Page 4 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
P. 4
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
Hamrovský hubník – 20. ročník
Od předvánočního shonu, reklam, nabídek i
politiky se opravdu báječným způsobem
odreagovali všichni kamarádi hub a
vánočních tradic Jizerek, a to v Domě
hasičů ve Velkých Hamrech.
Členové místní zájmového sdružení
„Hamrovští houbaři“ zde v sobotu, 2.
prosince 2017 uspořádali ve spolupráci s
SDH a MÚ Velké Hamry tradiční vánoční
klání v pečení hubníku.
Již po dvacet let organizují místní houbaři -
kromě dalších celoročních aktivit - i tento
krásný způsob udržování místní tradice -
pečení laskominy, která nikdy nechyběla na štědrovečerních stolech mnoha
předešlých generací a mnohde nechybí do dnes.
První ročník Hamrovského hubníku proběhl v roce 1998 a od té doby se
pravidelně odehrává vždy začátkem prosince a vždy za podpory dobrovolných
hasičů v Domě hasičů (dříve požárníků…).
Jen pro vysvětlenou – hubník je v troubě pečený koláč, jehož základem jsou
sušené (mražené) houby, s doplněním dalších přísad, jako jsou pokrájené
housky, vajíčka (letos se to prodraží), mléko a koření. Receptů na hubníky je
celá řada, liší se v množství a poměru přísad, ale v zásadě se dělí na slané a
sladké.
Slaný hubník bývá - kromě základu – doplněn o cibuli, česnek, majoránku,
uzené nebo slaninu a další přísady, které se vždy lišily od obce k obci, od
chalupy k chalupě, dnes od paneláku k paneláku…
Sladký hubník - méně rozšířený recept – může být doplněn zbytky vánočky,
perníku, rozinkami, sušenými švestkami a i kořením do sladkého pečiva, jako je
např. badyán a další.
Oba se pak připravují v troubě, na vymaštěném pekáči, nebo plechu.
Letošního dvacátého ročníku “Hamrovského hubníku“ se zúčastnilo celkem
jednadvacet soutěžících, a to nejen z kolébky soutěže (asi jediná v republice),
ale i okolních obcí, třeba z Prahy…
Mezi šestnácti přihlášenými v kategorii slaný hubník vyhodnotila čtyřčlenná
porota jako vítězný vzorek, dodaný paní Milenou Patrmanovou z Vel. Hamrů, v
kategorii sladký hubník pak zvítězil Petr Žáček pravidelný účastník ze vzdálenější
Úpice. Oba vítězové jsou na přiložených fotografiích a oběma gratulujeme!
Vítězům „na bedně“ byly předány kromě cen i jmenovité diplomy, ceny v
podobě drobných dárků obdrželi všichni zúčastnění.
O úplné dotažení celého prvního sobotního prosincového odpoledne k úplné
nirváně se postarala skupina „ GRATIS“.
Po vyhlášení výsledků
nastoupila skupina
sedmi muzikantů s
báječným výběrem
skladeb - nebudete
věřit – vše česky… K
poslechu i tanci…
A kladná atmosféra
závěru celého dne -
ve smyslu pozitivního myšlení - patrně překonala i
atmosféru parlamentu…
Organizátoři děkují všem za účast – a třeba příště….
Petr Hampl
4
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
Hamrovský hubník – 20. ročník
Od předvánočního shonu, reklam, nabídek i
politiky se opravdu báječným způsobem
odreagovali všichni kamarádi hub a
vánočních tradic Jizerek, a to v Domě
hasičů ve Velkých Hamrech.
Členové místní zájmového sdružení
„Hamrovští houbaři“ zde v sobotu, 2.
prosince 2017 uspořádali ve spolupráci s
SDH a MÚ Velké Hamry tradiční vánoční
klání v pečení hubníku.
Již po dvacet let organizují místní houbaři -
kromě dalších celoročních aktivit - i tento
krásný způsob udržování místní tradice -
pečení laskominy, která nikdy nechyběla na štědrovečerních stolech mnoha
předešlých generací a mnohde nechybí do dnes.
První ročník Hamrovského hubníku proběhl v roce 1998 a od té doby se
pravidelně odehrává vždy začátkem prosince a vždy za podpory dobrovolných
hasičů v Domě hasičů (dříve požárníků…).
Jen pro vysvětlenou – hubník je v troubě pečený koláč, jehož základem jsou
sušené (mražené) houby, s doplněním dalších přísad, jako jsou pokrájené
housky, vajíčka (letos se to prodraží), mléko a koření. Receptů na hubníky je
celá řada, liší se v množství a poměru přísad, ale v zásadě se dělí na slané a
sladké.
Slaný hubník bývá - kromě základu – doplněn o cibuli, česnek, majoránku,
uzené nebo slaninu a další přísady, které se vždy lišily od obce k obci, od
chalupy k chalupě, dnes od paneláku k paneláku…
Sladký hubník - méně rozšířený recept – může být doplněn zbytky vánočky,
perníku, rozinkami, sušenými švestkami a i kořením do sladkého pečiva, jako je
např. badyán a další.
Oba se pak připravují v troubě, na vymaštěném pekáči, nebo plechu.
Letošního dvacátého ročníku “Hamrovského hubníku“ se zúčastnilo celkem
jednadvacet soutěžících, a to nejen z kolébky soutěže (asi jediná v republice),
ale i okolních obcí, třeba z Prahy…
Mezi šestnácti přihlášenými v kategorii slaný hubník vyhodnotila čtyřčlenná
porota jako vítězný vzorek, dodaný paní Milenou Patrmanovou z Vel. Hamrů, v
kategorii sladký hubník pak zvítězil Petr Žáček pravidelný účastník ze vzdálenější
Úpice. Oba vítězové jsou na přiložených fotografiích a oběma gratulujeme!
Vítězům „na bedně“ byly předány kromě cen i jmenovité diplomy, ceny v
podobě drobných dárků obdrželi všichni zúčastnění.
O úplné dotažení celého prvního sobotního prosincového odpoledne k úplné
nirváně se postarala skupina „ GRATIS“.
Po vyhlášení výsledků
nastoupila skupina
sedmi muzikantů s
báječným výběrem
skladeb - nebudete
věřit – vše česky… K
poslechu i tanci…
A kladná atmosféra
závěru celého dne -
ve smyslu pozitivního myšlení - patrně překonala i
atmosféru parlamentu…
Organizátoři děkují všem za účast – a třeba příště….
Petr Hampl
4