Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HRÁŠKOVÝ KRÉM
1 lžíce másla + na zjemnění, 50 g šalotky, najemno pokrájené, 150 g kvalitního
mraženého hrášku, 550 ml vyv́ aru (nejlépe kuřecí, krůtí či králičí, vegetariáni volí
zeleninovy)́ , sůl a bílý pepř.
Na lžíci másla zpěňte šalotku a opékejte ji asi minutu. Přilijte 100 ml horkého vyv́ aru
a na středním plameni ho nechte odpařit. Opět přilijte dalších 100 ml vyv́ aru a znovu
ho nechte odpařit. Přidejte hrášek, osolte, opepřete, přilijte zbyv́ ajících 350 ml vyv́ aru
a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut a ponornyḿ mixérem důkladně rozmixujte. Případně dosolte a dopepřete.
Milovníci krémovějších polévek mohou zašlehat kousek studeného másla, ale není to nutné. Polévku podávejte
horkou.

BŮČKOVÁ ROLÁDA
2 kg vepřového bůčku bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 6 stroužků
česneku, drcenyć h, 2 lžíce másla, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 3 vejce,
2 snítky tymiánu, 300 g vepřovyć h jater, odblaněnyć h a nakrájenyć h na
kostičky, 150 g loupanyć h mandlí, nakrájenyć h na nudličky nebo v celku,
3 starší rohlíky, nakrájené na kostičky, 200 ml mléka, 1 lžíce hladké
mouky, asi 1 l drůbežího nebo hovězího vyv́ aru. Z bůčku připravte pěkný
plát. Nerovnosti odřízněte a dejte stranou (mělo by jich byt́ asi 200 g).
Plát řádně osolte a opepřete a potřete 3 stroužky česneku. Na másle opečte cibuli dosklovita; trvá to asi 4 minuty.
Odložené maso umelte na nádivku. Přidejte k němu vejce, zbylý česnek, lístky tymiánu, játra, mandle, rohlíky
předem namočené v mléce a opečenou cibuli. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 160
°C. Plát masa položte na pracovní plochu (viz níže). Na maso rozprostřete nádivku, roládu pěkně zarolujte a
svažte provázkem. Pečte přiklopené 3 hodiny doměkka a podlévejte vyv́ arem. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a
pečte ještě 20 minut dozlatova. Vyjměte roládu a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou a
rozmíchejte. Zalijte 500 ml vyv́ aru, dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny;
provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vyv́ arem nebo osolte. Přeceďte. Plátky rolády podávejte se šťouchanyḿ i
bramborami přelité připravenou šťávou.
RYCHLÉ TVAROHOVÉ KOBLIŽKY S ROZINKAMI
tuk (na smažení), cukr moučkový (na obalení), kypřící prášek do pečiva 2
lžičky, mléko 1,3 decilitrů, rum hnědý 3 lžíce (40%), rozinky 80 gramů,
Hera 100 gramů (nastrouhaná), vejce 4 kusy, tvaroh měkký 250 gramů
(tučný), mouka pšeničná polohrubá 400 gramů.
Rozinky propláchneme teplou vodou, nasypeme do hrnku a zalijeme
rumem. Pokud je recept pro děti, tak rozinky do rumu nenamáčíme. Mouku
prosejeme s práškem do pečiva. Tvaroh promícháme s rozšlehanými vejci,
mlékem a nastrouhaným tukem. Tuto směs vmícháme do mouky a
vypracujeme středně tuhé těsto, do kterého na závěr zapracujeme
namočené rozinky. Z připraveného těsta dvěma lžícemi odkrajujeme menší
kousky, postupně je vkládáme do dostatečné vrstvy rozpáleného oleje a pozvolna smažíme dozlatova asi 5 - 7
minut. Usmažené kobližky necháme krátce odkapat na papírové utěrce a ihned je obalíme v moučkovém cukru.

DOMÁCÍ CHLÉB
500g hladké mouky, 300 ml teplé vody, 1 kostka kvasnic, 1 malá
lžička soli, 1 malá lžička kmínu, 1 lžička cukru, 1 velká lžička octa ---
ze 150 ml teplé vody, kvasnic, cukru a asi 3 lžic hladké mouky
zaděláme kvásek.....poté do zbylých 150 ml teplé vody přidáme
lžičku octa a spolu s kváskem přilijeme k mouce s kmínem a solí.
Vypracujeme těsto a necháme 15 min odležet. Potom opakujeme
vypracování těsta ještě dvakrát a nakonec dáme na plech, potřeme
povrch chleba vodou se solí a pečeme asi 40 min. Poté ještě teplý
vytažený z trouby zakryjeme mokrou utěrkou pro lepší kůrku!

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23