Page 28 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2017
P. 28
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BEZINKOVÝ LIKÉR
2 l bezinkových plodů, 1 l rumu, 1 kg cukru krystal, 6 ks hřebíčku, 2 ks vanilkového cukru, 1
ks citrónu, 3 lžičky mleté kávy, 1,5 lžičky mleté skořice
Čisté, umyté a stopek zbavené bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly všechny
kuličky ponořené a dáme vařit. Citrón oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek
(pozor, s peckami likér zhořkne). Když se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme
kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citrón, necháme chvíli povařit a
vypneme. Šťávu necháme zchladnout. Vychladlou šťávu přecedíme nejlépe přes hadřík,
dáme vařit a přidáme cukr, který povaříme asi 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který
vaříme další 2 minuty. Necháme vychladnout, přilijeme rum (líh, vodku) a nalijeme do
sklenic, které dobře uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu.

BEZINKOVÝ KOMPOT
3 kg zralých bobulí černého bezu, 750 g krystalového cukru, 1 l pitné vody, 4 ks hřebíčky, 1 ks
skořice, citronová šťáva
Plody černého bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané zbavíme stopek a
vyskládáme do zavařovacích sklenic. Vodu svaříme s cukrem, skořicí a hřebíčky, jakmile tekutina
přijde k varu a cukr se rozpustí, necháme vychladnout. Do vychladlého roztoku přidáme citronovou šťávu,
množství dle chuti, pak tekutinu přecedíme a nalijeme do sklenic s bezem. Sterilujeme 30 minut při teplotě 80 °C.

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Těsto: 3 vejce, sůl, 500 ml mléka, 300 g hrubé mouky, 200 g másla. Náplň: 500 g
švestek, cukrové kostky. Na ozdobu: rozpuštěné máslo, 80-100 g cukru moučka, mletý
mák nebo perník. V nerezovém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli a polovinou
másla. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se
nepřestane lepit na stěny hrnce a na vařečku. Poté těsto přendáme do mísy a necháme

vychladnout. Švestky důkladně omyjeme, osušíme a vypeckujeme, místo pecky dovnitř můžeme vložit kostku
cukru. Do vychladlého těsta postupně zapracujeme vejce a na pomoučněném vále znovu propracujeme. Vyválíme
asi půlcentimetrový plát. Těsto rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm (podle velikosti švestek). Do každého zabalíme
švestku a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 5 - 10 minut. Hotové švestkové knedlíky z
odpalovaného těsta propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři knedlíky posypeme mletým mákem,
pocukrujeme a přelijeme rozpuštěným zbylým máslem.

SALÁT RUMCAJS
sůl 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky 2 lžičky oleje, 2 lžíce
majonézy, 4 ks sterilované okurky, 1 červená kapie, 20 dkg měkkého salámu, 2 lžičky
cukru, 2 ks cibule, 1 lžička sójové omáčky, mletý černý pepř
Nachystáme si dresink. V malém hrnci smícháme olej, cukr, hořčici, sójovou omáčku
a worcesterskou omáčku. Na mírném ohni mícháme a svaříme ingredience v dresink.
Nesmí přijít k varu! Necháme jej vychladnout. Pak si nakrájíme salám, kapii a okurku na nudličky a cibuli na půl
kolečka. Vše dáme do misky a přidáme zchladlý dresink a 2 lžíce majonézy. Nakonec salát Rumcajs dochutíme solí
a pepřem. Salát Rumcajs podáváme s čerstvým pečivem. Ještě lepší je uleželý z druhého dne.

KRŮTÍ PLÁTKY NA HOUBÁCH
500 g krůtích stehenních plátků, 100 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 2 lžíce sádla, 2
ks stroužky česneku, 2 ks cibule, gulášové koření podle chuti (paprika sladká, pálivá,
kmín, pepř, jalovec), majoránka čerstvá nebo sušená, hladká mouka, voda, sůl.
Nejprve nakrájíme cibuli se slaninou na kostičky a v pekáči necháme na sádle
orestovat. Pak přidáme sušené nenamočené houby a chvilku ještě restujeme a
mícháme. Krůtí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, poprášíme moukou a
přebytečnou oklepeme, opečeme na směsi cibule a slaniny z obou stran. Poté posypeme kořením, podlijeme do
výšky masa a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, přiklopené a pečeme 40 minut, podle potřeby podléváme.
Poté pekáč odkryjeme, přidáme rozdrcený česnek a rozemnutou majoránku, případně posekanou čerstvou,
promícháme a necháme ještě 10 minut péct bez poklice, podle potřeby můžeme ještě zahustit.

28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33