Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BRAMBOROVÁ KAŠE S CIBULKOU
1 kg brambor, máslo na osmahnutí cibule, 4 cibule- jemně pokrájených, hrst kadeřavé
petrželky, nasekané, 6 lžic smetany, sůl.
Brambory uvařte v osolené vodě, aby pořádně změkly. Mezitím si osmahněte cibulku. V
pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a smažte ji dozlatova; stačí tak pět minut. Brambory
slijte a v hrnci je důkladně rozmačkejte šťouchadlem. Přimíchejte smetanu, nasekanou
petrželku a osmahnutou cibulku. Podle chuti dosolte a podávejte.

KUŘE NA POMERANČÍCH
4 kuřecí prsíčka, 1 lžíci olivového oleje, 300 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce
pomerančové zavařeniny, 1 lžičku lístků tymiánu, sůl a pepř na dochucení.
Plátky kuřete opláchněte, osušte a lehce naklepejte. Osolte a opepřete. V
silnostěnné pánvi rozpalte olej a maso na něm z obou stran opečte dozlatova;
trvá to celkem osm až deset minut. Stáhněte plamen a vlijte do pánve vývar, ve
kterém jste rozšlehali zavařeninu. Přisypte tymián, zamíchejte a nechte pět
minut probublávat. Pak vyjměte kuře a omáčku ještě vařte, až zhoustne. Každý
plátek masa přelijte na talíři omáčkou. Skvělou přílohou jsou šťouchané
brambory nebo rýže a svěží zelený salát.

HOVĚZÍ PEČENĚ S ČERVENOU ŘEPOU A KŘENEM
5 lžic olivového oleje, 1 kg hovězího roštěnce, 12 malých cibulí, lžičku
krupicového cukru, 1 1/2 lžíce octa balsamico, rostlinný olej na fritování,
sůl a pepř, 4 malé červené řepy (asi velikosti meruňky), nevařené a
neoloupané, 170 g salátových listů
Na zálivku: 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky a pažitky, 2 lžíce
nasekaného čerstvého estragonu, 2 lžičky strouhaného křenu, 5 lžic
zakysané smetany, sůl a pepř na dochucení.
Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C. Hovězí v pánvi
dohněda orestujte na lžíci oleje. Pečeni přemístěte na nízký pekáč, posolte a opepřete, zakápněte octem. (Pánev
nemyjte, ještě ji budete používat.) Maso pečte 35–45 minut, záleží na jeho výšce a na tom, jak propečené ho
máte rádi. Zatímco se maso peče, oloupejte cibulky a podélně je rozkrojte. V pánvi rozpalte další lžíci oleje,
vsypte cibulky a pomalu smažte deset minut, dokud nezměknou. Posypte je cukrem, smažte ještě pár minut a
poté přemístěte do velké mísy. Přilijte do pánve ocet a tři zbývající lžíce oleje, osolte, opepřete a nechte
vychladnout. V široké pánvi nebo woku rozpalte rostlinný olej. Pečlivě omytou řepu nakrájejte na tenké plátky a
ty rozprostřete na tác vyložený papírovými ubrousky. Řepu pak po částech fritujte dvě až tři minuty, dokud plátky
nezkrabatí a nejsou křupavé. Dobře je osušte na papírových ubrouscích. Přísady na zálivku smíchejte s
vychladlým olejem a octem. Maso nakrájejte na tenké plátky a se salátovými listy a opečenými cibulkami
naaranžujte na velký servírovací talíř. Zakápněte zálivkou, poklaďte plátky řepy a podávejte s novými bramborami
pečenými v troubě.
CIZRNOVÁ OMÁČKA S RÝŽÍ
120 g rýže Basmati (případně celozrnné), 1 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, 400
g předvařené cizrny, 1 rajče, 1 lžíce rajčatového protlaku, půl lžičky kayenského
pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 100 ml smetany.
Rýži dáme vařit podle návodu na obalu (25-35 minut). Na dvou lžících olivového oleje
zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. Po 2 minutách přidáme rajčatový protlak,
scezenou cizrnu a na kostičky nakrájené rajče.
Opékáme 5 minut. Přidáme kayenský pepř, sladkou papriku a vše zamícháme. Vše
zalijeme rostlinnou smetanou, necháme 5 minut provařit a podáváme společně s rýží.

JABLEČNÝ KOMPOT
6 jablek rozkrájených na měsíčky, 100 g cukru, kůra ze dvou citronů, 6 hřebíčků,
3 kousky skořice, zakysaná smetana na ozdobení.
Jablka vložte do kastrolu, do kterého se pohodlně vejdou. Přidejte ostatní
suroviny a zalijte je vodou tak, aby byly pokryté. Uveďte všechno do varu a
vařte, až jablka jakoby zprůsvitní, ale ještě se nerozpadají. Podávejte je teplá
nebo vychlazená s trochou šťávy, v níž se vařila. Jestli chcete, můžete je ozdobit
kopečkem šlehačky.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26