Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2017
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2017

CIBULE KUCHYŇSKÁ
Cibule je široce užívaná především v kulinářství jako koření. Z lékařského
hlediska je její hlavní užití při nechutenství, arterioskleróze, potížích
zažívaní, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu.
V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, močového měchýře,
nepravidelnost v menstruaci a cukrovka.
Krájení cibule uvolňuje syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s
aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonovou kyselinu RSOH. Ty
přecházejí samovolně na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid
CH3CH2CHSO, jenž se uvolňuje do vzduchu a později se může dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna
na rohovce, která zareagují aktivací slzných žláz. Lidově řečeno při krájení cibule slzí oči.
..ne nadarmo se říká, že vařit jídla s cibulí znamená "Vařit jako sedlák a jíst jako král"..
Cibule se rozšířila do celého světa ze západní Asie, kde původně rostla divoce, jako planá rostlina. Protože místní
obyvatelé brzy objevili její výrazně léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni, přestěhovala se do zahrad a
lidé ji začali šlechtit pro svou potřebu. Postupně se rozšířila do celého světa a dnes ji najdeme ve spoustě odrůd a
typů.. bílé, žluté, červené, malé, velké, sladké, pálivé.. ať je jakákoli, v kuchyni je nepostradatelná a pro naše tělo
zdravá a léčivá!
Z pohledu lidového léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli allicin. Cibule také obsahuje
množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum , vitamin B9), ale i
jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité
prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.. je opravdovou
zásobárnou životně důležitých látek.
Cibule a léčení nemocí z nachlazení, angíny a chřipky. Hlavním rytířem v boji proti původcům těchto
nemocí, je onen allicin - látka se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Starý dobrý recept na kašel - šťáva z
nakrájené cibule posýpané cukrem - je jedním z nejznámějších způsobů použití cibule při léčení nemocí
respiračního ustrojí. Podobný účinek má také odvar z cibule, známý pod názvem cibulový čaj. Jak šťávu, tak čaj
bychom v době nemoci měli užívat alespoň 3-4 krát denně, uleví našemu dýchání, zlepší odkašlávání a
postupně zredukují ony mikroskopické vetřelce v našich dýchacích cestách. (Recept na šťávu z cibule:
cibuli nakrájenou na kolečka posypeme 2-3 lžícemi cukru, šťávu pustí již za chvíli, podáváme několikrát denně 2-4
lžičky) Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin zase platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule,
sice si malinko popláčeme, ale vězte, že ono štiplavé pálení v nose se dá chvíli vydržet. Účinné látky ve výparech
z cibule nám pomohou s ničením mikroorganismů, které se uhnízdili na sliznici v našich dutinách a tam škodí.
I ostatní látky, jako jsou výše uvedené vitamíny a minerály, nám pomohou zkrátit dobu léčení, protože posílí
obranyschopnost našeho těla.
Cibule se už od nepaměti používá k redukci vysokého krevního tlaku.
Cibule je známým a účinným lidovým lékem na bodnutí a štípnutí hmyzem - a opravdu účinným. Na postižené
místo si co nejdřív přiložíme plátek čerstvé cibule, omezíme tak otok i nepříjemné svědění a zarudnutí.
Cibule se ale díky svým dezinfekčním a antibiotickým účinkům používá i k léčení kožních nemocí, jako
jsou plíseň nebo bradavice. Na nemocné místo se má podle starých receptur přikládat kaše z drcené čerstvé
cibule, a to na několik hodin a pravidelně, až do vyléčení. Někteří skeptici v tuto její sílu příliš nevěří, jiní
upozorňují na možnost nepříjemného podráždění kůže, další na ni nedají dopustit a vřele ji doporučují, její
antibiotický účinek je potvrzeným faktem. Při vnějším dlouhodobém používání čerstvé cibule na kůži je však
potřeba vyšší opatrnosti a v případě jakékoli alergické reakce ji vysadit. Cibule je stejně jako česnek stále
objektem výzkumu pro své předpokládané a často studiemi
prokázané protirakovinné účinky. Hovoří se o ní často ve
spojitosti s prevencí rakoviny prostaty, žaludku a tlustého
střeva, přičemž výzkum ještě jistě není u konce. Jiné
zajímavé účinky cibule: Cibule působí léčivě i na ledviny a
močové cesty, kde pomáhá léčit zánětlivá a infekční
onemocnění. Je také známá jako přírodní afrodiziakum,
zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.
Cibule je bezesporu královnou v naší kuchyni a má být na
co pyšná! O to víc, že naši každodenní stravu významně
obohacuje o spoustu léčivých a prospěšných látek, chrání a
léčí naše tělo.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22