Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2015
P. 9
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČERVENÁ ŘEPA

Červená řepa se nejdříve začala pěstovat ve Středomoří, dnes je to
zelenina, kterou najdeme na tržnicích v celé Evropě. Konzumuje se jako
kompot, používá se do salátů, do pomazánek a vynikající je také
v zeleninových polévkách.

Červenou řepu znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její
bulvy, ale jenom její mladé listy. Na těch si můžeme pochutnat i dnes,
přidávají se do salátů, do polévek, mohou se upravit stejně jako
špenát. A snadno si lze z listů rostliny červené řepy udělat koření – listy
usušíme a pak je můžeme dávat nejen do polévek, ale i do omáček na
dochucení, třeba místo soli. Obsahují zejména hodně vitaminu C, beta-
karoten, vápník a železo.
Červená řepa, jinak také krvavý elixír mládí, jak se jí říká, je
bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru. Proto je na
místě varování diabetikům – ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A ještě jedna výjimka: Pro
ty, kteří trpí močovými kameny, také moc vhodná není, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové
cesty dráždí.
Pro ostatní je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Konzumace řepy pomáhá na snížení
krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a
nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a také zinku.

Vzhledem k tomu, že je řepa bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny,
těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém
vývoji plodu.
Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin, lidem zase prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a
posilují činnost jater a žlučníku.
Červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Také během
chemoterapií je výraznou vzpruhou pro oslabené tělo. Bulva červené řepy je díky svým rostlinným pigmentům a
bílkovině zvané betanin jedinečným přírodním cytostatikem, pomáhá tak likvidovat rakovinné bujení a některé
druhy leukémií. Složky v červené řepě pak pomáhají při renovaci poškozených buněk.

Jak ji upravit
Nejde jenom o řepu nakládanou, může se také vařit, a to ve vodě i v páře, dokonce péct v alobalu anebo ji
můžeme zpracovávat čerstvou do salátů. Výborně si pochutnáme, když ji zkombinujeme s jablkem, křenem nebo
citronem. Kuchyňské zpracování řepy má své zásady, například tu, že před vařením se bulva řepy neloupe, to
proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť. Uvařená nebo upečená a oloupaná řepa se podává jako příloha,
obvykle s máslem nebo olivovým olejem, osolená, opepřená a zakápnutá citronem. A když ji dojíte v kompotu,
určitě šťávu nevylévejte, úžasně totiž vzpruží celý váš organismus. Anebo si můžete ze šťávy udělat koktejl, já ho
mám vyzkoušený s jogurtem, koprem a citronem.

Účinné látky
Červená řepa obsahuje křemík, a to je zvlášť důležitá kombinace k posílení vazivové tkáně a kůže, stěn
cév a kostí, velmi důležité je, že díky ní dokáže zbavit mozek jedovatých kovů. Červená řepa je také bohatá na
draslík, důsledkem toho je skutečnost, že odvádí vodu a kyselé látky z těla, vlákniny zase regulují činnost
střev, zbavují je jedovatých látek a tuků.

Léčivé účinky červené řepy
Vytváří vazivové tkáně.
Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
Vyvolává optimističtější náladu.
Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14