Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KUŘECÍ POLÉVKA SE ŠPENÁTEM
2 kuřecí prsa, 1 bujón zeleninový. 250 gramů listů špenátu,
200 gramů čínských nudlí, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce
sherry, 1 lžička oleje, 0,5 lžičky cukru, 1 litr vody.
Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a odstavte.
Kuře nakrájejte na tenounké nudličky délky 5 cm. Dejte je do
misky a zalijte olejem a sherry, přidejte půl lžičky cukru.
Důkladně zamíchejte a marinujte po dobu 20 minut. Špenát
pečlivě umyjte, odřežte stopky a listy hoďte na dvě minuty do
vařící vody. Špenát přendejte do nádoby se studenou vodou a
přeceďte. Likér uvařte s kalíškem bujónu a zbytkem cukru. Přidejte maso a vařte po dobu 5 minut. Ke konci
přidejte špenát a přiveďte k varu. Do mističek nandejte nudle a zalijte je polévkou.
BRAMBORÁK PLNĚNÝ KUŘECÍ SMĚSÍ
600 gramů brambor, špetka soli, špetka pepře, špetka
majoránky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku mléka, 3 lžíce
strouhanky, 5 stroužků česneku, 1/2 hrnku oleje, 2 kuřecí
prsa, 1/2 sáčku čínské zeleniny, 2 cibule, 1 dl kečupu, 1 lžíce
ajvaru.
Brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, opepříme,
přidáme utřený česnek a majoránku. Zalejeme vlažným
mlékem a přidáme mouku se strouhankou. Z připraveného
těsta tvoříme placky a smažíme je na rozpáleném oleji. Kuřecí
prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé proužky, které orestujeme na pánvi. Orestované nudličky přendáme
do kastrolu, kde máme připravenou čínskou zeleninu, cibuli nakrájenou na plátky, kečup a ajvar. Povaříme do
zhoustnutí. Na polovinu bramboráku nandáme směs a ozdobíme zeleninou. Může to být salát nebo pórek
nakrájený na kolečka. A přikryjeme druhou polovinou bramboráku.
TOAST SE ŽAMPIONY A SE SÝREM
250 g žampionů – nakrájené na větší plátky, 1 menší cibulka – nakrájená najemno,
250ml 12% smetany, sůl, pepř, hotová jíška světlá, 2 lžíce olivového oleje, hoblinky
sýru, 2 bagety.
Do rozpálené pánve dáme olivový olej a pokrájenou cibulku. Opékáme, až
zesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a prudce opékáme. Zhruba za 1-2 minuty
houby osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a zalijeme 12% smetanou.
Dusíme zhruba 5-8 minut až se nám smetana zredukuje, trošku zhoustne. Přidáme
1-2 lžíce jíšky světlé, směs promícháme tak, že nám hustá omáčka výborně obalí
každý kousek žampionů. Mezitím si rozpálíme troubu na 200°C do které dáme péct,
na zhruba 15 minut, rozkrojenou bagetu. Upečeme jí dokřupava. Využít můžeme i toastovač nebo suchou pánev.
Na polovinu opečené bagety naservírujeme pořádnou porci žampionů a posypeme hoblinkami sýra.
LINECKÝ KOLÁČ S JABLKY
300 gramů hladké mouky, 2 žloutky, 100 gramů cukru moučka, 200
gramů tuku Hera, máslová příchuť, 1 vanilkový cukr, 3 jablka,
piškoty.
Z hladké mouky, žloutků, cukru, hery a van. Cukru, vypracujeme
těsto. Nachystáme si kulatou dortovou formu vyloženou pečícím
papírem. 2/3 těsta vmačkáme na dno formy a boky do výšky cca 4-
5cm. Na celé dno poskládáme piškoty, které pak nasají šťávu z
jablíček. Dáme nastrouhaná jablíčka ve vrstvě jak kdo má rád a
dochutíme cukrem, skořicí a podle chuti.... Já přidávám někdy i
mleté ořechy, nebo místo jablíček použiji jiné ovoce. Z 1/3 těsta co
nám zůstala, vyválíme plát, který pak radýlkem krájíme na proužky,
které pak pokládáme do mřížky na koláč. Pečeme asi 45minut na
180 stupňů (dle trouby) tak aby to bylo krásně zlaté.
Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a pochutnáváme si.
12
KUŘECÍ POLÉVKA SE ŠPENÁTEM
2 kuřecí prsa, 1 bujón zeleninový. 250 gramů listů špenátu,
200 gramů čínských nudlí, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce
sherry, 1 lžička oleje, 0,5 lžičky cukru, 1 litr vody.
Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a odstavte.
Kuře nakrájejte na tenounké nudličky délky 5 cm. Dejte je do
misky a zalijte olejem a sherry, přidejte půl lžičky cukru.
Důkladně zamíchejte a marinujte po dobu 20 minut. Špenát
pečlivě umyjte, odřežte stopky a listy hoďte na dvě minuty do
vařící vody. Špenát přendejte do nádoby se studenou vodou a
přeceďte. Likér uvařte s kalíškem bujónu a zbytkem cukru. Přidejte maso a vařte po dobu 5 minut. Ke konci
přidejte špenát a přiveďte k varu. Do mističek nandejte nudle a zalijte je polévkou.
BRAMBORÁK PLNĚNÝ KUŘECÍ SMĚSÍ
600 gramů brambor, špetka soli, špetka pepře, špetka
majoránky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku mléka, 3 lžíce
strouhanky, 5 stroužků česneku, 1/2 hrnku oleje, 2 kuřecí
prsa, 1/2 sáčku čínské zeleniny, 2 cibule, 1 dl kečupu, 1 lžíce
ajvaru.
Brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, opepříme,
přidáme utřený česnek a majoránku. Zalejeme vlažným
mlékem a přidáme mouku se strouhankou. Z připraveného
těsta tvoříme placky a smažíme je na rozpáleném oleji. Kuřecí
prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé proužky, které orestujeme na pánvi. Orestované nudličky přendáme
do kastrolu, kde máme připravenou čínskou zeleninu, cibuli nakrájenou na plátky, kečup a ajvar. Povaříme do
zhoustnutí. Na polovinu bramboráku nandáme směs a ozdobíme zeleninou. Může to být salát nebo pórek
nakrájený na kolečka. A přikryjeme druhou polovinou bramboráku.
TOAST SE ŽAMPIONY A SE SÝREM
250 g žampionů – nakrájené na větší plátky, 1 menší cibulka – nakrájená najemno,
250ml 12% smetany, sůl, pepř, hotová jíška světlá, 2 lžíce olivového oleje, hoblinky
sýru, 2 bagety.
Do rozpálené pánve dáme olivový olej a pokrájenou cibulku. Opékáme, až
zesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a prudce opékáme. Zhruba za 1-2 minuty
houby osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a zalijeme 12% smetanou.
Dusíme zhruba 5-8 minut až se nám smetana zredukuje, trošku zhoustne. Přidáme
1-2 lžíce jíšky světlé, směs promícháme tak, že nám hustá omáčka výborně obalí
každý kousek žampionů. Mezitím si rozpálíme troubu na 200°C do které dáme péct,
na zhruba 15 minut, rozkrojenou bagetu. Upečeme jí dokřupava. Využít můžeme i toastovač nebo suchou pánev.
Na polovinu opečené bagety naservírujeme pořádnou porci žampionů a posypeme hoblinkami sýra.
LINECKÝ KOLÁČ S JABLKY
300 gramů hladké mouky, 2 žloutky, 100 gramů cukru moučka, 200
gramů tuku Hera, máslová příchuť, 1 vanilkový cukr, 3 jablka,
piškoty.
Z hladké mouky, žloutků, cukru, hery a van. Cukru, vypracujeme
těsto. Nachystáme si kulatou dortovou formu vyloženou pečícím
papírem. 2/3 těsta vmačkáme na dno formy a boky do výšky cca 4-
5cm. Na celé dno poskládáme piškoty, které pak nasají šťávu z
jablíček. Dáme nastrouhaná jablíčka ve vrstvě jak kdo má rád a
dochutíme cukrem, skořicí a podle chuti.... Já přidávám někdy i
mleté ořechy, nebo místo jablíček použiji jiné ovoce. Z 1/3 těsta co
nám zůstala, vyválíme plát, který pak radýlkem krájíme na proužky,
které pak pokládáme do mřížky na koláč. Pečeme asi 45minut na
180 stupňů (dle trouby) tak aby to bylo krásně zlaté.
Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a pochutnáváme si.
12