Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

Česnek
Česnek je jednou z nejcennějších potravin na Zemi. Ovšem jeho charakteristický zápach nás jistým způsobem
omezuje - nemůžeme si pak dovolit pojídat jej příliš často a ve větší míře.
Již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho antiparazitární a celkově posilující účinky. Také otroci,
kteří stavěli egyptské pyramidy, se bouřili, když jim dozorci omezili příděl této plodiny. Proč? Pomáhal jim
dezinfikovat trávicí soustavu a udržovat tak bakteriální rovnováhu, proto si déle uchovali svou vytrvalost a sílu. Na
druhé straně je pravdou, že syrový stroužek česneku může u určitých jedinců vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy či
jiná podráždění, např. kvůli zhoršené funkci jater, slinivky či žlučníku.

Česnek působí jako přírodní antibiotikum, má silné antibakteriální a protizánětlivé
účinky. Je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest
dýchacích a chronickém zánětu průdušek
pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest. Svým
působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, pomáhá
při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin, pozitivně
ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou
ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak,
zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky,
pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve a v některých případech tak umožňuje
snížit příjem inzulínu, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla,
jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v
tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy
Statistiky dokládají, že výskyt rakoviny žaludku a tlustého střeva je nižší u těch
národů, které česnek pravidelně jedí.

Česnekové zajímavosti
V době první světové války používali lékaři česnek jako dezinfekci, během druhé světové války zachránil česnek
mnoho zraněných před gangrénou.
V roce 2000 zachvátila Rusko epidemie chřipky? Děti z moskevských škol dostávaly k obědu stroužek
česneku. Jaký byl efekt? Zatímco v jiných oblastech Ruska tvořily děti většinu nemocných, v Moskvě dostalo
chřipku jen 40% z nich.
Stroužky česneku nemusíte užívat pouze vnitřně, ale hodí se i pro vnější užití – na opary, bradavice a plísně.
Česnek se musí rozmačkat, přiložit na ránu, zavázat a nechat několik hodin působit. Avšak pozor, rozmačkaný
česnek je velmi silný a může působit agresivně, proto to s ním nepřehánějte. Zvýšená konzumace česneku také
není doporučována těhotným a kojícím ženám a malým dětem.

Pohanková polévka s česnekem na zahřátí
Pro čtyři osoby potřebujete: 70g pohanky lámanky, 1 cibuli, 2-3 brambory, 2 - 4 stroužky česneku, 150g kořenové
zeleniny, hrstku sušených hub, lžíci sušené majoránky, sůl, pepř, kmín, lžíce sádla.
Předem namočte sušené houby (lze i mražené) do studené vody a nechte je nabobtnat. Na sádle zpěňte drobně
nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu. Vmíchejte pohanku a krátce opečte. Pak přidejte
na kostky nakrájené oloupané brambory, část utřeného česneku a scezené houby. Zalijte asi 0,75 až 1litrem
vody, přidejte kmín, osolte, opepřete. Zvolna vařte cca 15 minut. Nakonec vmíchejte do polévky majoránku,
utřený česnek a petrželku – dávkujte podle chuti.

Super zdravá česnečka
200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky,
toustový chléb, máslo.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule
na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou.
Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a
prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25