Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

VLAŠSKÉ OŘECHY

Počátkem devadesátých let byl v rámci velké populační studie zjištěn
překvapující poznatek, že konzumace minimálně jedné porce ořechů
týdně chrání člověka před infarktem a tato ochrana se zvyšuje s
ještě častější konzumací. V dalších studiích byl tento poznatek potvrzen
se zjištěním, že ořechy mají příznivý vliv na zdravotní stav srdce
u mužů, žen a starších osob s vysokým tlakem krve. Vzhledem k
tomu, že ořechy mají vysoký obsah tuků (kolem 80 % energetické
hodnoty ořechů představuje tuk) byl tento poznatek překvapující a
vědci se proto zaměřili na zjištění, která složka ořechů má tak příznivé
účinky na organismus.

Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných
mono a poly nenasycených mastných kyselin a pouze malé množství
nasycených kyselin, které podporují tvorbu cholesterolu. Mono nenasycené a především poly nenasycené masné
kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a hladinu lipidů v krvi. Když se však vzaly v
úvahu všechny pozitivní účinky tuku ořechů, bylo zjištěno, že tento tuk má větší schopnost snižovat úroveň
cholesterolu, než by se předpokládalo. I při konzumaci malého množství ořechů se projevují příznivé účinky, je proto
pravděpodobné, že mimo snižování hladiny cholesterolu mají ořechy i další žádoucí vlivy.

Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních látek a
vitaminů. Většina obsahuje významné množství vitaminu E – účinného antioxidantu, který likviduje volné radikály a
zabraňuje tak negativnímu ovlivňování zdravých buněk, dále i kyseliny listové – důležité složky zabraňující zvyšování
koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový faktor onemocnění srdce.
Významný je rovněž podíl obsahu hořčíku, který ovlivňuje tlak krve. Ořechy rovněž obsahují velké množství dalších
složek – sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na zdravotní stav srdce.
Podle některých nových poznatků mohou mít ořechy příznivý vliv na zánět cév, což je známka počátku vzniku srdečních

chorob. Ořechy obsahují vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s příznivým vlivem
na arterie a podporu krevního oběhu. Nedávno zveřejněná studie uvádí, že strava bohatá na vlašské ořechy
pomáhá snižovat výskyt zánětů cév a může rovněž snižovat nepříznivé zdravotní vlivy potravy s vysokým obsahem
tuků (2,3). Není však jasné, zda se na ochraně cév podílejí polynenasycené mastné kyseliny (vlašské ořechy jsou
bohaté na omega-3-mastné kyseliny), arginin, antioxidanty, nebo všechny tři faktory.

Existují důkazy, že častá konzumace ořechů je spojená s nižším vznikem vzniku cukrovky 2. typu. Důvodem je
patrně jejich protizánětlivý účinek. Existují rovněž domněnky, že ořechy mohou mít ochranné účinky proti některým
typům rakoviny. Na příklad v rámci EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) bylo zjištěno,
že zvýšená konzumace ořechů a různých semen snižuje u žen riziko rakoviny tlustého střeva. Tato souvislost
však nebyla zjištěna u mužů.

Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá zdraví, ačkoliv existují určité námitky. Ořechy mají totiž vysoký
obsah energie, proto by měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu a nikoliv být konzumovány navíc. Ořechy je
nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu. Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané

ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u
některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy atd.) nebo arašídové oříšky
(arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však
srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i
jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

„Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Melatonin je hormon, který u lidí vylučuje
epifýza. Uvedený hormon je spojován s indukcí spánku, protože se uvolňuje, pokud je tma. Výzkumníci zjistili, že
konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacita této tekutiny. To
může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních
onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby,“ dočteme se například na odborném
portálu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, který informuje spotřebitele i odbornou veřejnost o novinkách a
objevech v oblasti zemědělství a potravinářství.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25