Page 36 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2018
P. 36
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
TVAROHOVÁ ŠTOLA
500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 150 g kandované pomerančové kůry, 150 g cukru, 125 g másla, 100 g mandlí,
50 g rozinek, 2 sáčky vanilkové cukry, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, rumu na
máčení rozinek, cukr Rozinky nasypeme do misky, zalijeme rumem, mandle nasekáme na drobno,
kandovanou kůru nakrájíme na drobno
Připravíme těsto; mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji na pracovní plochu, do
hromádky mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme tvaroh, kousky másly,
okapané rozinky, pomerančovou kůru, mandle a oba cukry, rukama vypracujeme tuhé těsto.
Těsto necháme 30 minut odležet přikryté čistou hadrovou utěrkou, potom z něj vytvarujeme
štolu. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 60 minut. Hotovu štolu potřeme rozpuštěným
máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem moučka na posypání, rozpuštěné máslo na potření.
KOKOSOVÉ TYČINKY V ČOKOLÁDĚ
100 g loupaných mandlí (namočených přes noc ve vodě), 100 g strouhaného kokosu, 100 g
kvalitní hořké čokolády, 60 g rýžového sirupu (medu nebo jiného sirupu), 40 g kokosového
oleje. Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým
olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice
ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme
na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v
lednici.
ZELŇAČKA
2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku, 2
cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 500 g
kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček
nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a
nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky.
Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5
minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte
zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka. Mezitím v jiném hrnce uvařte
doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu
a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
KRŮTÍ NA ČERNO
1 krůtí prso, cca 2 kg, 200 g uzené bílé slaniny (špeku), na dlouhé hranolky a dobře
vychlazené, mořská sůl a čerstvě drcený pepř, rostlinný olej na potření, po 2 snítkách
tymiánu a rozmarýnu, 2 lžíce másla + 1 na dokončení, směs koření (3 hřebíčky, 3 kuličky
nového koření, 1 bobkový list), 1 cibule, nadrobno, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a
celer), nakrájené na kostičky, 500 ml červeného vína, 100 g švestkových povidel, 700 ml
silného drůbežího vývaru, 2 lžíce tekutého medu, 3 lžíce koňaku nebo brandy, 100 g
sušených švestek, 50 g loupaných mandlí, nasekaných, 20 g rozinek, 20 g vlašských ořechů,
nasekaných nahrubo, 2 lžíce strouhaného perníku.
Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších
stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky –
byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom
osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté
přes noc odležet. Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy
a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou,
ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte
máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a
nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem
vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě
zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C,
odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně
naglazované dozlatova. Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a
bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle
potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými
noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.
36
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
TVAROHOVÁ ŠTOLA
500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 150 g kandované pomerančové kůry, 150 g cukru, 125 g másla, 100 g mandlí,
50 g rozinek, 2 sáčky vanilkové cukry, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, rumu na
máčení rozinek, cukr Rozinky nasypeme do misky, zalijeme rumem, mandle nasekáme na drobno,
kandovanou kůru nakrájíme na drobno
Připravíme těsto; mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji na pracovní plochu, do
hromádky mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme tvaroh, kousky másly,
okapané rozinky, pomerančovou kůru, mandle a oba cukry, rukama vypracujeme tuhé těsto.
Těsto necháme 30 minut odležet přikryté čistou hadrovou utěrkou, potom z něj vytvarujeme
štolu. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 60 minut. Hotovu štolu potřeme rozpuštěným
máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem moučka na posypání, rozpuštěné máslo na potření.
KOKOSOVÉ TYČINKY V ČOKOLÁDĚ
100 g loupaných mandlí (namočených přes noc ve vodě), 100 g strouhaného kokosu, 100 g
kvalitní hořké čokolády, 60 g rýžového sirupu (medu nebo jiného sirupu), 40 g kokosového
oleje. Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým
olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut do lednice
ztuhnout. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme
na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády. Před podáváním necháme sušenky ztuhnout 2 hodiny v
lednici.
ZELŇAČKA
2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku, 2
cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 500 g
kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček
nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a
nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky.
Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5
minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte
zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka. Mezitím v jiném hrnce uvařte
doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu
a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
KRŮTÍ NA ČERNO
1 krůtí prso, cca 2 kg, 200 g uzené bílé slaniny (špeku), na dlouhé hranolky a dobře
vychlazené, mořská sůl a čerstvě drcený pepř, rostlinný olej na potření, po 2 snítkách
tymiánu a rozmarýnu, 2 lžíce másla + 1 na dokončení, směs koření (3 hřebíčky, 3 kuličky
nového koření, 1 bobkový list), 1 cibule, nadrobno, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a
celer), nakrájené na kostičky, 500 ml červeného vína, 100 g švestkových povidel, 700 ml
silného drůbežího vývaru, 2 lžíce tekutého medu, 3 lžíce koňaku nebo brandy, 100 g
sušených švestek, 50 g loupaných mandlí, nasekaných, 20 g rozinek, 20 g vlašských ořechů,
nasekaných nahrubo, 2 lžíce strouhaného perníku.
Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších
stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky –
byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom
osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté
přes noc odležet. Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy
a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou,
ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte
máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a
nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem
vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě
zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C,
odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně
naglazované dozlatova. Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a
bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle
potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými
noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.
36