Page 26 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2018
P. 26
ŃAČKA LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

200 g kysaného zelí, 100 g klobásy, 50 g bílých fazolí, 50 g sušených švestek, 50 g
hladké mouky, 50 g másla, 2 dl smetany, 1 hrst sušených hub, nové koření,
bobkový list, voda, sůl
Fazole a houby na noc namočíme do vody. Druhý den přidáme zelí, vypeckované
švestky, několik kuliček nového koření, bobkový list a polévku uvaříme. Zahustíme ji
světlejší jíškou z másla a mouky, osolíme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme
pokrájenou opečenou klobásu.

ČATNÍ ZE ZELENÝCH RAJČAT
2 kg zelených rajčat, 500 g jablek, 750 g cibule, 500 g zkaramelizovaného cukru, 12 ks pálivých paprik, 1 lžíce mletého

zázvoru, 1 lžíce soli, 5 dl octa, voda na podlití.
Omyjeme a oloupeme rajčata, nejlépe se nám budou loupat, když je na chvíli
ponoříme do horké vody nebo horké trouby. Jablka zbavíme jádřinců. Papriky
zbavíme jádřinců a vláken 4. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Vše dáme
do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme 20 minut. Přidáme koření a polovinu
octa, vaříme dalších 10 minut. Nakonec přimícháme cukr a zbytek octa. Necháme
přejít varem a za horka plníme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem
vzhůru, dokud nevychladnou. Cukr zkaramelizujeme tak, že na pánvičce,
postavené na mírném ohni, krystalový cukr zastříkneme trochou vody a za stálého
míchání necháme rozpustit, až nám začne karamelizovat, tak ho odstavíme.

HOVĚZÍ NA ČERNÉM PIVU
600-800 g hovězí kližky, 80 g sádla, 4 ks větší mrkve, 2 ks cibule, 1 ks kostka
bujónu, 1 sáček mraženého hrášku, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce hladké
mouky, 1 lžička kmínu, 0,5 l černého piva, mletý černý pepř, citronová šťáva.
Cukr, sůl.
Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, oloupanou cibuli na jemná kolečka.
Na sádle v hrnci orestujeme cibuli, přidáme kostky masa, necháme je
zatáhnout, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem, podlijeme hrnkem horké
vody, ve které jsme rozmíchali kostku bujónu, vše ještě zalijeme částí piva,
necháme dusit pod pokličkou, disíme 2 hodiny, občas zamícháme. Mrkve
očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, osmahneme ji na másle. Přisypeme mražený hrášek, zamícháme, ještě chvíli
dusíme, dokud není zelenina měkká, pak ji dochutíme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, přisladíme
cukrem. Zeleninovou směs přidáme k masu na posledních 15 minut, dolijeme zbytek piva
Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, necháme ji mírně vychladnout, pak ji vmícháme k masu a zelenině a ještě
chvíli vše povaříme, dochutíme případně solí a pepřem.

KŘEHKÉ ŠÁTEČKY S JABLEČNÝM TVAROHEM
Na těsto: 350 g hladké mouky, 200 g másla pokojové teploty (nenahrazovat Herou), 50 g moučkového cukru, 2 ks
žloutky, špetka soli

Na náplň: 250 g tučného tvarohu, 1 sáček vanilkové cukru + moučkový dle
chuti, 1 hrst sušených brusinek, 1 ks větší jablko, 1 ks žloutek. Mléko dle
potřeby na zředění tvarohu, pokud je hustý... ... v opačném případě přidáme
trochu vanilkového pudinkového prášku, 1 ks vejce na potření šátečků
Těsto propracujeme na vále nebo pracovní desce (nelekejte se, ze začátku se
zdá, že se to snad nikdy nespojí, ale nakonec to klapne), zpracované těsto
dáme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v lednici odležet
Minimálně 2 hodiny před akcí vytáhneme těsto z ledničky, vál lehce poprášíme
hladkou moukou a vyválíme placku o výšce cca 3 mm, kterou rádýlkem
nakrájíme na čtverce, kolik jich bude, záleží na tom, jak velké či malé čtverce
nakrájíte. Tvaroh osladíme cukry, přidáme žloutek a brusinky, jablka oloupeme a vykrájíme jadřince, pak je nakrájíme
na malé kostičky a přidáme k tvarohu, vejce určené k potření prošleháme i se zbylými bílky (z těsta) a pomašlujeme
jimi čtverce. Do jejich středu pak klademe jablečný tvaroh, protilehlé konce spojíme k sobě, potřeme vejcem a dáme
na plech vystlaný pečícím papírem, vložíme do trouby na 170 °C a pečeme cca 20 minut do zrůžovění
Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.

26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31