Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 34/2015
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

LIBEČKOVÉ "MAGGI"
1 l nasekaných libečkových stonků a listů (větší podíl listů), 1 hrst kopřivových listů (mladých
lístků ze špiček kopřiv), 1 hrst celerových listů, 2 lžíce soli, na zakápnutí slunečnicový olej,
malé skleničky s kvalitním uzávěrem
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a na jemno posekáme nožem, můžete hodit i do
mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně pomačkáme
vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. Napěchujeme do sklenek, opravdu hodně mačkáme, čím víc, tím bude
více šťávy. Můžeme pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje, uchováváme v lednici.

ADŽIKA
4 ks rajčat, 3 ks paprik, 3 ks stroužky česneku, 2 ks jablek, 1 ks větší mrkve, 0,2 l oleje, 1
lžička chilli koření, 1 lžíce soli
Vše rozmixujeme a ochutíme solí, chilli kořením, olejem a rozmačkaným česnekem. Necháme
v chladničce rozležet.

KARAMELIZOVANÁ CIBULE
500 g cibule, 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce másla, cukr, sůl
Cibule oloupeme a podélně rozkrojíme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme cibule,
osolíme, lehce posypeme cukrem, přidáme nasekaný rozmarýn a restujeme, až cibule
změkne a začne zlátnout. Takto upravenou cibulku podáváme teplou, jako přílohu k
rozličným masitým pokrmům.

CUKETOVÁ POLÉVKA
1 ks středně velké mladé cukety, 1 ks větší cibule, 2 ks bujónu a 1 l vody, nebo 1 l
vývaru, 2 dcl smetany (zakysané), 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, pepř, sůl
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji
moukou, chvíli vše mícháme, připravíme si tak jíšku. Hotovou jíšku zalijeme 1 l vody,
do které hodíme 2 ks kostky bujónu, nebo ji zalijeme přímo vývarem, jíšku v tekutině
rozšleháme. Do polévkového základu hodíme na kostičky nakrájenou, semínek zbavenou, cuketu, vaříme 15
minut. V této fázi do polévky nalijeme smetanu, okořeníme pepřem a osolíme, necháme probublávat dalších 3-5
minut. Polévku odstavíme ze zdroje tepla a necháme chvíli, pod pokličkou, dojít.

JABLKOVÝ KOLÁČ
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového
cukru, 1 lžíce mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 ks vaječný žloutek, kůra z
jednoho citronu, špetka soli, Na náplň: 6 ks menších jablek, 2 ks celá vejce, 2 ks
vaječné žloutky, 80 g moučkového cukru, 250 ml smetany na šlehání, 2 lžíce
vanilkového pudinkového prášku, kůra z jednoho citronu
Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min
odležet. Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme
na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu. Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou,
keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem. Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme
do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj. Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a
"oblejeme" je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek.
Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut. Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme
moučkovým cukrem a podáváme.

LEDOVÁ KÁVA
Recept pro několik sklenic: 1 l vody, 5 lžic instantní kávy, 4 lžíce cukru, led, vanilková zmrzlina,
šlehačka
Do litrové skleněné dózy nalijeme 0,5 litrů vody, přisypeme lžíce kávy a cukru a dobře
rozmícháme, přilijeme zbytek vody a doplníme dózu ledem, necháme v ledničce vychladit,
naléváme do jednotlivých sklenic, přidáme kopeček vanilkové zmrzliny, dozdobíme šlehačkou,
podáváme s dlouhou lžící a brčkem. Šlehačku můžeme posypat skořicí. Vanilkovou zmrzlinu lze
nahradit čokoládovou.

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19