Page 28 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2017
P. 28
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2017

LOUŽNICKÉ TRADICE

BARTOLOMĚJ
24.8. - Bartoloměj byl jedním z Kristových učedníků a býval ztotožňován s Natanaelem z evangelia sv. Jana,
kterého Ježíš popisoval jako „toho, který nezná lsti“. Žil někdy v 1.století a podle legend kázal slovo Boží v Malé
Asii, na severu Indie a v Arménii, kde byl také zaživa stažen z kůže a poté podle z jedné legend sťat, podle jiné
ukřižován hlavou dolů.

Byl patronem všech, kteří pracovali s kůží - řezníků, knihařů, obuvníků, krejčích,
rukavičkářů a koželuhů. Bývá zobrazován s koželužským nožem.

V Loužnici se na svatého Bartoloměje
dávaly na dveře větvičky jeřabin. Bylo to
prý na památku svatého Bartoloměje,
který byl pronásledován. Dům, kam ho
pronásledovatelé viděli, večer vcházet,
označili jeřabinou. Ráno chtěli světce podle označeného domu najít, ale tou
dobou byla již všechna stavení ozdobena jeřabinami.
Jeřabiny, kterými bylo stavení ozdobeno, měly zázračnou moc. Koho bolely zuby,
měl dát vařit vodu, do ní vložit jeřabiny a chvíli „inhalovat“. Dále se
„bartolomějská“ jeřabina dávala dobytku, aby dobře žral.

Jeřabiny - ovoce podzimu

Rostou bez povšimnutí všude kolem nás a pochutnává si na nich nanejvýš ptactvo. Jeřabiny
jsou přitom vynikající a zdravou pochoutkou, která se jen musí umět připravit!

Jak vypadají a chutnají jeřabiny - Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo na 80
druhů. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny voní po

jablku a chutnají hořce a trpce. Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí, který poznáte podle
vzpřímenějšího růstu a pilovitých konců listů. Plody se sbírají v říjnu až listopadu a rychle se suší.

Léčivé účinky jeřabin - Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník
a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku,

střevní a revmatické potíže. Díky obsahu látek podobných ženským hormonům se využívají při
menstruačních a klimakterických potížích. Ve velkém množství mohou ale

jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.
Využití jeřabin v kuchyni - Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze

kterých se budete olizovat až za ušima. Výborná je nejen
jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami),

jeřabinový kompot a různé zavařeniny, ale také kandované
jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených

jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do
moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení jablečného či

hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.

Jeřabinový kompot - Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým
cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr vody) a

necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic,
sklenice ponoříme do vodní lázně a sterilujeme asi 20 minut při

85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot
můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.

Jak se suší jeřabiny - Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve
vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší množství cukru, necháme přes noc

prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33