Page 26 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2017
P. 26
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KAPSIČKY SE ŠUNKOU A HOUBAMI
1 lž ić e maś la, 1 lž ić e hladké mouky, 250ml mleḱ a, sů l, 140g ž ampionů , 1 lž ić e oleje,
140g š unky, nakraj́ ené na kostič ky, 85g syŕ a, nastrouhaneh́ o nahrubo (ementaĺ ,
eidam, č edar...), 1 lž ić e nasekanyć h bylinek (hladkolistá petrž elka, paž itka), 500g
listoveh́ o tě sta, 1 vejce, proš lehane,́ hrubá sů l na posypań i.́
Troubu rozehř ejte na 200°C a plech vylož te peč iciḿ papiŕ em. V rendliḱ u nechte
rozpustit maś lo, př isypte mouku a umić hejte svě tlou jiś̌ ku. Pak do rendliḱ u př ilev́ ejte a
zaš lehav́ ejte mleḱ o, osolte, vař te 10 minut do zhoustnuti,́ odstavte a nechte zchladnout. Ž ampiony nakraj́ ejte na
kousky a orestujte v pań vi na rozpaĺ eneḿ oleji dozlatova, vyjmě te a odlož te stranou do misky. Př idejte k nim
š unku, syŕ , zchladlý beš amel a bylinky a promić hejte. Listové tě sto vyvaĺ ejte na tenký plat́ a vykraj́ ejte z ně j
koleč ka o prů mě ru asi 8–10cm. Rozdě lte na ně náplň , okraje tě sta potř ete proš lehanyḿ vejcem, př ehně te a
stiskně te. Kapsič ky rozlož te na plech, potř ete zbyv́ ajić iḿ vejcem, posypte soli ́ a peč te asi 20 minut dozlatova.
BIFTEČKY
500 g hovězího zadního masa, 3 syrové brambory, oloupané, 1 cibule, 4 lžíce
olivového oleje + na smažení, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř, tuk na smažení, mouka na
poprášení.
Maso umelte nebo nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Nastrouhejte
brambory a spolu s olejem je přidejte k masu. Ochuťte hořčicí, solí a pepřem a
tvarujte biftečky. Každý poprašte z obou stran moukou. Rozpalte nepřilnavou
pánev, nalijte do ní trochu oleje a biftečky po obou stranách opečte dozlatova. Podávejte s čerstvyḿ chlebem,
případně s hořčicí.
CUKETOVÁ POMAZÁNKA
1 středně velká nebo 3 malé cukety, 3 lžíce panenského olivového oleje, 4–5 stroužků
česneku, nakrájenyć h nadrobno, 2 drcené chilli papričky, mořská sůl, 2 lžíce parmazánu,
strouhaného, 2 lžíce zakysané smetany.
Cuketu omyjte a odřízněte z ní špičku a stopku. Podélně překrojte na čtvrtky a vykrojte
střední měkkou část se semeny. Nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte na cedníku asi
půl hodiny pustit vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu
tekutinu. V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek (pozor, aby
nezhnědl – byl by hořky)́ . Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě
teplé směsi vmíchejte parmazán. Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou
smetanou.
OŘÍŠKOVÉ MÜSLI TYČINKY
1 hrnek oř iś̌ ků keš ú, nasekanyć h nahrubo, 1/2 hrnku mandli,́ neloupanyć h,
nasekanyć h nahrubo, 1/2 hrnku suš enyć h tř eš ni,́ 1/2 hrnku ovesnyć h vloč ek, 1/4
hrnku dyń ̌ ovyć h semiń ek, 1/4 hrnku nasekané tmavé nebo mleć ̌ né č okolad́ y
(vhodné jsou i drcené kakaové boby), š petka soli, 1 lž ić e lně neh́ o semiń ka, 1/4
hrnku ryź ̌ oveh́ o sirupu, 1 lž ić e mandloveh́ o nebo araš id́ oveh́ o maś la. Př edehř ejte troubu na 165°C a formu o
velikosti 20x20cm vylož te peč iciḿ papiŕ em. Vš echny suché ingredience vsypte do miś y a promić hejte. Př idejte
sirup a maś lo a promić hejte. Vsypte do formy, pomoci ́ lž ić e urovnejte a upě chujte. Peč te asi 15 minut (pokud
mat́ e oř iś̌ ky radš i upeč ené dozlatova, zvyš te po 15 minutać h teplotu na 200°C a nechte ješ tě 5 minut peć t). Pak
vyjmě te z formy a nechte vychladnout. Upeč ené mü sli vyjmě te z formy a nakraj́ ejte na 10 tyč inek. Kaž dou za-
balte do potravinaŕ ̌ ské foĺ ie č i peč icih́ o papiŕ u nebo je vysklad́ ejte do vzduchotě sné krabič ky. Vydrž i ́ tak v
pokojové teplotě 5 dni,́ v lednici až 2 tyd́ ny.
LEVANDULOVÁ SODOVKA
10 g suš ené levandule nebo 7 č erstvyć h kvě tenstvi,́ 120 ml tekuteh́ o medu, sodovka, led a
plat́ ky citronu na dokonč eni.́ Asi 250 ml vrouci ́ vody zalijte levanduli a nechte 20–30 minut
louhovat. Pak vmić hejte med a nechte ho dů kladně rozpustit. Pokud použ iv́ at́ e suš enou
levanduli, sceď te, pokud č erstvou a sirup spotř ebujete tentyź ̌ den, mů ž ete ji nechat ve sklenici.
Vzniklý sirup nař eď te sodovkou v pomě ru 1 : 5, př idejte led a plat́ ky citronu.
26
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KAPSIČKY SE ŠUNKOU A HOUBAMI
1 lž ić e maś la, 1 lž ić e hladké mouky, 250ml mleḱ a, sů l, 140g ž ampionů , 1 lž ić e oleje,
140g š unky, nakraj́ ené na kostič ky, 85g syŕ a, nastrouhaneh́ o nahrubo (ementaĺ ,
eidam, č edar...), 1 lž ić e nasekanyć h bylinek (hladkolistá petrž elka, paž itka), 500g
listoveh́ o tě sta, 1 vejce, proš lehane,́ hrubá sů l na posypań i.́
Troubu rozehř ejte na 200°C a plech vylož te peč iciḿ papiŕ em. V rendliḱ u nechte
rozpustit maś lo, př isypte mouku a umić hejte svě tlou jiś̌ ku. Pak do rendliḱ u př ilev́ ejte a
zaš lehav́ ejte mleḱ o, osolte, vař te 10 minut do zhoustnuti,́ odstavte a nechte zchladnout. Ž ampiony nakraj́ ejte na
kousky a orestujte v pań vi na rozpaĺ eneḿ oleji dozlatova, vyjmě te a odlož te stranou do misky. Př idejte k nim
š unku, syŕ , zchladlý beš amel a bylinky a promić hejte. Listové tě sto vyvaĺ ejte na tenký plat́ a vykraj́ ejte z ně j
koleč ka o prů mě ru asi 8–10cm. Rozdě lte na ně náplň , okraje tě sta potř ete proš lehanyḿ vejcem, př ehně te a
stiskně te. Kapsič ky rozlož te na plech, potř ete zbyv́ ajić iḿ vejcem, posypte soli ́ a peč te asi 20 minut dozlatova.
BIFTEČKY
500 g hovězího zadního masa, 3 syrové brambory, oloupané, 1 cibule, 4 lžíce
olivového oleje + na smažení, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř, tuk na smažení, mouka na
poprášení.
Maso umelte nebo nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Nastrouhejte
brambory a spolu s olejem je přidejte k masu. Ochuťte hořčicí, solí a pepřem a
tvarujte biftečky. Každý poprašte z obou stran moukou. Rozpalte nepřilnavou
pánev, nalijte do ní trochu oleje a biftečky po obou stranách opečte dozlatova. Podávejte s čerstvyḿ chlebem,
případně s hořčicí.
CUKETOVÁ POMAZÁNKA
1 středně velká nebo 3 malé cukety, 3 lžíce panenského olivového oleje, 4–5 stroužků
česneku, nakrájenyć h nadrobno, 2 drcené chilli papričky, mořská sůl, 2 lžíce parmazánu,
strouhaného, 2 lžíce zakysané smetany.
Cuketu omyjte a odřízněte z ní špičku a stopku. Podélně překrojte na čtvrtky a vykrojte
střední měkkou část se semeny. Nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte na cedníku asi
půl hodiny pustit vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu
tekutinu. V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek (pozor, aby
nezhnědl – byl by hořky)́ . Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě
teplé směsi vmíchejte parmazán. Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou
smetanou.
OŘÍŠKOVÉ MÜSLI TYČINKY
1 hrnek oř iś̌ ků keš ú, nasekanyć h nahrubo, 1/2 hrnku mandli,́ neloupanyć h,
nasekanyć h nahrubo, 1/2 hrnku suš enyć h tř eš ni,́ 1/2 hrnku ovesnyć h vloč ek, 1/4
hrnku dyń ̌ ovyć h semiń ek, 1/4 hrnku nasekané tmavé nebo mleć ̌ né č okolad́ y
(vhodné jsou i drcené kakaové boby), š petka soli, 1 lž ić e lně neh́ o semiń ka, 1/4
hrnku ryź ̌ oveh́ o sirupu, 1 lž ić e mandloveh́ o nebo araš id́ oveh́ o maś la. Př edehř ejte troubu na 165°C a formu o
velikosti 20x20cm vylož te peč iciḿ papiŕ em. Vš echny suché ingredience vsypte do miś y a promić hejte. Př idejte
sirup a maś lo a promić hejte. Vsypte do formy, pomoci ́ lž ić e urovnejte a upě chujte. Peč te asi 15 minut (pokud
mat́ e oř iś̌ ky radš i upeč ené dozlatova, zvyš te po 15 minutać h teplotu na 200°C a nechte ješ tě 5 minut peć t). Pak
vyjmě te z formy a nechte vychladnout. Upeč ené mü sli vyjmě te z formy a nakraj́ ejte na 10 tyč inek. Kaž dou za-
balte do potravinaŕ ̌ ské foĺ ie č i peč icih́ o papiŕ u nebo je vysklad́ ejte do vzduchotě sné krabič ky. Vydrž i ́ tak v
pokojové teplotě 5 dni,́ v lednici až 2 tyd́ ny.
LEVANDULOVÁ SODOVKA
10 g suš ené levandule nebo 7 č erstvyć h kvě tenstvi,́ 120 ml tekuteh́ o medu, sodovka, led a
plat́ ky citronu na dokonč eni.́ Asi 250 ml vrouci ́ vody zalijte levanduli a nechte 20–30 minut
louhovat. Pak vmić hejte med a nechte ho dů kladně rozpustit. Pokud použ iv́ at́ e suš enou
levanduli, sceď te, pokud č erstvou a sirup spotř ebujete tentyź ̌ den, mů ž ete ji nechat ve sklenici.
Vzniklý sirup nař eď te sodovkou v pomě ru 1 : 5, př idejte led a plat́ ky citronu.
26