Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HOVĚZÍ POLÉVKA
400 g hovězího předního, 2 lžíce másla, 3 ks kuliček nového koření, 3 ks kuliček
pepře, 2 ks větší mrkve, 1 ks cibule, 1 ks svazku bylin: bobkový list, libeček,
tymián, kousek celeru, hrst nudlí, petrželka, voda, sůl
Hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme 2 litry studené vody, přidáme oloupanou,
přepůlenou cibuli, svazek bylinek, 1 očištěnou, přepůlenou mrkev, celer, kuličky
pepře i nového koření, sůl, přivedeme k varu a zvolna vaříme pod pokličkou dvě
hodiny, aby maso změklo. Pak maso vyndáme, necháme mírně zchladnout,
obereme, nakrájíme na menší kousky, celer na kostičky, vývar přelijeme přes
cedník a cibuli, bylinky i mrkev vyhodíme. Na rozehřátém másle osmahneme očištěnou, nahrubo nastrouhanou
mrkev, aby zkřehla, pak ji spolu s nakrájeným masem, celerem dáme do vývaru, přivedeme k varu, přidáme
nudle a povaříme je doměkka. Polévku ozdobíme při podávání petrželkou.

HOVĚZÍ DUŠENÉ NA PIVU
600 g zadního hovězího masa, 250 ml piva, 70 ml vody, 1/2
kostky bujónu, 2 ks stroužků česneku, 1 ks cibule, mletý pepř,
sádlo, sůl.
Maso odblaníme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kostky,
osolíme a opepříme. Orestujeme na sádle s oloupanou, na drobno
nakrájenou cibulí a oloupanými, na plátky nakrájenými stroužky
česneku. Opečené maso podlijeme asi 70 ml horké vody, ve které
jsme rozpustili půl kostky bujónu, přilijeme polovinu piva a pod
pokličkou dusíme do poloměkka. Pak přidáme zbylé pivo a odkryté dusíme, až se odpaří polovina tekutiny a maso
bude měkké. Podáváme s opečenými bramborami, těstovinami nebo rýží.

KUŘECÍ SÝROVO-BYLINKOVÉ PLACIČKY
500 g kuřecího masa (prsa nebo klidně i vykostěná stehýnka bez
kůže), 200 g tvrdého sýra, 2 lžíce majonézy smíchané 1:1 s dijonskou
hořčicí, 2 lžíce Solamylu, 2 ks jarní cibulky, 2-3 ks vejce, 1-2 hrsti
nadrobno nasekaných bylinek dle vlastního výběru, paprika, pepř,
olej, sůl.
Nejdříve si dáme práci a kuřecí maso nakrájíme na co nejmenší
kousíčky. Nakrájené maso smícháme se strouhaným sýrem, přidáme
nakrájené jarní cibulky, nasekané bylinky, vejce, Solamyl, majonézu smíchanou s hořčicí, sůl a koření. Směs
dobře promícháme a dáme odležet asi na 30 minut do chladu. Pak ze směsi lžící odebíráme hromádky, vkládáme
do rozpáleného tuku, trochu je lžící připlácneme, smažíme zvolna, z obou stran, dozlatova. Po usmažení necháme
přebytečný tuk vsáknout do papírového ubrousku.

POMERANČOVÁ MARMELÁDA
12 větších pomerančů, 1 citron, 300 g cukru, 2 želírovací cukry dr. Oetker,
špetka mletého hřebíčku, kousek zázvoru (podle chuti)
2 pomeranče a citron důkladně omyjeme horkou vodou a opatrně okrájíme
kůru – bez bílé části, nakrájíme na tenké nudličky. Ze všech pomerančů
vymačkáme šťávu i s dužinou. Do hrnce dáme kůru a cukr, lehce
osmahneme, nesmí z toho být karamel, pro chuť můžeme přidat rum.
Zalijeme pomerančovou šťávou a stejné množství vody.
Přidáme želírovací cukr, hřebíček a zázvor a vaříme, během vaření sbíráme
pěnu. Po 5 minutách varu, sejmeme z ohně a horké naléváme do skleniček,
uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Marmeláda je skvělá na opečeném
toustu, nebo na palačinky, do moučníků či do čaje.

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S POMERANČI
4 vejce, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky. Z bílků ušleháme
tuhý sníh. Žloutky, ušleháme s cukre, přidáme vodu, mouku a opatrně
zašleháme sníh. Nalijeme na pečící papír a pečeme do zlatova, horké i papírem
zavineme, po vychladnutí rozvineme, potřeme pomerančovou marmeládou,
svineme a ozdobíme šlehačkou.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16