Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BORŠČ
0,5 kg vepřového masa, nejlépe s kostí (lopatka, koleno atd.), 150 g fazolí (uvařených,
nebo v plechovce), 1 ks velké červené řepy, 1 plechovka rajského protlaku (větší), 4
velké brambory, 2 ks mrkve, kousek másla na osmahnutí mrkve, 1/4 hlávky zelí, 1
paprika, 1 cibule, kousek špeku, 1 palička česneku
Vepřové maso vaříme do jeho změknutí asi ve 3 litrech vody. Po vzniku vývaru maso
vyjmeme – budeme ho potřebovat později. Čerstvou červenou řepu nastrouháme na
struhadle a dáme podusit asi na 20 minut s hrníčkem vody a plechovkou rajského
protlaku do rendlíku. Mezitím nakrájené brambory vhodíme do vývaru. Mrkev taktéž

nastrouháme na struhadle a osmažíme na kousku másla. Vhodíme do vývaru k bramborám. Zelí nastrouháme,
nebo na jemno nakrájíme a také vhodíme do polévky. Totéž uděláme i s nakrájenou paprikou, jednou
osmahnutou cibulkou a fazolemi a vaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené maso z vývaru a provaříme.
Přidáme ze špeku vysmažené sádlo a škvarky a odstavíme. Poté přidáme ještě paličku (podle chuti) prolisovaného
česneku. Polévku odstavte v momentě, kdy zjistíte, že zelí i brambory jsou již měkké. Správný boršč by měl
alespoň den odstát a až poté konzumovat. Podává se s chlebem namazaným česnekem a lžičkou smetany do
talíře.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY
250 g vařené či pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované
stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř
Smíchejte 250 g vařené či pečené červené řepy, nastrouhané, 50 g nasekaných vlašských
ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte,
opepřete.

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S JABLKY
1 ks jablko, 2 ks sterilované okurky, 1 ks zakysaná smetana, 3 ks červená řepa, sůl, mletý
pepř
Očistíme si červenou řepu a nastrouháme ji na struhadle. Oloupané jablko přistrouháme
k řepě. Přidáme tence nastrouhané sterilované okurky a zamícháme. Salát podle chuti

osolíme a opepříme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu. Salát z červené řepy s jablky a okurkami se může
podávat jako příloha nebo taky jako lehká večeře třeba i s pečivem.

KARBANÁTKY S ČERVENOU ŘEPOU
2 lžíce bramborové kaše, 50 ml vody, 6 lžic přepuštěného másla, 500 g mletého masa
mix, 2 cibule, 100 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 2 lžíce sterilované červená řepy, 4
lžíce strouhanky, sůl, mletý černý pepř.
Červenou řepu a cibule rozsekáme na jemnou. Mleté maso rozmícháme se smetanou a
vodou. Přidáme žloutky, červenou řepu a cibule. Vmícháme 2 lžíce bramborové kaše
nebo šťouchaných brambor, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Řádně
promícháme a ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Karbanátky
smažíme na přepuštěném másle z obou stran. Švédské karbanátky podáváme s různě
upravenými brambory, ozdobené petrželkou a se zeleninovou přílohou. Pokud máme
rádi, můžeme na talíř přidat i hořčici nebo kečup. Tyto karbanátky jsou chutné teplé i studené.

ČOKOLÁDOVÝ CHLEBÍČEK S ČERVENOU ŘEPOU
1 velká červená řepa (asi 175 g), uvařená a nakrájená nahrubo, 200 g hladké mouky,
špetka soli, 100 g kakaa holandského typu, 1 lžička kypřicího prášku, ½ lžičky jedlé sody,
250 g třtinového cukru, 3 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 200 ml slunečnicového
oleje, 100 g tmavé čokolády (ne příliš hořké), nasekané na kousky, šlehačka k podávání.
Troubu předehřejte na 180 °C a chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem. Řepu
rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte zbylé přísady kromě oleje a čokolády. Znovu
prožeňte mixérem, jednou či dvakrát seškrábněte hmotu ze stěn. Do zcela hladké směsi za
stálého mixování pramínkem přilévejte olej tak, abyste získali krém konzistencí
připomínající majonézu. Vypněte a vmíchejte čokoládu. Dejte těsto do chlebíčkové formy a
pečte asi hodinu – zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá, bez vlhkých drobků. Upečený dezert nechte asi deset
minut chladnout ve formě, pak ho přesuňte na mřížku. Podávejte nakrájené na plátky, ideálně se šlehačkou.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15