Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2015
P. 9
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
MERUŇKY
Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě. Pochází ze Severní Číny, kde
stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl
Alexandr Veliký. Později se dostala do Říma a odtud se její pěstování rozšířilo do
celého Středomoří.
Protože meruňky mají nízký obsah kalorií (asi 48 kcal/100 g), dají se konzumovat při
redukčních dietách. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají
v těle zásaditou reakci. Významné jsou i proto, že obsahují malé množství sodíku a
hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor. Také obsahují velké
množství sacharidů (fruktózy a glukózy).
Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů (1,4 %) a železa, které je jejich charakteristickým minerálem.
Nejdůležitější složkou meruněk, ať už čerstvých nebo sušených, je však betakaroten (provitamin A), díky kterému
jsou prospěšné především při těchto onemocněních:
Konzumace meruněk pomáhá udržovat dobrý stav zraku a dává očím jiskru a krásu, které jsou projevem dobrého
zdraví. Tento účinek ale není dán jen obsahem provitaminu A, nýbrž i přítomností dalších vitaminů a minerálů, jež
zvyšují jeho působení. Meruňky se doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo
svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti. Nejlepších výsledků se dosahuje během
meruňkové kúry.
Obsah železa v čerstvých meruňkách není velký, ale v sušených ano. Přestože je množství provitaminu A a železa
v meruňkách daleko menší než ve farmaceutických přípravcích, výsledky při pravidelné konzumaci tohoto ovoce
jsou při anémii lepší, než by se dalo vzhledem k nevýraznému množství těchto dvou látek předpokládat.
Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice
hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech. Meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě, a
doporučuje je v případech malátnosti, deprese, nervozity a snížené chuti k jídlu. Tyto účinky se připisují vysokému
obsahu stopových prvků v meruňkách.
Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože pozitivně ovlivňuje sliznici plic. Pro svůj
obsah mědi jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní
dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Meruňky obsahují: Pozitivní vliv meruněk na naše zdraví:
provitamin A posilují imunitu
vitamíny skupiny B – B3, B5, B9 působí proti únavě
vitamin C zlepšují krevní obraz
železo (Fe) podporují krvetvorbu a růst buněk
hořčík (Mg) snižují hladinu krevního cholesterolu
vápník (Ca) léčí srdce
draslík (K) podporují růst
fosfor (P) posilují nervový systém
síru (S) zlepšují astma
křemík (Si) posilují vlasy, nehty, pokožku
mangan (Mn) odbourávají tuky
měď (Cu) působí antistresově, zvyšují vitalitu
pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
zlepšují zrak
pomáhají při neurózách a nespavosti
urychlují průběh rekonvalescence
působí proti zácpě
chrání pokožku při letním opalování
9
MERUŇKY
Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě. Pochází ze Severní Číny, kde
stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl
Alexandr Veliký. Později se dostala do Říma a odtud se její pěstování rozšířilo do
celého Středomoří.
Protože meruňky mají nízký obsah kalorií (asi 48 kcal/100 g), dají se konzumovat při
redukčních dietách. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají
v těle zásaditou reakci. Významné jsou i proto, že obsahují malé množství sodíku a
hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor. Také obsahují velké
množství sacharidů (fruktózy a glukózy).
Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů (1,4 %) a železa, které je jejich charakteristickým minerálem.
Nejdůležitější složkou meruněk, ať už čerstvých nebo sušených, je však betakaroten (provitamin A), díky kterému
jsou prospěšné především při těchto onemocněních:
Konzumace meruněk pomáhá udržovat dobrý stav zraku a dává očím jiskru a krásu, které jsou projevem dobrého
zdraví. Tento účinek ale není dán jen obsahem provitaminu A, nýbrž i přítomností dalších vitaminů a minerálů, jež
zvyšují jeho působení. Meruňky se doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo
svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti. Nejlepších výsledků se dosahuje během
meruňkové kúry.
Obsah železa v čerstvých meruňkách není velký, ale v sušených ano. Přestože je množství provitaminu A a železa
v meruňkách daleko menší než ve farmaceutických přípravcích, výsledky při pravidelné konzumaci tohoto ovoce
jsou při anémii lepší, než by se dalo vzhledem k nevýraznému množství těchto dvou látek předpokládat.
Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice
hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech. Meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě, a
doporučuje je v případech malátnosti, deprese, nervozity a snížené chuti k jídlu. Tyto účinky se připisují vysokému
obsahu stopových prvků v meruňkách.
Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože pozitivně ovlivňuje sliznici plic. Pro svůj
obsah mědi jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní
dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Meruňky obsahují: Pozitivní vliv meruněk na naše zdraví:
provitamin A posilují imunitu
vitamíny skupiny B – B3, B5, B9 působí proti únavě
vitamin C zlepšují krevní obraz
železo (Fe) podporují krvetvorbu a růst buněk
hořčík (Mg) snižují hladinu krevního cholesterolu
vápník (Ca) léčí srdce
draslík (K) podporují růst
fosfor (P) posilují nervový systém
síru (S) zlepšují astma
křemík (Si) posilují vlasy, nehty, pokožku
mangan (Mn) odbourávají tuky
měď (Cu) působí antistresově, zvyšují vitalitu
pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
zlepšují zrak
pomáhají při neurózách a nespavosti
urychlují průběh rekonvalescence
působí proti zácpě
chrání pokožku při letním opalování
9