Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 29/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BORŮVKOVÁ LIMONÁDA
2–3 hrsti čerstvých nebo mražených borůvek, 250 ml brusinkového džusu, 1 litr jakékoli kupované
limonády, kterou mají vaše děti rády, nebo jemně perlivé vody.
Borůvky rozdělte do tvořítek na led, zalijte brusinkovým džusem a nechte přes noc chladit. Až se
rozhodnete limonádu podávat, dejte zmrzlé borůvkové kostky do džbánu a přelijte oblíbenou
limonádou. Nezapomeňte si včas zamrazit borůvkovo-brusinkové kostky. Děti úplně omámí barva
limonády i rozpouštějící se ledové kostky a uvolňující se modré borůvky. A pochopitelně fantazii se
meze nekladou – kostky můžete vyrobit z citronové šťávy nebo třeba z pomerančového džusu.

BORŮVKOVÁ KOŘALKA
1 l destilátu (slivovice, žitná apod.), 2 hrsti sušených borůvek
Borůvky vsypeme do pálenky, láhev uzavřeme a postavíme do tepla. Necháme stát několik týdnů, pak
scedíme.
Malé množství této pálenky pomáhá proti průjmu.

BORŮVKOVÝ SIRUP
Na 1 l borůvkové šťávy: borůvky, 1,5 kg cukru, 4 g kyseliny citronové
Borůvky rozmačkáme (můžeme je trochu prosypat cukrem) a necháme vyluhovat. Šťávu
vylisujeme, odměříme, přidáme cukr v poměru k množství šťávy a kyselinu citronovou a
zahřejeme na 80 °C. Hotový sirup plníme do čistých nahřátých lahví, ihned zazátkujeme a
položené je necháme vychladnout. Zátku nakonec seřízneme a zalijeme voskem.

PEČENÉ KUŘE
2 ks menší kuřata (1 kus tak 800 g), 60 g škvařeného drůbežího sádla, majoránka,
voda, sůl, skleněná nádoba na upečení
Očištěná a z vrchu i zevnitř osolená kuřata zevnitř posypeme trochou v ruce rozemleté
majoránky, aby kuřata držela tvar při pečení, svážeme nití konce kuřecích stehýnek.
Kuřata potřeme sádlem a vložíme je do nádoby na pečení z varného skla, na počátku
pečení maso podlijeme trochou vody, při pečení je občas poléváme vypečenou šťávou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C do červena, upečená kuřata vyjmeme z
trouby necháme několik minut v klidu odpočinout, až potom porcujeme. Podáváme

nejlépe s bramborovou kaší nebo s hráškovou rýží a s ovocným kompotem.

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA
1 kg středně velkých nejlépe soudečkových cherry rajčátek, 4 ks stroužky česneku, 2
lžičky balzamikového octa, 1 lžíce sušeného tymiánu, 1 lžíce hnědého cukru, 1 svazek
čerstvého tymiánu, olivový olej na zastříknutí
Omytá, okapaná rajčátka podélně přepůlíme a vyskládáme je vedle sebe na plech
vyložený pečícím papírem a to řezem nahoru. Zastříkněte je olejem a balzamikem,
posypte cukrem, česnekem a suchým i čerstvě nasekaným tymiánem. Pečeme v troubě
vyhřáté na 100 °C nejméně 4 hodiny, ale raději i déle. Skladujeme je jen tak, dobře
uzavřená ve sklenici, nebo je můžeme zalít olivovým olejem.

MATJESY Z CUKET
2 kg cukety, 1 kg cibule, 5 lžic cukru, 5 lžic soli, 1/2 sáčku pepře, 0,5 l octa, 0,3 l oleje, bobkové listy, nové koření

Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli na slabá kolečka nebo půlkolečka, zeleninu spolu
promícháme. Přidat sůl, pepř, cukr, olej, ocet, opět promícháme a necháme 1 hodinu
uležet (vodu, která se z cuket uvolní nevyléváme!). Směs plníme do skleniček o obsahu
0,3 l, zalijeme je puštěnou šťávou z cuket, aby byla směs ponořená, do každé skleničky
dáme 4 ks nového koření a 1 ks bobkového listu. Důkladně uzavřené skleničky
sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C.

ZAVAŘOVÁNÍ KLOBÁS
Rozpis na 1 sklenici o objemu 0,7 l: 4-5 ks klobás, záleží na jejich tlouščce, 1 dl vody, 1 ks
zavařovací sklenice o objemu 0,7 l s víčky
Sklenice důkladně umyjeme a vytřeme utěrkou, do sklenic nalijeme 1 dl vody, narovnáme
nožičky klobás (vejdou se do jedné sklenice podle tloušťky 4 až 5 kusů). Sklenice zavíčkujeme,
narovnáme do hrnce a zavařuje při 80°C 1 hodinu. Druhý den postup zopakujeme, tedy opět
při teplotě 80 °C zavařujeme další 1 hodinu. Klobásy takto sterilované vydrží několik měsíců,
pokud je dřív nespotřebujeme, jsou jak čerstvé, stačí ohřát jen v teplé vodě nebo sníst studené. Podobně se dá
zavařit vyuzená slanina nebo uzené maso.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16