Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2015
P. 16
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BΌDINY PLNĚNÉ CUKETY
Velká cuketa, náplň: 4 menší brambory, 3
cibule, 2 stroužky česneku, 7 plátků slaniny
nebo šunky, olej, sůl, pepř, koření čubrica, sýr
na posypání
Cuketu rozřízneme a vydlabeme jadřinec.
Osolíme a necháme vyplakat, mezi tím si
připravíme náplň.
Cibule nakrájíme na jemno, orestujeme,

přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, slaninu, koření a na závěr česnek, směs je hotová, když jsou
měkké brambory.
Směsí naplníme cuketu a dáme do trouby péct, dokud není cuketa měkká a upečená, těsně před vytažením
posypeme cuketu sýrem, ideální je balkánkský sýr, Niva nebo eidam. Podáváme teplé s bramborem, salátem
nebo studené s pečivem.

CUKETOVÉ ČATNÍ
1,2 kg cukety, ideální je žlutá, 100 ml octa, 400 g krupicového cukru, 1 zarovnaná
lžička soli, 1 čerstvá chilli paprička zbavená semen a nakrájená nadrobno, 2 stroužky
česneku, nakrájené nadrobno, 3cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a
nastrouhaný, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky
strouhaného muškátového oříšku, 170 g míchaného sušeného ovoce (např meruňky a
švestky)
Cuketu nakrájejte na kostky a přidejte do mísy. Sušené ovoce prolijte horkou vodou
(pokud je sířené) a nechte okapat. V hrnci zvolna zahřejte ocet, cukr a sůl, až se vše
rozpustí. Přidejte jalapeño, česnek, zázvor, cuketu se šťávou, koření a sušené ovoce.
Přiveďte k varu a pak co nejvíce ztlumte. Vařte za občasného míchání zhruba 40 minut do zhoustnutí. Dejte do
sklenic a sterilujte 10 minut při 80 °C. Ochutnat můžete po měsíci.

KUSKUS S CUKETOU A KUŘECÍM MASEM
kuřecí maso, 1 cuketa, 3 mrkve, 2 cibule, rajčata 1 konzerva (loupaná), cizrna 1
konzerva (ve slaném nálevu), 300 ml vývaru drůbežího, zázvor 1/2 lžičky (mletý),
skořice -1 špetka, koření chilli - 1 špetka (mleté), pepř mletý, sůl, kuskus 4 porce,
petržel hladkolistá - 1 hrst, cukr - 1 lžička
Do kastrolu dejte omyté a na půlky překrojené řízky. Přidejte scezenou a
propláchnutou cizrnu, očištěné a na půlky překrájené mrkve, všechno koření, osolte,
opepřete a zalijte rajčaty i s nálevem. Přilijte vývar, lehce promíchejte, uveďte do

varu, teplotu snižte, zakryjte poklicí a zvolna vařte 15 - 20 minut. Pak vmíchejte omyté a na čtvrtky překrájené
cukety, cukr a vařte, dokud není vše měkké (5 - 10 minut). Mezitím připravte podle návodu na obalu čtyři porce
kuskusu. Hotový kuskus rozdělte na talíře, přidejte maso s omáčkou a zeleninou. Nakonec posypte zelenou
petrželkou.

CUKETOVÁ ROLÁDA S KUŘECÍM MASEM
roláda: 500 g cukety, 3 vejce, 100 g tvrdého sýru, 1 hrnek hladké mouky, sůl. Náplň:
500 g kuřecí sekané, 2 vejce, 150 g sterilované kukuřice, ¼ lžičky majoránky, sůl.
Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme nahrubo. Smícháme všechny ingredience a uděláme
těstíčko, které rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pečeme na 180 °C
cca 25 minut. Smícháme všechny ingredience náplně a rozetřeme na ještě teplý plát
cukety. Svineme pomocí pečícího papíru a dáme péct do trouby na 175°C 30 minut.

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MÁTOVOU DRTÍ
100 g mascarpone, 1 lžíci moučkového cukru, šťávu z jednoho citronu, 100 ml smetany
ke šlehání, 80 g tmavé čokolády, roztavené Na mátovou drť: šťávu z poloviny citronu, 2
hrsti mátových lístků, 3 lžíce cukru krystal.
Do misky dejte mascaropone, cukr a citronovou šťavu a utřete do krémova; nejlíp to jde
elektrickými metlami. Krém lehce spojte s ušlehanou smetanou a přidejte rozpuštěnou
čokoládu. V hmoždíři nebo v misce roztlučte mátové lístky s cukrem a citronovou štávou.
Pěnu servírujte v pohárech a ozdobte ji mátovými lístky s cukrem a citronovou šťávou.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21