Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 42/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ARONIE - NA ZPŮSOB BRUSINEK
1 kg černé jeřabiny – aronie, 60 dkg cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky ml.
skořice (nebo skořicový cukr), 3-4 hřebíčky, sklenka rumu, 1 Pektogel, 1/2 lžičky
kyseliny citronové.
Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je
do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, vanilkový
cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny z části
rozmačkáme (třeba dnem zavař. slenice), přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme
kyselinu citronovou, opět povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a horkou směs
lijeme do malých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů.

MARMELÁDA Z ARÓNIE
2 l plodů, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených
hřebíčků, sklenku rumu, větší špetku sorbanu.
Plody otrháme ze stopek, propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vysypeme je do
kastrolu, polijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Poté plody podrtíme, přidáme koření a
cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme sorban proti plísním a trošku rumu.
Ještě vroucí marmeládu lijeme do menších skleniček.

LIKÉR Z ČERNÝCH JEŘABIN
Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14
dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte. Po dvou týdnech svařte litr vody s
kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev
denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

SMAŽENÁ JABLÍČKA
1 kg jablek, 240 g hladké mouky, 3,5 dl plnotučného mléka, 2 ks vajec, mletá skořice
smíchaná s práškovým cukrem (1:1), špetka soli, olej
Opláchnutá jablka necháme důkladně okapat, pak je nakrájíme na plátky, vyrobíme tak
kolečka s částí jadřince uprostřed. Jaderníky vykrojíme například škrabkou na brambory.
Připravíme si těstíčko, v mléce rozšleháme dohladka vejce, mouku a špetku soli.
Jednotlivá plátky jablíček namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v dobře rozpáleném oleji,
po obou stranách, dorůžova. Usmažené sypeme skořicovým cukrem a ihned podáváme.

HOUBOVÝ KRÉM
350 g směsi lesních hub, 60 g másla, 1 cibule, pokrájená nadrobno, 1 lžíce hladké
mouky, 1 menší brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky, 1 l mléka, sůl a
čerstvě mletý pepř, pažitka a krutony z toustového chleba na ozdobu.
Houby očistěte a pokrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm
doměkka cibuli a houby; trvá to asi 4 minuty. Pak přisypte mouku, míchejte a
počkejte, až se zbarví do světle žluta. Přihoďte kostičky brambory, zalijte mlékem,
osolte a opepřete a vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké. Krém rozmixujte ponornyḿ tyčovyḿ mixérem,
ozdobte pažitkou, krutony (případně orestovanyḿ i drobnyḿ i houbami) a podávejte.

ŘEPOVÁ POLÍVKA
3 cibule, olivový olej, 2 středně velké červené řepy, 4 mrkve, 500 g brambor, 1 l
zeleninového vývaru, 4 lžíce zakysané smetany, čerstvý tymián, čerstvou pažitku,
sůl, pepř
Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. Řepu oloupejte, brambory pořádně
odrhněte a obojí nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci si rozpalte trochu
olivového oleje a cibuli na něm začněte opékat. Když zezlátne, přidejte mrkev a
stále míchejte. Až je i mrkvička dozlatova, přidejte řepu a brambory, zalejte vývarem a přidejte čerstvý tymián.
Vařte asi 45 minut, dokud řepa nezměkne. Na závěr dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem (ten použijte i při
servírování) a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Podávejte s kopečkem zakysané smetany, posypané
najemno nakrájenou pažitkou či petrželkou a opečenou houstičkou a ještě troškou pepře.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17