Page 30 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 29/2018
P. 30
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 29/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
300 g červené řepy, 200 g brambor, 1,5 l vývaru, 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 4 lžíce
zakysané smetany, citronová šťáva, bylinky, pepř, olej, sůl
V hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Zalijeme vývarem,
přidáme na plátky nebo na kostky nakrájenou červenou řepu, kostky brambor, osolíme,
na mírném ohni pod pokličkou vaříme do měkka.
Na závěr do polévky pro zjemnění vmícháme zakysanou smetanu, polévku ještě
dochutíme, citronovou šťávou, solí a pepřem.

ŠVESTKOVÉ ČATNÍ
1 kg švestek, 150 g cukru, 4 ks středně velké cibule, 4 ks hlavičky česneku, 1 dl 8 %
octa, 3 lžíce koriandru, 2 lžíce hořčičných semínek, 2 lžičky soli, trochu chilli koření
Polovinu švestek nahrubo rozmixujeme, druhou rozpůlíme a obojí společně vaříme do
zhoustnutí. Přidáme cukr, sůl, drcené koření (3 lžíce koriandru, 2 lžíce hořčičných
semínek a trochu chilli), nasekanou cibuli, česnek a ocet. Vaříme ještě 5 minut, nalijeme
do menších sklenic a dobře uzavřeme. 4. V chladničce takto připravené čatní vydrží
několik týdnů, ale můžeme ho i sterilovat.

LETNÍ SALÁT S RESTOVANOU CUKETOU
2 ks mladé pevné cukety, 2 ks středně velké mrkve, 2 ks vejce uvařené natvrdo, 2 ks
kyselé okurky + nálev, 1 ks malá cibule, 200 g bílého řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového
oleje, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky mletého cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce oleje,
kousek celeru, pepř, voda, sůl
Cuketu omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji restujeme
(neosolenou) cca 7 minut, necháme ji zchladnout na papírové utěrce, která nám odsaje
přebytečný tuk a případnou tekutinu. Zbylou zeleninu nakrájíme na kostičky, mrkev a celer dáme vařit do láku z
okurek, který naředíme trochou vody, vaříme na skus 7 minut, těsně před koncem varu přihodíme cibuli a necháme ji
pár vteřin z blanžírovat. Uvařenou zeleninu necháme vychladnout a okapat v sítku. Do mísy dáme nakrájené okurky,
vajíčka a zchladlou zeleninu. Do misky si dáme jogurt, majonézu a s ostatními ingrediencemi metličkou nebo vidličkou
vyšleháme, přidáme k zelenině a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme vychladit.

PEČENÁ ZELENINA
1 kg nových brambor, 3 ks masité papriky, 3 ks menší cukety, 3 ks cibule, 2 ks paličky
česneku, 1 ks menšího celeru, čerstvě umletá směs barevných pepřů, hrst čerstvého
rozmarýnu, bylinková vegeta, olivový olej, pepř, sůl
Zeleninu očistíme a nakrájíme na rovnoměrné měsíčky (nové brambory jen opereme a
rozčtvrtíme), česnek rozdělíme na stroužky, které oloupeme. Připravenou zeleninu
nasypeme do velké mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme snítky čerstvého
rozmarýnu, posypeme vegetou a pepřem, přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme, aby se zelenina obalila v oleji a
spojila s kořením. Přendáme na plech s pečicím papírem, posypeme solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi
25 minut.

KUŘE NA BYLINKÁCH
1 ks většího kuřete, 6-8 ks stroužků česneku, 4 ks nejlépe červené cibule, 3 ks
cukety, 2 ks barevné masité papriky, 1/2 ks citrónu, 400 g malých kulatých
brambor, 1 hrst bobkových listů, 1 hrst čerstvého rozmarýnu, olivový olej, voda,
pepř, sůl.
Do očištěného, omytého a usušeného kuřete vložíme asi dvě cibule nakrájené na
čtvrtky, dva celé stroužky česneku, dva bobkové listy a půlku citrónu, nadité kuře
položíme do pekáče prsíčky nahoru, potřeme ho olivovým olejem, osolíme a
okořeníme pepřem, posypeme rozmarýnem a zbylými bobkovými listy. Omyté
papriky zbavené jadřinců nakrájíme na čtvrtky, cukety nakrájíme na kostky, zeleninu hodíme do mísy spolu se stroužky
česneku, přidáme odrhnuté brambory, čtvrtky zbylé cibule a listy rozmarýnu, vše zakápneme olivovým olejem,
promícháme a připravenou zeleninovou směsí kuře obložíme. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 190-200 °C a
pečeme zaklopené nebo pod alobalem 1 hodinu, pak maso dopečeme odklopené doměkka a dozlatova, během pečení
pokrm občas podlijeme vodou a kuře přeléváme výpekem. Hotový pokrm necháme mimo troubu pod utěrkou asi 10
minut odpočinout, jednotlivé porce kuřete servírujeme obložené upečenými brambůrky a zeleninou, přelité šťávou z
výpeku.

30
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35