Page 32 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2018
P. 32
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2018

DŮM a ZAHRADA

CO S ÚRODOU RAJČAT?

Konečně je to tady! Letošní rok přeje úrodě a tak většina z nás se potýká s nadúrodou rajčat. Rajčata jsou nyní v té
nejlepší kondici a chtěli by jste si je co nejlépe uchovat na zimu? Zde je několik nápadů:

1. Mražená rajčata
Zkusili jste rajčata zamrazit? Pro salát rozmražené plátky rajčat se nehodí, ale pro vaření

guláš, pizzu, pečivo a na omáčky je to skvělé.
Mražená rajčata z léta zachovávají nejen svou
jedinečnou sezónní chuť, ale také zásobu všech
původních vitaminů.

Nakrájejte vyzrálá a pevná rajčata na plátky a
naskládejte na tác, který jste vyložili strečovou folií
a dejte zamrazit. Zmrazená rajčata poté naskládejte
do sáčku a můžete kdykoliv jednotlivě používat,
např. na pizzu apd.

Malé odrůdy rajčat mohou být zmrazeny celé. Dobře je umyjte, vyjměte stonku,
nechte je oschnout. Pak rozložte na desku a vložte do mrazničky.

Rajčata pomelte v mlýnku na maso, či umixujte, můžete přidat bylinky a česnek
apd. Protlak dejte do mističek na mufiny - košíčky a dejte zamrazit, budete tak
mít vždy čerstvý protlak po ruce.

2. Rajčatová omáčka
3 kg rajčat, 500 g papriky, 300 g cibule, 1 feferonku, 4-5 stroužků česneku, ½
šálku rostlinného oleje (přibližně 120 ml), ½ šálku octa (přibližně 120 ml), 2 lžíce
soli, 1 lžíce cukru.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na poloviny (Pokud vám vadí slupka, můžete
rajčata oloupat). Rajčata umeleme v mlýnku na maso. Cibuli, očištěnou papriku a
feferónu (odstraníme stopky i semínka) také umeleme v mlýnku. Pyré přelijeme
do hrnce, přidáme prolisovaný česnek, sůl, cukr, olej a přivedeme do varu.
Přidáme ocet a dusíme 1 hodinu - nezapomínejte na míchání, aby omáčka
nepřipálila. Během vaření přidáme pepř a podle chuti další sůl nebo cukr. Omáčku navrstvíme do sterilizovaných sklenic
na zavařování, pevně uzavřeme a obrátíme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

3. Sušená rajčata
1 kg rajčat, sušená bazalka, čerstvá bazalka, sušený česnek, rozmarýn, olivový
olej, sůl
Nejlépe tvrdší rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme a ochutíme
sušenou bazalkou, česnekem a rozmarýnem.
Rajčata sušíme v sušičce, lze použít také troubu. Troubu si předehřejeme na
120 °C, rajčata naskládáme na pečicí papír a dáme do trouby asi na 4 hodiny.
Jakmile jsou hotová, necháme je vychladnout. Vezmeme si skleničku a ⅔
naplníme rajčaty, prokládáme lístky bazalky. Do sklenice nalijeme olivový olej a dobře ji uzavřeme. Necháme uležet
alespoň několik dní.

4. Sterilovaná rajčata
Čerstvá rajčata pečlivě opereme. Podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a
naskládáme, nebojíme se přitlačit, do čistých sklenic a zavíčkujeme. Nepoužíváme žádné přísady
ani nálevy. Sterilujeme na 90°C 30 minut. Takto upravená rajčata se po otevření dají velmi
snadno oloupat a můžete je díky přírodní chuti použít na přípravu čehokoliv, kam rajčata přijdou.

32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37