Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 29/2016
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 29/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SALÁT S KUSKUSEM, SÝREM A MALINAMI
350 g kuskusu, 600 ml vroucího kuřecího či zeleninového vývaru, 200 g fety, 2
okurky, 4 jarní cibulky, 300 g malin, 50 g opražených piniovyć h semínek,
natrhaných lístků z 1 svazku bazalky, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 1 lžíce
bílého vinného octa, 1 lžíce balzamikového octa, 4 lžíce extra panenského
olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř
350 g kuskusu dejte do mísy a přelijte 600 ml vroucího kuřecího či
zeleninového vyv́ aru. Zamíchejte, přiklopte a nechte stát, aby se tekutina
vstřebala. Promíchejte, aby zmizely hrudky. Přidejte 200 g fety, nakrájené či
rozdrobené, 2 okurky, na tenká kolečka, 4 jarní cibulky, na šikmé plátky, 300 g
malin, přebranyć h a opláchnutyć h, 50 g opraženyć h piniovyć h semínek,

natrhané lístky z 1 svazku bazalky a nastrouhanou kůru z 1 biocitronu a opatrně promíchejte. 1 lžíci bílého vinného
octa, 1 lžíci balzamikového octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, šťávu z 1 citronu, sůl a pepř prošlehejte.
Dresinkem zalijte salát a podávejte.

MALINOVÝ LEDOVÝ ČAJ 300 g krupicového cukru, 200 g čerstvyć h nebo mraženyć h malin, 2 lžičky sypaného
černého čaje, šťáva ze 3–4 citronů
led, lístky máty, plátky citronu a led k podávání,
Cukr a maliny smíchejte v ohnivzdorné misce, posaďte nad vodní lázeň, překryjte fólií a
nechte pomalu vařit asi 2 hodiny, pak sceďte. Zatím zalijte čajové lístky litrem horké
vody a nechte vychladnout. Přes sítko vlijte do hotového malinového sirupu, přidejte
citronovou šťávu, případně mátu a plátky citronu a dejte vychladit do lednice. Podávejte
s ledem.

DOMÁCÍ MALINOVÁ ZMRZLINA
maliny 4 hrnky, cukr moučkový 4 lžičky, voda 1 hrnek.
Ve vhodné vyšší nádobě smícháme maliny s moučkovým cukrem a vodou a rozmixujeme
je tyčovým mixérem.
Směs nalijeme do plastové nádoby, uzavřeme ji víčkem a necháme v mrazničce zmrznout.
Zmrzlou směs rozlámeme na kusy, znovu ji rozmixujeme tyčovým mixérem, rozdělíme do
pohárů, podle chuti ozdobíme (malinami, cukrářskými piškoty apod.) a podáváme.

MALINOVÁ ŠŤÁVA
maliny 1,5 kilogramu, cukr krupice 1 kilogram, voda 5 decilitrů, kyselina citronová 1
lžička (lze ji nahradit šťávou z 1 citronu)
Maliny pečlivě přebereme, zbavíme nečistot a nasypeme je do porcelánové nebo
keramické mísy. Přidáme kyselinu citronovou (nebo vymačkanou a přecezenou
citronovou šťávu) a vše rozmačkáme na kaši. Zalijeme ji vodou a takto necháme několik
hodin odpočinout. Pak směs nalijeme do hrnce, přivedeme za občasného zamíchání k
varu a necháme prochladnout. Mírně vlažnou šťávu přelijeme přes čisté plátno do
čistého hrnce, vmícháme do ní cukr, přivedeme k varu a asi 2 minuty povaříme, dokud
se cukr nerozpustí. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu.
Ještě horkou šťávu nalijeme do dokonale čistých vymytých lahví, zazátkujeme je,
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout (aby lahve nespadly, můžeme je nechat vychladnout ve kbelíku
vyloženém utěrkou).

KRŮTÍ PRSA PLNĚNÁ MALINAMI
75 g másla, 8 snítek tymiánu, 120 g malin, krůtí prso, 8 plátků anglické slaniny, 50 ml
suchého sherry, 100 ml drůbežího vyv́ aru + další na podlití, 3 lžíce džemu z červeného
rybízu, křupavá bageta a jednoduchý listovy.́
Předehřejte troubu na 220 °C. Prsa nakrájejte na cca 8 plátků, naklepejte, lehce a na
každý dejte kousek másla, dvě tři snítky tymiánu a pár malin. Plátky zabalte, osolte a
opepřete a obalte je slaninou. Dejte do pekáče, poklaďte máslem, přiklopte nebo
překryjte alobalem a pečte 35 minut. Odklopte a pečte dozlatova dalších patnáct
minut, případně mírně podlijte vyv́ arem.
Kuřata vyjměte a uchovejte horká. Do pekáčku nalijte sherry, vyv́ ar, džem a zahřívejte na sporáku. Do šťávy
seškrábejte všechny vzniklé připečeniny. Po pár minutách, až se alkohol odpaří a džem rozpustí, ochutnejte, případně
dosolte. Kuřata rozložte na servírovací mísu, procezenou omáčku podávejte zvlášť. Doplňte křupavou bagetou a
jednoduchyḿ listovyḿ salátem, třeba z čekanky.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23