Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2017
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POLÉVKA Z PEČENÉHO CELERU
1 středně velký bulvový celer, 5 stroužků česneku, 4 lžíce oleje, snítka tymiánu, snítka rozmarýnu, 1 cibule, 1 větší

brambor, zeleninový vývar (voda), sůl, pepř, lahůdkové droždí smetana na vaření (nemusí
být).
Celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Stroužky česneku můžeme oloupat, ale
nemusíme. Kostičky celeru a česnek smícháme se dvěma lžícemi oleje a bylinkami. Dáme
nepřikryté pomalu péct, trvá to asi hodinu, než je měkký a zlatavý. V hrnci na trošce oleji
orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené brambory, upečený celer s česnekem,
zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Necháme trochu zchladnout a ponorným mixerem rozmixujeme. Dochutíme solí a lahůdkovým droždím, na zjemnění
můžeme přidat smetanu. Podávat můžeme s toustovými krutony.

ROHLÍKOVÉ "CHIPSY"
rohlíky (asi dva dny staré), majonéza, nejlépe domácí sušený česnek, sladká paprika, sušená
bazalka.
Rohlíky nakrájíme na tenká kolečka cca 1/2 cm. Majonézu smícháme s česnekem, paprikou
a bazalkou nebo třeba pizza kořením. Kolečka namažeme tenkou vrstvou majonézy a
ukládáme na plech s pečícím papírem.
Prvních asi 4-5 minut pečeme na 180 °C. Potom teplotu snížíme a dosušíme na 150 °C. Řiďte se zkušeností se svou
troubou a hlídejte, aby rohlíky byly do zlatova, jsou opravdu křupavé. Nejlepší jsou ty ještě teplé, ale zůstanou křupavé
i studené.

KVĚTÁKOVÉ CHUŤOVKY
1 menší květák, 100 g strouhaného sýru (Eidam, Gouda), 2 vejce, 1-2 stroužky utřeného
česneku, jarní cibulka, 2-3 lžíce strouhanky, špetka mleté papriky, sušený libeček, oregano,
sůl, pepř.
Syrový květák rozmixujeme na kaši. Přidáme vejce, sýr a koření. Zpracujeme a přidáme
strouhanku. Hned tvoříme kuličky a ukládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 200
st., 15-20 minut dozlatova. Podáváme s dipem nebo bez něj. Jsou dobré teplé i studené a
neobsahují kromě sýru žádný tuk.

ŠUNKOVÉ LÍVANEČKY
20 g másla, 2 vejce, 20 g hladké mouky, 80 g libové šunky, 3 lžíce kysané smetany, 10 g
strouhaného sýra, muškátový oříšek, olej, sůl, kysanou smetanu.
Máslo utřeme se solí do pěny a vmícháme postupně žloutky, mouku, smetanu, jemně
nasekanou šunku, strouhaný sýr, koření a nakonec sníh z bílků. Lívanečky osmažíme na oleji v
lívanečníku a polijeme kyselou smetanou.

JEMNÝ KOLÁČ S JABLKY
hladká mouka na vaĺ , 375g listoveh́ o tě sta, 60g krupicoveh́ o cukru, dř eň
vyš krab́ nutá z 1 vanilkoveh́ o lusku,
1/2 lž ič ky mleté skoř ice, 3–4 menš i ́ jablka, neoloupaná, 40g maś la, rozpuš tě neh́ o,
vanilková zmrzlina k podav́ ań i ́
NA SIRUP: 220g krupicoveh́ o cukru, 150ml jableč né š ť ávy, 1 lž ić e citronové š ť av́ y,
tence oloupaná ků ra a vymač kaná š ť av́ a z 1 pomeranč e, 3 svitky skoř ice, 1
vanilkový lusk, dř eň vyš krábnuta.́
Troubu př edehř ejte na 200°C. Na pomouč ně neḿ vaĺ u rozvaĺ ejte listové tě sto na tlouš ť ku 3mm a dejte na 30 minut
odpoč inout do chladnič ky. Mezitiḿ př ipravte sirup. V rendliḱ u smić hejte vš echny př iś ady s 80ml vody a zahř iv́ ejte na
stř edniḿ plameni do rozpuš tě ni.́ Př iveď te k varu a vař te 10–15 minut, až vznikne lehký sirup. Vypně te a odlož te.
Z rozvaĺ eneh́ o tě sta vyř iź ně te kruh o prů mě ru 23cm, vlož te ho na plech vylož ený peč iciḿ papiŕ em a odlož te. Smić hejte
cukr, vanilkovou dř eň a skoř ici a prosejte. Odř iź ně te konce jablek a zbytek nakraj́ ejte na mandoliń ě na tenké plat́ ky.
Odstraň te semiń ka a plat́ ky rozlož te na tě sto v sou- stř ednyć h kruzić h, př ič emž nechte 1cm š iroký okraj volny.́ Volný
okraj zvedně te vytvarujte do manž ety okolo celeh́ o kolać ̌ e. Jablka potř ete polovinou maś la, posypte polovinou cukrové
smě si a peč te 10–15 minut, až tě sto zač ne nabyv́ at a zlat́ nout. Vyjmě te z trouby a potř ete zbylyḿ maś lem, posypte
zbytkem cukrové smě si a vrať te do trouby. Peč te 20–25 minut do tmavě zlata; okraje tě sta zakryjte alobalem, pokud
se zbarvuji ́ př iĺiš rychle. Podav́ ejte horke,́ pokapané př ipravenyḿ sirupem a s kopeč kem vanilkové zmrzliny.

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28