Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2017
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
DIP S OKURKAMI, MÁTOU
jogurt bílý 150 gramů, okurka salátová 1/2 kusu, máta 1 lžíce (jemně nakrájená),
kardamom 1 špetka (drcený), sůl.
Oloupanou okurku zbavíme semínek a dužninu nastrouháme najemno do misky. Osolíme ji,
přimícháme jogurt, mátu a kardamom a dip podle potřeby ještě dosolíme.
OKURKOVÝ SALÁT S BURSKÝMI OŘÍŠKY
okurka salátová 3 kusy, cibule červená 1 kus (drobně nakrájená), paprička chilli červená
1 kus (drobně nakrájená), ořechy burské 1 hrnek (nesolené), koriandr 3 snítky, smetana
zakysaná 1 lžíce, česnek 1 stroužek
Zálivka: ocet vinný 2 lžíce (bílý), cukr třtinový 2 lžíce, chilli omáčka 2 lžíce, rybí omáčka
1 lžíce.
Smíchejte ingredience na zálivku a nechte v lednici chvíli odležet. Okurky oloupeme,
podélně rozkrojíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Dáme do mísy, smícháme se zálivkou, cibulí,
chilli, koriandrem a buráky. Ozdobíme lístky koriandru, plátky restovaného česneku a lžící kysané smetany.
SMAŽENÉ OKURKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU
vejce 2 kusy, mléko 1 decilitr, mouka pšeničná hladká 100 gramů, kypřící
prášek do pečiva 1 špetka, sýr Ementál 50 gramů (nastrouhaný, nebo
podobný sýr ementálského typu), okurka salátová 500 gramů, olej na
smažení,
Na pikantní majonézu: majonéza 150 gramů, šťáva citronová (z 1 citronu),
koření chilli 1 špetka (mleté), sůl.
V míse rozkvedláme vejce s mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva a
nastrouhaný sýr a umícháme těstíčko. Okurky omyjeme a nakrájíme je na půlkolečka silná asi 1,5 cm. Namočíme
je do těstíčka a usmažíme na pánvi v rozehřátém oleji dozlatova. Usmažené okurky necháme odkapat na
papírovém ubrousku. Okurky podáváme s majonézou ochucenou citronovou šťávou, chilli a trochou soli.
KIWI S OKURKOU
kiwi 6 kusů (dobře uzrálé), okurka salátová 1 kus, celer řapíkatý 50 gramů (+ lístky na ozdobu),
šťáva grapefruitová 200 mililitrů, cukr třtinový 2 lžíce
Oloupaná kiwi, okurku a celer nakrájejte, vlijte ovocnou šťávu, vsypte cukr a vše dohladka
rozmixujte. Vzniklý nápoj podle potřeby zřeďte, třeba kefírem.
SVĚŽÍ CARPACCIO
delší salátová okurka, 1/2 kedlubny, 100 g sýru Feta nebo balkánský, 150 g
zakysané smetany, lžička citronové šťávy, 2 lžičky sladké chilli omáčky, lžička
olivového oleje, 1 stroužek utřeného česneku, sůl, hrubě mletý barevný pepř,
1/2 svazku nasekaného kopru.
Nejdříve smícháme smetanu s chilli, citronovou šťávou, česnekem a solí.
Nakonec přidáme kopr, trochu necháme na posypání. Okurku nakrájíme podélně
na tenoučké plátky a oloupanou kedlubnu také na co nejtenčí plátečky.
Uložíme ozdobně na talíř, posypeme hrubě mletým pepřem a odloženým
koprem. Posypeme nadrobeným sýrem a pokapeme smetanou.
OKURKOVÉ NANUKY S GINEM
okurka salátová 2 kusy, cukr krystal 150 gramů, šťáva citronová (z 1 citronu),
máta 2 snítky, gin 3 lžíce (můžete vynechat), okurka salátová (kolečka na
ozdobu).
Jednu okurku oloupejte, vyjměte z ní semínka a nakrájejte ji na kusy. Druhou,
neoloupanou, odšťavněte (můžete ji nastrouhat nahrubo a vymačkat z ní šťávu).
Šťávu a kusy okurky přendejte do mixéru, přidejte cukr a citronovou šťávu.
Mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte gin a drobné lístky máty, můžete je
také nasekat. Formičky na nanuky vyložte kolečky okurek a zalijte okurkovou
směsí. Děti ocení verzi bez alkoholu.
16
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
DIP S OKURKAMI, MÁTOU
jogurt bílý 150 gramů, okurka salátová 1/2 kusu, máta 1 lžíce (jemně nakrájená),
kardamom 1 špetka (drcený), sůl.
Oloupanou okurku zbavíme semínek a dužninu nastrouháme najemno do misky. Osolíme ji,
přimícháme jogurt, mátu a kardamom a dip podle potřeby ještě dosolíme.
OKURKOVÝ SALÁT S BURSKÝMI OŘÍŠKY
okurka salátová 3 kusy, cibule červená 1 kus (drobně nakrájená), paprička chilli červená
1 kus (drobně nakrájená), ořechy burské 1 hrnek (nesolené), koriandr 3 snítky, smetana
zakysaná 1 lžíce, česnek 1 stroužek
Zálivka: ocet vinný 2 lžíce (bílý), cukr třtinový 2 lžíce, chilli omáčka 2 lžíce, rybí omáčka
1 lžíce.
Smíchejte ingredience na zálivku a nechte v lednici chvíli odležet. Okurky oloupeme,
podélně rozkrojíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Dáme do mísy, smícháme se zálivkou, cibulí,
chilli, koriandrem a buráky. Ozdobíme lístky koriandru, plátky restovaného česneku a lžící kysané smetany.
SMAŽENÉ OKURKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU
vejce 2 kusy, mléko 1 decilitr, mouka pšeničná hladká 100 gramů, kypřící
prášek do pečiva 1 špetka, sýr Ementál 50 gramů (nastrouhaný, nebo
podobný sýr ementálského typu), okurka salátová 500 gramů, olej na
smažení,
Na pikantní majonézu: majonéza 150 gramů, šťáva citronová (z 1 citronu),
koření chilli 1 špetka (mleté), sůl.
V míse rozkvedláme vejce s mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva a
nastrouhaný sýr a umícháme těstíčko. Okurky omyjeme a nakrájíme je na půlkolečka silná asi 1,5 cm. Namočíme
je do těstíčka a usmažíme na pánvi v rozehřátém oleji dozlatova. Usmažené okurky necháme odkapat na
papírovém ubrousku. Okurky podáváme s majonézou ochucenou citronovou šťávou, chilli a trochou soli.
KIWI S OKURKOU
kiwi 6 kusů (dobře uzrálé), okurka salátová 1 kus, celer řapíkatý 50 gramů (+ lístky na ozdobu),
šťáva grapefruitová 200 mililitrů, cukr třtinový 2 lžíce
Oloupaná kiwi, okurku a celer nakrájejte, vlijte ovocnou šťávu, vsypte cukr a vše dohladka
rozmixujte. Vzniklý nápoj podle potřeby zřeďte, třeba kefírem.
SVĚŽÍ CARPACCIO
delší salátová okurka, 1/2 kedlubny, 100 g sýru Feta nebo balkánský, 150 g
zakysané smetany, lžička citronové šťávy, 2 lžičky sladké chilli omáčky, lžička
olivového oleje, 1 stroužek utřeného česneku, sůl, hrubě mletý barevný pepř,
1/2 svazku nasekaného kopru.
Nejdříve smícháme smetanu s chilli, citronovou šťávou, česnekem a solí.
Nakonec přidáme kopr, trochu necháme na posypání. Okurku nakrájíme podélně
na tenoučké plátky a oloupanou kedlubnu také na co nejtenčí plátečky.
Uložíme ozdobně na talíř, posypeme hrubě mletým pepřem a odloženým
koprem. Posypeme nadrobeným sýrem a pokapeme smetanou.
OKURKOVÉ NANUKY S GINEM
okurka salátová 2 kusy, cukr krystal 150 gramů, šťáva citronová (z 1 citronu),
máta 2 snítky, gin 3 lžíce (můžete vynechat), okurka salátová (kolečka na
ozdobu).
Jednu okurku oloupejte, vyjměte z ní semínka a nakrájejte ji na kusy. Druhou,
neoloupanou, odšťavněte (můžete ji nastrouhat nahrubo a vymačkat z ní šťávu).
Šťávu a kusy okurky přendejte do mixéru, přidejte cukr a citronovou šťávu.
Mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte gin a drobné lístky máty, můžete je
také nasekat. Formičky na nanuky vyložte kolečky okurek a zalijte okurkovou
směsí. Děti ocení verzi bez alkoholu.
16