Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2017
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

JABLKA
Jablka rostou téměř všude. U cest, v opuštěných sadech i v parcích. Někdo je šlechtí k dokonalosti, jiný je nechá
svému osudu. Zkrátka jablka jsou všude, všichni je známe, všichni jsme je jedli nebo stále jíme. Máme rádi jak

nejobyčejnější odrůdy, které si můžeme utrhnout zcela zdarma a bez obav venku, ale
nepohrdneme ani výstavními kusy, jejichž chuť však malinko pokulhává.
Milujeme všechny ty štrúdly, jablkové moučníky a kompoty, ve kterých
rozpoznáme vůni skořice či hřebíčku. Možná ale nevíte, že jablko je
skutečný poklad. Vědci zjistili, že docela obyčejné čerstvé jablko má pro
lidské zdraví ještě větší význam, než tomu bylo doposud. Ano, kdo by
neznal okřídlené rčení – jedno jablko snězené každý den drží
choroby i doktora dál od těla – jenže výzkumy dokázaly, že množství
obsažených antioxidantů v jablku je až pětkrát vyšší!
Proč bychom tedy měli jablka jíst? Obsahují velké množství minerálů,

enzymů a sladkou složku fruktózu, která nám pomáhá udržovat stabilní
hladinu cukru v naší krvi. Žádný jiný plod neobsahuje tolik pektinu, jako právě jablko. K čemu je nám pektin
dobrý? Tato rozpustná vláknina brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje peristaltiku střev a
vylučování toxinů z těla. Jablka jsou tedy skvělým bojovníkem proti vzniku rakoviny, a nejen to – jsou
zdrojem mnoha vitamínů, od vitamínu A, přes B, a vitamín C. Navíc obsahují i dostatečné množství
kyseliny listové, která je nezbytná pro těhotné ženy. Plody jabloní jsou také nadopované draslíkem,
vlákninou a vodou. Každé jablko obsahuje až 85 procent blahodárné tekutiny, minimum tuku, cukru a
jsou bez cholesterolu. Jablko je zkrátka dar. A mimochodem, víte, že jabloň může plodit toto vzácné a nadmíru
zdravé ovoce předlouhých sto let? Takové stromy u nás v Loužnici jistě najdete 

Z herbáře našich babiček: Jabloň (Pyrus malus), vůbec známý strom. Ovoce jeho sluje jablko. Jablek počítáme
veliké množství druhů. Pečená jablka radí se proti zácpě; chraptí-li děti, dají se jim s cukrem pečená jablka k jídlu.
Shnilé jablko prý zahání bradavice. Nejvíce pak působí jablečník, víno z jablek připravené. Přičítá se mu však, že
způsobuje kámen. Šťáva míšeňských jablek slouží proti chrapotu a kašli. Kaše z jablek (škrábaných) chladí a léčí
záněty a otekliny. Jablečník považuje se za lék, musí však býti dobrý, nejméně 2 roky starý. Užívá se ráno, v poledne
a večer 2 až 3 lžíce, do čehož přimíchá se 4—6 lžic vody; později se užívá více, až na 1/3 mázu.
Jablečník (víno) užívati se může proti všem nemocím, proti zkaženému žaludku a churavosti. Při křečích prsních,
žaludkových nebo břišních dávají se večer obkladky, omočené v horkém jablečníku. Při zácpě užívá se ho ke
klystýrům, a kdyby nepůsobily, přidá se trochu octa z jablek. Požívání jablek, spojeno s pitím vody, také se osvědčilo
co výhodné, zvláště děje-li se ráno a večer. Kdyby tím povstal průjem, nemá býti zastaven, poněvadž jest prospěšný
a přestane sám od sebe. Při haemorrhoidech docílí se ulehčení, a jsou-li spojeny s tím obtíže na prsou neb těžký
dech, dávají se též obkladky. Proti dně a hostci účinkuje jablečník, užívá-li se 14 dní až 3 neděle, načež natírají se
bolné údy několikrát denně horkým vínem. Kdo pociťuje bolest rheumatickou v krku, polož tam obklady omočené v
smíšenině vína s octem z jablek. Přílišné pocení léčí se jablečníkem. Neduhy spojené s dýchavičností (úzkoprsností)
léčí se obkladky z flanelu, jež omočí se v horkém víně; což platí vůbec při neduzích plicních. Obkladky z krup mohou
se s nimi střídati. Totéž činiti lze při chorobě jater a sleziny. Bolení v krku, chrapot, léčí se obkladky ze studeného
vína, často střídanými, a konečně lze přikládati je horké. Záněty vnitřní i zevnější léčí se jablečníkem; bolení hlavy,
závrať, rýma léčí se užíváním a mimo to šňupáním vína; také obkladky teplé z octa jablečného lze přikládati. Zimnice,
horečka, žloutenka léčí se též jablečníkem; rovněž bolesti ušní; nepravidelnost čmýry a bělotok. Proti krticím užívá se
vína toho s nejlepším prospěchem; také obkladky se dávají, což i při vředech se děje. Rány, boule, zhmožděniny léčí
se užíváním i též pomocí obkladů. Příjici, nemohoucnost a slabost pohlavní rovněž lze jím vyléčiti. Též proti choleře
účinkuje prospěšně; hned po vypuknutí nemoci ať pije se vždy za půl neb čtvrt hodiny sklenice vína; dostaví-li se
průjem, dávají se obkladky a natírá celé tělo vínem. Při léčení pomocí vína toho musí nemocný držeti přísnou dietu a
vystříhati se lihových nápojů a těžce záživných pokrmů. Též kouření tabáku radno zanechati. Naproti tomu lze
požívati pokrmy masité (libové maso — ne tučné), drůbež, ryby, polévku, zeleniny, luštěniny, zemčata, ovoce, zvláště
jablka, višně, hrozny, sýr čistý — ale ne mnoho — zvláště mléko a polévku z chleba nebo krupek.
Ostatně, jak bylo již podotknuto, má-li víno to účinkovati, musí býti čisté, dobré a připravené z dobrých a zralých
jablek způsobem náležitým.

Dětské horké jablko
0,2 dcl jablečného džusu, 1 lžička svařákového koření, 1 ks celé skořice, 1 ks plátek
pomeranče, 1 ks plátek jablka. Svaříme džus, který pak nalijeme do tlustostěnné sklenice
odolné vůči horku. Dochutíme kořením na svařené víno v prášku. Zdobíme kouskem
skořice a plátkem pomeranče a plátkem jablka.

27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32