Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČOČKA
Čočka patří mezi luštěniny, jež nemá řada lidí příliš v oblibě. Jestliže mezi ně patříte, udělejte výjimku a jednou ročně si
ji naservírujte. Ta pravá chvíle nastává na Nový rok, tak ji nepropásněte!

Čočka je notoricky známá potravina, kterou nám poskytuje bobovitá rostlina
čočka jedlá (Lens culinaris).
Čočková polévka nebo čočka s vajíčkem, okurkou a chlebem jsou oblíbenými
reprezentanty umu školních kuchařek, kterým ujde málokteré dítě od dob
zavedení společného školního stravování. Přestože tyto dva pokrmy nepatří
zrovna mezi příklady rafinovanosti šéfkuchaře, nezatracujme je. Jsou
připravovány s vědomím, že nutriční hodnota, zdraví strávníků a cena surovin
jsou na prvním místě.

Stará dobrá hnědá čočka ale není jediná, na které si můžete pochutnat. K mání jsou méně obvyklé, ale nadmíru chutné
čočky červená a žlutá. Vyzkoušejte aspoň na Nový rok jednu z nich v některé z řady rozmanitých úprav.

Sto gramů syrové čočky (množství na přípravu jedné velké porce této luštěniny nebo dvou malých porcí) obsahuje mj.
více než polovinu doporučené denní dávky bílkovin, množství vitaminů B1 a B6, dvojnásobek DDD kyseliny listové,
velké množství železa (skoro 100% DDD) atd. To je možná důvod, proč Ezau vyměnil své prvorozenství se svým
bratrem Jákobem za hrnec této výživné luštěniny.

Navzdory velké koncentraci živin čočka neobsahuje následující látky: polynenasycené mastné kyseliny; provitamin A a
vitamin C a E; vápník; vitamin B12.

Čočka je výborným zdrojem železa, protože ho dodává 9 mg/100 g. Má ho mj. mnohem více než maso (okolo 2
mg/100 g) či vejce (1 mg/100 g). Kromě železa poskytuje i velké množství jiných složek, které se podílejí na tvorbě
erytrocytů (červených krvinek): kyselinu listovou a měď (stopový prvek). Vysoký obsah vlákniny v čočce podporuje
peristaltiku střev.

Třebaže je čočka bohatá na sacharidy, její molekuly glukózy se uvolňují ve střevech pomalu a nevyvolávají náhlé
zvýšení hladiny cukrů v krvi. Díky tomu ji mohou jíst i diabetici, kterým se v dřívějších dobách tato luštěnina kvůli
vysokému obsahu sacharidů zakazovala.

Vláknina z čočky ve střevech váže žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá při jejich vylučování
stolicí. Proto je konzumace čočky vhodná při dietě zaměřené na snížení cholesterolu v krvi.

Konzumací čočky těhotné ženy získají dostatek železa, čímž mohou předejít anémii, dále obdrží potřebnou dávku
vlákniny, která zlepší vyprazdňování střev, a také velké množství kyseliny listové, jež může ochránit plod před
vývojovými vadami.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a
kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Kromě toho, že vám možná přinese bohatství, čemuž věřili již starověcí Římané, je k tomu dalších 10 zdravotních
důvodů:

 snižuje hladinu špatného cholesterolu v organismu
 vysoký obsah vlákniny stabilizuje hladinu cukru v krvi
 omezuje přejídání, dobře zasytí a má málo kalorií
 podporuje činnost střev, brání vzniku zácpy
 snižuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění
 množství kyseliny listové zlepšuje funkce nervového systému
 měď a železo chrání před chudokrevností
 mangan je kofaktorem tvorby superoxiddismutázy redukující riziko rakoviny
 obsahuje 26% bílkovin, takže z ní rostou svaly
 vitamíny A a E napomáhají rozvoji imunitního systému
 Mnoho průzkumů ukazuje, že pravidelná konzumace čočky jakož i dalších luštěnin významně zvyšuje délku

života a kondici jejich konzumentů. Pokud tedy bude jíst čočku nejen na Nový rok, ale celý nový rok, přinese
vám opravdové bohatství – zdraví.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27