Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2015
P. 17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SALÁT RUMCAJS
sůl 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky 2 lžičky oleje, 2 lžíce
majonézy, 4 ks sterilované okurky, 1 červená kapie, 20 dkg měkkého salámu, 2 lžičky
cukru, 2 ks cibule, 1 lžička sójové omáčky, mletý černý pepř
Nachystáme si dresink. V malém hrnci smícháme olej, cukr, hořčici, sójovou omáčku
a worcesterskou omáčku. Na mírném ohni mícháme a svaříme ingredience v dresink.
Nesmí přijít k varu! Necháme jej vychladnout. Pak si nakrájíme salám, kapii a okurku na nudličky a cibuli na půl
kolečka. Vše dáme do misky a přidáme zchladlý dresink a 2 lžíce majonézy. Nakonec salát Rumcajs dochutíme solí
a pepřem. Salát Rumcajs podáváme s čerstvým pečivem. Ještě lepší je uleželý z druhého dne.
KRŮTÍ PLÁTKY NA HOUBÁCH
500 g krůtích stehenních plátků, 100 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 2 lžíce sádla, 2
ks stroužky česneku, 2 ks cibule, gulášové koření podle chuti (paprika sladká, pálivá,
kmín, pepř, jalovec ...), majoránka čerstvá nebo sušená, hladká mouka, voda, sůl.
Nejprve nakrájíme cibuli se slaninou na kostičky a v pekáči necháme na sádle
orestovat. Pak přidáme sušené nenamočené houby a chvilku ještě restujeme a
mícháme. Krůtí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, poprášíme moukou a
přebytečnou oklepeme, opečeme na směsi cibule a slaniny z obou stran. Poté posypeme kořením, podlijeme do
výšky masa a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, přiklopené a pečeme 40 minut, podle potřeby podléváme.
Poté pekáč odkryjeme, přidáme rozdrcený česnek a rozemnutou majoránku, případně posekanou čerstvou,
promícháme a necháme ještě 10 minut péct bez poklice, podle potřeby můžeme ještě zahustit.
PLNĚNÉ PALAČINKY
Na těstíčko: 125 g hladké mouky, 125 ml mléka, 100 ml minerálky, 5 ks vajec, špetka
soli, směs: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 400 g sekaných rajčat
z konzervy, 400 g mletého masa, 100 g anglické slaniny, 2 ks stroužků česneku, 2 ks
mrkve, 1 cibule, špetka oregana, mletý pepř, sůl
Na posypání: 80 g strouhaného sýra, 2 ks malých paprik

BRAMBOROVÝ ZÁVIN S HOUBAMI
600 g ve slupce vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 200 g čerstvých hub, 2
lžíce másla, 4 ks vajec, 2 ks mrkve, 1 ks menšího pórku, žloutek na potření, mouka
na vál, mletý pepř, sůl
Na rozehřátém másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek, oškrábané, na hrubo
nastrouhané mrkve, očištěné, na menší kousky nakrájené houby, osolíme, opepříme
a podusíme doměkka. Pak směs zalijeme 3 vejci, necháme je za stálého míchání
ztuhnout a odstavíme z tepla. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, na jemno nastrouháme nebo prolisujeme,
přidáme 1 vejce, polohrubou mouku a rychle vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát,
potřeme připravenou vychladlou náplní, svineme, položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme
rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 30 minut). Hotový závin
nakrájíme šikmo na dílky a podáváme teplý nebo i studený.
TRHACÍ BUCHTA
Na kynuté těsto: 300 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného zchladlého másla, 40 g
moučkového cukru, 5 g sušeného droždí, 80 ml mléka, 40 ml vody (přilévat raději
opatrně, aby těsto nebylo moc řídké), špetka soli
Na pomazání: cukr krupice nebo třtinový, rozpuštěné máslo, skořice (mohou se
použít i ořechy, mák ...)
Ostatní: forma na biskupský chlebíček, papír na pečení, moučkový cukr na posypání
Těsto můžeme vypracovat a nechat vykynout v domácí pekárně na program "Těsto"; nejprve nalijeme tekuté
suroviny, pak přidáme sypké. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučené ploše do tvaru přibližného obdélníku 50
x 30 cm, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a skořicí a nařežeme po délce na 6 stejně širokých
pruhů, ty na sebe naskládáme a rozdělíme opět na 6 stejných dílů. Připravené těsto naskládáme za sebou do
formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem, necháme opět cca 30-40 minut vykynout. Poté vložíme
do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme zhruba 35-40 minut, zkusíme špejlí. Vychladlou buchtu nakrájíme na
plátky a podáváme posypanou moučkovým cukrem.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22