátou mouku se solí. Vypracujeme těsto a přikryté necháme na teplém
místě vykynout přikryté vlhkou utěrkou, až se nám objem zdvojnásobení, což trvá zhruba 1 hodinu. Z vykynutého těsta
vypracujeme, na pomoučeném vále, jednotlivé bochánky o velikosti naší koblihy, vyskládáme je na vymazaný plech
(případně vyložený pečicím papírem), nožem (můžeme použít i jiný nástroj) vytvoříme na vršku každého bochánku
křížek a necháme kynout ještě asi půl hodiny. Nakonec povrch bochánků potřeme mlékem a pečeme při 190 °C cca 15-
20 minut dozlatova. Upečené a mírně vychladlé bochánky zdobíme moučkovým cukrem, který sypeme do vykynutých
zářezů (na zdobení křížů můžeme použít i cukrovou polevu) a pak moučník ihned, ještě teplý, servírujeme.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27