Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

Začíná advent a s ním pečení cukroví. Připravte se na tradiční českou klasiku.

LINECKÉ CUKROVÍ - SLEPOVANÉ
350 g hladké mouky + na podsypań i,́ 150 g mletyć h praž enyć h mandli,́ 260 g
mouč koveh́ o cukru, prosat́ eh́ o, 1–2 sać ̌ ky vanilkoveh́ o cukru, 2 vejce, š petka soli,
nastrouhaná ků ra z 1 citronu, 250 g maś la, domać i ́ dž em na slepovań i,́ nejleṕ e rybiź ový
V miś e smíchejte mouku, mandle a oba cukry, př idejte vejce, koř eni,́ sů l a citronovou
ků ru. Př istrouhejte kostku maś la a vypracujte nelepivé tě sto. (Pokud staĺ e lepi,́
podsypejte ho moukou.) Tě sto zabalte do potravinaŕ ̌ ské foĺ ie a dejte do lednice alespoň
na 24 hodin odpoč inout. Troubu rozpalte na 180 °C. Tě sto rozdě lte na č aś ti, na

pomouč ně né ploš e je vyvaĺ ejte na tenký plat́ , z ně j vykrajujte tvary (nezapomeň te na ty s otvorem!) a sklad́ ejte je na
plech vylož ený papiŕ em na peč eni.́ Vlož te do trouby a peč te 5–10 minut nebo dokud nezrů ž ovi.́ Nechte vychladnout,
slepte dž emem a dejte do krabice rozlež et.

VANILKOVÉ ROHLIĆ ̌ KY
mouka pšeničná hladká 280 gramů, máslo 200 gramů (změklé), cukr vanilkový 80 gramů,
ořechy vlašské 100 gramů (mleté), žloutek 2 kusy, cukr moučkový (na obalení), cukr
vanilkový (na obalení)
Mouku prosejte na pracovní desku, přidejte vanilkový cukr a ořechy. Doprostřed vlijte
žloutky a přidejte na kostičky pokrájené máslo. Rukama rychle vypracujte vláčné těsto,
zabalte je do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Z těsta odkrojte
asi třetinu, zbytek vraťte do lednice. Vyválejte váleček, nožem nakrájejte kousky a z
každého vytvarujte rohlíček. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte

v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut nebo dokud nejsou rohlíčky růžové. Nechte je trochu zchladnout a ještě
vlahé opatrně obalujte v moučkovém cukru.

VINNÉ CUKROVÍ
250 g hladké mouky, 250 g másla, 5 lžic bílého vína, směs moučkového a vanilkového
cukru na obalení.
Všechny ingredience smíchejte, vypracujte těsto a nechte v lednici odpočinout. Těsto
vyválejte, vykrájejte malé tvary, upečte dosvětla (na 180 °C asi 10 minut) a ještě horké
opatrně (budou nafouklé, tak aby nepraskly) obalujte v cukru.

MASARYKOVO VÁNOČNÍ CUKROVÍ
ořechy lískové 170 gramů, mouka pšeničná hladká 300, máslo 200 gramů, cukr 100,
žloutek 1 kus, cukr moučka na obalení.
Celé lískové oříšky pražíme na plechu při 210 °C asi 10 minut. Poté promneme v utěrce a
namočíme na 30 minut do horké vody. Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme
v hladké mouce a vmícháme do těsta. Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3 -
4 cm. Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté válečky
krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm plátky, pokládáme na plech s papírem na pečení a
pečeme na 180 °C asi 9 - 10 minut dorůžova. Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Troubu předehřejte na 180 °C, to pokud používáte větší formičky, jestli vyrábíte menší

cukroví, stačí na 150 °C. Žloutkovou hmotou naplňte formičky maximálně do poloviny. Můžete to udělat jednoduše
lžící, lépe to ale půjde zdobicím sáčkem. Těsto je poměrně tekuté, takže volte raději užší špičku. 3. Naplněné formičky
rozložte na plech, vložte do trouby a pečte 10 minut, dokud nevyběhnou, pak snižte teplotu na 90–100 °C a pečte
ještě 10 - 20 minut. Z formiček je opatrně vytahujte, dokud jsou ještě teplé. Jde to snadno, pokud kladou odpor,
vraťte je ještě na chvilku do trouby, nejspíš nejsou dopečené.

VOSÍ HNÍZDA
piškoty 160 gramů, cukr moučkový 90 gramů, máslo 60 gramů, kakao 1 lžíce, rum hnědý 3
lžíce. Na krém: máslo 100 gramů, cukr moučkový 100 gramů, žloutek 1 kus.
Ze všech přísad na náplň utřeme hladký krém. Piškoty nadrobno umeleme, promícháme s
cukrem a kakaem, přidáme máslo a rum a vše vypracujeme v těsto. Vymazané formičky na
vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem a naplníme těstem z piškotů. Do jedné půlky
vosího hnízda dále lžičku krému, spojíme s druhou půlkou a postavíme na jeden piškot.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26