Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2018
LOUŽNICKÉ TRADICE
TANCOVAČKY – HALUŠKOVÝ BÁL
V Loužnici se vždy pořádali skvělé plesy či veselice, které měli
zvuk a velkou návštěvnost. „Hasičský“ ples, ten byl opravdovou
tradicí a Loužničtí hasiči si na něm dávali velice záležet, dalším
z plesů byl „Haluškový“, který pořádal svaz žen v Loužnici, to se
v kuchyni v sokolovně sešly snad všechny ženy z Loužnice.
Každá donesla kyblík brambor a ty se zde zpracovávali na
báječné halušky (bramboráky), ovšem ty museli být tenoučké, no
prostě takové jako na plátě. Byl to Bál (Ples) vyhlášený nejen
v Loužnici, ale i širém okolí.
Halušky, tak se tenoučkým bramborákům říká v Loužnici,
Radčicích a na Bratříkově.
Co to vlastně je?
HALUŠKY - Na jemném struhadle nastrouháme oloupané
brambory, přidáme vejce, česnek, majoránku, trochu
kmínu, sůl a podle potřeby mouku. Pečeme hodně tenké,
na plátu, potřeném špekem, nejlépe venku. Upečené
lehce potíráme přepuštěným máslem.
V LOUŽNICI SE BRAMBORÁKU ŘÍKÁ HALUŠKY a
jak je to v jiných krajích?
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm
české, německé a rakouské kuchyně.
HALUŠKY – Loužnice a Radčice, Bratříkov
SMRAZEK- na jih od Chrudimi a v okolí Hlinska,
SEJKORY – Bruntálsko,
CMUNDA – Kaplicko, Striky" – Slezsko
KECINEK, VACEK, HANUŠKY, KRAMFLEK – Karviná
BÁČ - okolí Prostějova,
BRAMBORKA - Podkrkonoší (Náchodsko),
MRZÁK – severní Horácko, okolí Žďáru nad Sázavou a
Nového Města na Moravě
KRAMFLEK – podhůří Orlických hor
KŘAPÁČ,KŘÁPANEC - východní Čechy Choceňsko)
STRYK – těšínské Slezsko.
NAĽEŠNIK - na východě Slovenska Prešovský kraj
(naleśnik však polsky znamená palačinku, tedy pokrm z
mouky, mléka, vody a vajec, bez brambor.),
PRSKANEC - okolí Benešova,
ŠKRAMPLATA – z okolí Pardubic,
TOČ - Domažlice a okolí
VOŠOUCH – Plzeň a široké okolí: buď normální
bramborák, anebo se zapečenými kousky uzeného masa.
HOVÁDKO – Haná
PAMPUCH – Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice
LATKE případně LATKAS – takto tento pokrm nazývají
Židé, tradičně jej jedí aškenázští Židé během židovského
svátku chanuka.
Strouhanec – bramborák z nahrubo strouhaných brambor.
Ertepliak - oblast Spiše – Krompachy
Hňup - podhůří Beskyd, Novojičínsko
Placek – okolí Opava
Podlizník - Kysuce
Podplameník - Zázrivá (Orava)
Trinčka-z okolí Příboru
Foto: I. – interiér Staré Sokolovny pře Bálem, II. – Dámy, které pekly halušky již v nové sokolovně,
III. – Dámy, které pekly halušky v sokoloně v roce 2011.
24
LOUŽNICKÉ TRADICE
TANCOVAČKY – HALUŠKOVÝ BÁL
V Loužnici se vždy pořádali skvělé plesy či veselice, které měli
zvuk a velkou návštěvnost. „Hasičský“ ples, ten byl opravdovou
tradicí a Loužničtí hasiči si na něm dávali velice záležet, dalším
z plesů byl „Haluškový“, který pořádal svaz žen v Loužnici, to se
v kuchyni v sokolovně sešly snad všechny ženy z Loužnice.
Každá donesla kyblík brambor a ty se zde zpracovávali na
báječné halušky (bramboráky), ovšem ty museli být tenoučké, no
prostě takové jako na plátě. Byl to Bál (Ples) vyhlášený nejen
v Loužnici, ale i širém okolí.
Halušky, tak se tenoučkým bramborákům říká v Loužnici,
Radčicích a na Bratříkově.
Co to vlastně je?
HALUŠKY - Na jemném struhadle nastrouháme oloupané
brambory, přidáme vejce, česnek, majoránku, trochu
kmínu, sůl a podle potřeby mouku. Pečeme hodně tenké,
na plátu, potřeném špekem, nejlépe venku. Upečené
lehce potíráme přepuštěným máslem.
V LOUŽNICI SE BRAMBORÁKU ŘÍKÁ HALUŠKY a
jak je to v jiných krajích?
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm
české, německé a rakouské kuchyně.
HALUŠKY – Loužnice a Radčice, Bratříkov
SMRAZEK- na jih od Chrudimi a v okolí Hlinska,
SEJKORY – Bruntálsko,
CMUNDA – Kaplicko, Striky" – Slezsko
KECINEK, VACEK, HANUŠKY, KRAMFLEK – Karviná
BÁČ - okolí Prostějova,
BRAMBORKA - Podkrkonoší (Náchodsko),
MRZÁK – severní Horácko, okolí Žďáru nad Sázavou a
Nového Města na Moravě
KRAMFLEK – podhůří Orlických hor
KŘAPÁČ,KŘÁPANEC - východní Čechy Choceňsko)
STRYK – těšínské Slezsko.
NAĽEŠNIK - na východě Slovenska Prešovský kraj
(naleśnik však polsky znamená palačinku, tedy pokrm z
mouky, mléka, vody a vajec, bez brambor.),
PRSKANEC - okolí Benešova,
ŠKRAMPLATA – z okolí Pardubic,
TOČ - Domažlice a okolí
VOŠOUCH – Plzeň a široké okolí: buď normální
bramborák, anebo se zapečenými kousky uzeného masa.
HOVÁDKO – Haná
PAMPUCH – Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice
LATKE případně LATKAS – takto tento pokrm nazývají
Židé, tradičně jej jedí aškenázští Židé během židovského
svátku chanuka.
Strouhanec – bramborák z nahrubo strouhaných brambor.
Ertepliak - oblast Spiše – Krompachy
Hňup - podhůří Beskyd, Novojičínsko
Placek – okolí Opava
Podlizník - Kysuce
Podplameník - Zázrivá (Orava)
Trinčka-z okolí Příboru
Foto: I. – interiér Staré Sokolovny pře Bálem, II. – Dámy, které pekly halušky již v nové sokolovně,
III. – Dámy, které pekly halušky v sokoloně v roce 2011.
24