Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 30/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 30/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ČATNÍ CUKETOVÉ
250 g cuket, 175 g jablek, 125 g cibule, 25 g čerstvého křenu, 5 lžic 8 % octa, špetka
vegety, špetka sladké papriky, špetka kari
Omyté a oloupané cukety nakrájíme na kolečka. Omytá, oloupaná jablka bez jádřinců
nakrájíme na čtvrtky. Nakonec oloupeme cibuli přepůlíme ji a nakrájíme na plátky. Vše
vložíme do hrnce, přidáme koření, ocet a nastrouhaný křen a uvedeme do varu, vaříme 15
minut. Horké čatní naplníme do skleniček, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, než
vychladnou.

ZELENINOVÉ ČATNÍ
60 g krystalového cukru, 4 ks rajčat, 3 ks malých cibulí, 2 ks kyselých jablek, 2 ks stroužků
česneku, 1 ks červené papriky, 1 ks zelené papriky, 1 ks chilli papričky, 7 lžic bílého vinného
octa, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/4 lžičky soli, špetka kardamomu
Rajčata krátce spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky, papriky
omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a
nakrájíme na malé kostičky, omytou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semínka a
nakrájíme na tenké proužky, cibule i stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobno.
Veškerou zeleninu vložíme do velkého hrnce, přidáme mletou papriku, kardamom, bílý vinný
ocet, cukr, sůl a vše dobře promícháme. Pak přivedeme k varu a na mírném ohni za stálého
míchání vaříme asi 50 minut. Čatní naplníme do předem připravených vyvařených sklenic,
dobře je uzavřeme a alespoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.

CUKEŤÁK
500 g nastrouhané cukety, 100 g nastrouhaného sýra, 3 ks vejce-
žloutky+sníh nakonec, 250 g na kostičky nakrájené uzeniny, hrnek hl.
mouky, dle chuti sůl, pepř, majoránka, 1 ks červená kapie, cibulka, česnek
Vše smíchat a dát na plech vyložený peč. papírem. Pečeme na velkém
plechu na 180'C asi 30-40 minut.
Velmi jednoduchý recept a když se vám dostane do rukou mnoho cuket, tak
toto je osvědčená klasika, která zmizí z plechu za pár minut.

KUŘECÍ KAPSA NA ZELENINĚ
3 ks kuřecích prsou (bez kosti a kůže), 4 ks stroužku česneku, 3 ks plátků
anglické slaniny, 1 ks mladé cukety, 300 g rajčat, 300 g špenátu, 200 g
mozzarelly, 2 lžíce másla, 1 lžíce balzamikového octa, špetka chilli, 1 lžíce
třtinového cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžička provensálského koření, 1 lžička sušené
bazalky, 1/2 lžičky tymiánu, trocha vody na podlití, pepř, sůl
Do masa si ostrým nožem uděláme otvor a vložíme slaninu. Maso okořeníme
chilli steakem, v pánvi rozpálíme olej a maso opékáme z každé strany 10
minut. Pak je odložíme do nádoby, ve které budeme zapékat. Do výpeku z
masa dáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou cuketu a rajčata.

Přidáme koření, sůl, pepř, cukr a balzamiko. Restujeme cca 10 minut. Špenát v sítku přelijeme vroucí vodou,
následně ledovou zchladíme a necháme okapat. Na opečené maso rozdělíme vymačkaný špenát, hromádku
zeleniny a na plátky nakrájenou mozzarellu. Zbytek zeleniny rozložíme kolem masa, podlijeme trochou (100 ml)
vody a zapékáme v troubě na 180 °C asi 30 minut. Těsně před koncem přidáme máslo a troubu vypneme.

BÁBOVKA OD BABIČKY KOUDELKOVÉ
28 dkg mouky, 14 dkg cukru, 10 dkg másla, 3 ks celých vajec, 1 ks balení
vanilkového cukru, 1/2 ks balení prášku do pečiva, citronová kůra, sůl, kokos a
olej na vysypání fomy
Máslo, cukr, vejce, vanilkový cukr a citronová kůra se tře do bohaté, husté,
téměř bílé pěny. Pak se přidá mouka smíchaná s práškem do pečiva a špetkou
soli. Těsto nalijeme do vymazané a kokosem vysypané formy. Pečeme při 180 °C
až do propečení bábovky. Pečeme ve vymazané a vysypané formě ve středně
vyhřáté troubě.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25