Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2015
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PÓRKOVÁ POLÉVKA
Pórek, máslo, mouka, vývar, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka, houska, cibulka,
petrželka, mléko.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme nakrájený pórek a
vaříme. Po stažení rozklepneme do hrnce vejce a dochutíme solí, pepřem, muškátovým
oříškem, majoránkou. Pokud chceme, rozmixujeme. Hotovou polévku servírujeme s opečenými
houstičkami, petrželkou nebo osmahnutou cibulkou. Někteří přidávají ještě nakrájenou uzeninu,
cizrnu, česnek, houby, brambory, sýr, jinou zeleninu. Obrácený postup vychází z osmahnutého

pórku, který zalijeme vodou a mlékem. Ke konci vaření přidáme na kostičky nakrájené brambory. Místo mléka
můžeme polévku zahustit smetanou.
Důležité je důkladně omýt pórek. Docílíme toho tak, že ho podélně nařízneme a proplachujeme jednotlivé vrstvy.
Kdo rád dochucuje polévkovým kořením, měl by si dát pozor, aby nepřebil chuť pórku.

SALÁT COLESLAW
1 menší hlávka bílého zelí, 1 větší mrkev, 1 cibule, 1/4 malého celeru, 200 g majonézy,
100 ml smetany ke šlehání, 2-3 lžíce cukru, 1 lžička octa, sůl, pepř.
Zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně pokrájíme na cca centimetrové kousky.
Vložíme do mísy, zasypeme asi lžící soli, promícháme a asi 20–30 minut ručně mačkáme,
aby zelí pustilo co nejvíc tekutiny, kterou potom částečně slijeme. Mrkev nastrouháme
nahrubo, celer najemno, cibuli nasekáme a vše promícháme se zelím. Zasypeme cukrem,
promícháme a zalijeme majonézou prošlehanou se smetanou. Dochutíme octem, solí a

pepřem a uložíme do ledničky prochladit. Před podáváním opět dobře promícháme. Podstatné je důkladné ruční
promačkání zasoleného zelí.

ŘÍZEČKY V BRAMBORÁKU
600–800 g vepřové panenky (může být také krůtí či kuřecí maso), sůl a čerstvě mletý pepř, olej na smažení.

Těstíčko: 500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno, 100 ml horkého
mléka, 2 vejce, 3–4 lžíce hladké mouky + na obalení masa, 4–6 stroužků česneku,
prolisovaných, 1 lžička majoránky, lehký zeleninový salát k podávání.
Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně
nařízněte okraje.
Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a
promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté
těstíčko. Osolte ho a opepřete. Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka,
lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní
stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso
propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem. Hotový řízek
můžete krátce zapéct v rozpálené troubě, aby byl opravdu křupavý.

CHLÉB BEZ HNĚTENÍ
400g mouky, 25 g droždí, 1,5 lžičky soli, 300 mililitrů vody

V mističce rozmícháme droždí s vodou. Do druhé mísy nasypeme mouku, sůl a přidáme
droždí s vodou. Vařečkou dobře zamícháme, potom zaryjeme mikrotenovým sáčkem a
těsto necháme do rána odpočívat.
Ráno sundáme mikroten a vytvoříme bochník. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a
posypeme těsto moukou, poté přeložíme z jedné strany na polovinu a pak shora na
polovinu. Vytvarujeme do formy bochníku, pomoučníme, okraje zastrkáme pod bochník a pod utěrkou necháme
těsto ještě půl hodiny odpočinout.
Zatímco těsto odpočívá, vyhřejeme troubu na 200 stupňů. Připravíme si hrnec s pokličkou, vysteleme ho pečícím
papírem a dáme ho do trouby zahřívat. Po uplynutí půl hodiny opatrně - protože hrnec je horký - vložíme bochník
do hrnce. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 40 minut. Když ani po uplynutí 40 minut není vršek
bochníku dost červený, vrátíme ho ještě na asi 10 minut do trouby nezakrytý. Necháme vychladnout na mřížce.
Štětcem namočeným ve vodě tence potřeme a posloucháme, jak kůrka jemně praská.

OŘÍŠKOVÉ DORTÍKY S KÁVOVÝM KRÉMEM
6 vajec, pokojové teploty, 180 g krupicového cukru, 140 g hladké mouky, prosáté, 60 g
mletých vlašských ořechů
100 g oleje nebo rozpuštěného másla. Kávová pěna: 250 ml smetany ke šlehání, 2–3 lžičky
granulí instantní kávy, 2 plátky želatiny, 125 g kvalitní bílé čokolády na ozdobu: 100 g tmavé
čokolády, kávová zrna v čokoládě

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20