Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2017
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ŠVESTKOVÝ DŽEM
1 kg švestek, 400 g krupicového cukru, lžička kyseliny citronové, 400 g cukru
1 kg švestek omyjte, většinu vypeckujte a oloupejte. Za stálého míchání vařte se 400 g
krupicového cukru do zhoustnutí, pak přidejte lžičku kyseliny citronové, doslaďte cca 400 g
cukru a vsypte zbývající švestky (rozpůlené, bez pecek, ale se slupkou), ještě chvíli vařte.
Pokud máte rádi zavařeniny voňavější, přidejte ke švestkám badyán a kousek skořice.

ŠVESTKOVÉ ČATNÍ
900 g švestek, 1 nakrájenou cibuli, 5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného, 220 ml čerstvé
pomerančové šťávy, 100 ml červeného vinného octa, 140 g rozinek, 50 g hnědého třtinového
cukru, 1 kousek skořicové kůry, 1/2 lžíce mleté pálivé papriky, 20 g loupaných mandlí, každou
nakrájenou na tři proužky
Všechny přísady kromě mandlí vložte do mělkého širokého kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném
ohni vařte 30 až 40 minut, až švestky změknou. Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji.
Čatní je hotové ve chvíli, kdy zhoustne, ale přitom je stále tekuté (ještě víc zhoustne během
chladnutí). Vmíchejte mandle a povařte na velmi mírném ohni ještě pět minut. Přelijte do teplých
sterilizovaných sklenic a uzavřete.

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ PEČENĚ S ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
Roštěnka nebo nízký roštěnec (část zadní čtvrtě skotu) - váleček asi 450 g, 2 větší
cibule, olej (kvalitní, jedno druhový), dvě polévkové lžíce švestkových povidel,
jedna polévková lžíce kvalitního kečupu, dvě polévkové lžíce kvalitního vinného
octa, oregano, pepř, kvalitní suché červené víno (asi 500 ml), dva stroužky
česneku, sůl.
Hovězí roštěnou osušíme, posolíme, posypeme pepřem a oreganem. Polijeme
vinným octem, který do masa prsty jemně vklepeme. Necháme asi tři hodiny v chladu odležet. Na hluboké pánvi
rozpálíme olej a maso prudce opečeme ze všech stran. Vyjmeme maso a na oleji osmahneme najemno
nakrájenou cibulku. Snížíme teplotu, vložíme maso, zakryjeme pokličkou a velmi pomalu dusíme. Podléváme
vínem (ani kapka vody!). Občas obracíme. Před koncem na malé pánvičce v oleji druhou cibuli najemno
nakrájenou osmahneme do jemněhněda, přidáme švestková povidla, kečup, sůl, podrcený česnek, asi deci a půl
vína. Až maso hodně změkne, vyjmeme, pokrájíme na tenké plátky, přidáme do výpeku základ z malé pánve a
zredukujeme na hustotu omáčky. Plátky polijeme vzniklou šťávou a podáváme s brambory.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
200 ml bílého jogurtu, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 5 lžic oleje, 100 g hladké
mouky, 80 g hrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 1 sáček vanilkového
cukru, tuk na vymaštění, hrubá mouka na vysypání formy, asi 500 g švestek.
Drobenka: 60 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla
Jogurt rozšleháme v míse s krupicovým cukrem, vejci a olejem, přidáme mouku
prosátou s kypřícím práškem, vanilkový cukr a vše lehce promícháme. Těsto
nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané koláčové formy, povrch uhladíme tak, aby těsto bylo na okrajích
poněkud vyšší, poklademe je půlkami nebo čtvrtkami švestek (slupkami dolů), posypeme drobenkou a upečeme
ve středně vyhřáté troubě. Příprava drobenky: Prosátou mouku promneme s cukrem a máslem.

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY S MÁKEM
250g hrubé mouky, 2 větší brambory, 1 vejce, špetka soli, asi 1/16l mléka, pěkně
uzrálé švestky, pomletý mák, rozpuštěné máslo, nebo sádlo, cukr.
Den předem uvařené brambory oloupeme. Na vál si prosejeme mouku se solí a
brambory na ni nastrouháme na jemném struhadle. Doprostřed všeho uděláme
důlek. V mléce umícháme vejce a nalijeme do důlku. Vypracujeme hladké tužší
těsto. Těsto vyválíme na dlouhý váleček a ukrajujeme z něho kousky, které
zploštíme na placičku velkou tak akorát, aby velice tence pokryla celou, utěrkou
naleštěnou švestku (babička říkávala, že podle toho jak tenoulinké těsto je se
pozná, jak dobrá kuchařka vaří knedlíky). Do velkého širokého kastrolu dáme hodně
vody, a když začne vařit, mírně ji osolíme, snížíme oheň a knedlíky do ni v jedné vrstvě vložíme. Zamícháme
vařečkou, aby se nám knedlíky nepřilepily ke dnu. Vaříme je asi 5–7min. (podle velikosti knedlíků), možná
nadvakrát. Vyjmeme knedlíky pomocí děrované naběračky na nahřátou mísu a vedle podáváme misku s
pomletým mákem, cukřenku (sypátko) a kastrůlek s rozpuštěným máslem, nebo sádlem tak, aby každý stolovník
si posloužil obložením knedlíků dle své chuti.

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28