Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 41/2015
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 malá dýně Hokkaido, máslo, vývar, smetana, zázvor, pepř, sůl, voda.
Dýni vydlabeme, nakrájíme na kostky a opečeme na másle, osolíme, přidáme vodu,
vývar a vaříme do měkka. Po uvaření tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme
zázvor, pepř, smetanu a mírně povaříme. Můžeme přidat i chilli podle chuti, nebo
místo smetany kokosové mléko.Posypeme petrželkou a podáváme s opečenou
hostičkou.
ZÁZVOROVO-DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK
175 g másla, rozpuštěného + další na vymazání formy, 140 g tekutého medu, 1
velké vejce, 250 g dužiny jakékoli syrové dýně nebo tykve, oloupané a nastrouhané
nahrubo (asi 500 g před čištěním), 100 g světlého třtinového cukru, 350 g hladké
mouky smíchané s 9 g kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce sušeného mletého
zázvoru, 2 lžíce surového třtinového cukru.
Zahřejte troubu na 160 °C. Dno i obě delší strany formy na pečení chleba (na
jedenapůlkilový bochník) vymastěte máslem a vyložte pečicím papírem, aby chléb
hladce vyklouzl. V míse smíchejte máslo, med a prošlehané vejce a přimíchejte nastrouhanou dýni nebo tykev.
Pak přidejte světlý třtinový cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem a zázvor. Připravenou směs nalijte do
formy a posypte surovým třtinovým cukrem. Pečte padesát až šedesát minut, aby chlebíček nabyl a zezlátl.
Nechte ho ve formě asi pět minut odpočinout, pak ho vyjměte a nechte na mřížce vychladnout. Podávejte
nakrájené na silné krajíce a namazané máslem.
PEČENÁ DÝNĚ PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
1 střední až větší dýně, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 500 g mletého hovězího
masa, 2 lžíce másla, 100 g strouhaného čedaru nebo eidamu, sůl, čerstvě mletý
pepř, tymián, dobromysl, 1 lžíce slunečnicového oleje.
Dýni omyjeme, osušíme, posadíme na plech vyložený pečicím papírem a
seřízneme vršek, asi 2–3 cm od stopky, aby vznikla poklička (za stopku ji můžeme
držet). Vydlabeme semínka, do šířky zhruba 3 cm po stranách, aby dýně šla
naplnit. To můžeme klidně přenechat dětem a zatím připravit náplň. Na pávni
rozehřejme olej, zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso a opékáme na
středním plameni. Osolíme, opepříme, po dvou minutách přidáme tymián a
dobromysl. Po asi 7 minutách je maso hotové a můžeme jím naplnit dýni. Dýni
plníme postupně, vždy dáme vrstvu masa a proložíme sýrem až ji naplníme celou. Nakonec zalijeme smetanou a
zaklapneme dýňovou pokličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka asi hodinu. Hotovou dýni
servírujeme buď celou, nebo odklopíme a servírujeme náplň s trochou dužiny. Pokud náplň zbyde, lze ji druhý
den ohřát a sníst. Vydlabanou dýni oloupeme, rozkrájíme, osmahneme zlehka na másle s cibulkou, zalijeme
zeleninovým vývarem nebo vodou, povaříme krátce doměkka, ochutíme solí, pepřem, chilli papričkou,
rozmixujeme dohladka a máme polévku.
DÝŇOVÝ KOLÁČ
250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kůra (z polovičky
citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (třtinový), Koláčová
náplň: 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně, 2
vejce, 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme
pouze med), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Crème fraiche
(nebo kysané smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů
(pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů), malý sáček sušených
meruněk
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama
prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím
připravíme koláčovou náplň.Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém
množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme
javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi
vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou. Koláčovou formu vymažeme máslem, event.
jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika
místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě
nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a
pečeme při 180 °C rovných 40 minut.
14
DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 malá dýně Hokkaido, máslo, vývar, smetana, zázvor, pepř, sůl, voda.
Dýni vydlabeme, nakrájíme na kostky a opečeme na másle, osolíme, přidáme vodu,
vývar a vaříme do měkka. Po uvaření tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme
zázvor, pepř, smetanu a mírně povaříme. Můžeme přidat i chilli podle chuti, nebo
místo smetany kokosové mléko.Posypeme petrželkou a podáváme s opečenou
hostičkou.
ZÁZVOROVO-DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK
175 g másla, rozpuštěného + další na vymazání formy, 140 g tekutého medu, 1
velké vejce, 250 g dužiny jakékoli syrové dýně nebo tykve, oloupané a nastrouhané
nahrubo (asi 500 g před čištěním), 100 g světlého třtinového cukru, 350 g hladké
mouky smíchané s 9 g kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce sušeného mletého
zázvoru, 2 lžíce surového třtinového cukru.
Zahřejte troubu na 160 °C. Dno i obě delší strany formy na pečení chleba (na
jedenapůlkilový bochník) vymastěte máslem a vyložte pečicím papírem, aby chléb
hladce vyklouzl. V míse smíchejte máslo, med a prošlehané vejce a přimíchejte nastrouhanou dýni nebo tykev.
Pak přidejte světlý třtinový cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem a zázvor. Připravenou směs nalijte do
formy a posypte surovým třtinovým cukrem. Pečte padesát až šedesát minut, aby chlebíček nabyl a zezlátl.
Nechte ho ve formě asi pět minut odpočinout, pak ho vyjměte a nechte na mřížce vychladnout. Podávejte
nakrájené na silné krajíce a namazané máslem.
PEČENÁ DÝNĚ PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
1 střední až větší dýně, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 500 g mletého hovězího
masa, 2 lžíce másla, 100 g strouhaného čedaru nebo eidamu, sůl, čerstvě mletý
pepř, tymián, dobromysl, 1 lžíce slunečnicového oleje.
Dýni omyjeme, osušíme, posadíme na plech vyložený pečicím papírem a
seřízneme vršek, asi 2–3 cm od stopky, aby vznikla poklička (za stopku ji můžeme
držet). Vydlabeme semínka, do šířky zhruba 3 cm po stranách, aby dýně šla
naplnit. To můžeme klidně přenechat dětem a zatím připravit náplň. Na pávni
rozehřejme olej, zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso a opékáme na
středním plameni. Osolíme, opepříme, po dvou minutách přidáme tymián a
dobromysl. Po asi 7 minutách je maso hotové a můžeme jím naplnit dýni. Dýni
plníme postupně, vždy dáme vrstvu masa a proložíme sýrem až ji naplníme celou. Nakonec zalijeme smetanou a
zaklapneme dýňovou pokličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka asi hodinu. Hotovou dýni
servírujeme buď celou, nebo odklopíme a servírujeme náplň s trochou dužiny. Pokud náplň zbyde, lze ji druhý
den ohřát a sníst. Vydlabanou dýni oloupeme, rozkrájíme, osmahneme zlehka na másle s cibulkou, zalijeme
zeleninovým vývarem nebo vodou, povaříme krátce doměkka, ochutíme solí, pepřem, chilli papričkou,
rozmixujeme dohladka a máme polévku.
DÝŇOVÝ KOLÁČ
250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kůra (z polovičky
citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (třtinový), Koláčová
náplň: 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně, 2
vejce, 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme
pouze med), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Crème fraiche
(nebo kysané smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů
(pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů), malý sáček sušených
meruněk
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama
prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím
připravíme koláčovou náplň.Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém
množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme
javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi
vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou. Koláčovou formu vymažeme máslem, event.
jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika
místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě
nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a
pečeme při 180 °C rovných 40 minut.
14