Page 28 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2018
P. 28
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MERUŇKOVO-ZELENINOVÝ SALÁT
3 velké nebo více menších meruněk, vypeckované a rozpůlené, neutrální rostlinný olej na
opékání, 2 velké hrsti rukoly, 200–250 g menších zralých (červených) rajčat, nakrájených na
klínky či plátky, hrstka mátových lístků a/nebo tymiánových lístků, panenský olivový olej na
pokropení, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, 100 g sýra feta či balkánského sýra, rozdrobeného,
hrst nasekaných vyloupaných pistácií, piniových semínek, nasekaných neloupaných mandlí nebo
lískových oříšků, na posypání.
Meruňky mírně opečte na grilu, grilovací pánvi či na troše oleje na nepřilnavé pánvi (jsou-li

hodně zralé, opékat je nemusíte). Na talíře naaranžujte nejprve rukolu a na ni rajčata a meruňky. Posypte mátovými
a/nebo tymiánovými lístky. Pokropte olivovým olejem, lehce osolte a podle chuti opepřete, posypte fetou nebo
balkánským sýrem a oříšky podle vlastního výběru. Navrch můžete ještě trochu pokropit olivovým olejem.

KRŮTÍ PRSA PEČENÁ S MERUŇKAMI
krůtí maso 400 gramů (prsa), meruňky 200 gramů, marmeláda 4 lžíce (meruňková), víno bílé
2 decilitry, sójová omáčka 1 lžíce, olej, koření chilli (mleté), pepř černý (mletý), sůl.
Krůtí prsa omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme ostrým nožem na dva díly. Každý svážeme
kuchyňským provázkem do válečku, osolíme, opepříme a posypeme podle chuti mletým chilli.
Takto ochucené válečky potřeme olejem a necháme odležet asi 30 minut při pokojové teplotě.
Pak je vložíme do vhodného kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme je ze všech stran

dozlatova. Maso zalijeme vínem, přidáme polovinu vypeckovaných meruněk nakrájených na malé kousky, vše vložíme
do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho, kastrol postavíme na
sporák a výpek z masa přivedeme k varu. Přidáme meruňkovou marmeládu a zbylé půlky meruněk, krátce povaříme a
dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou.
Válečky masa zbavíme nití, nakrájíme na plátky, upravíme je na talíře, doplníme půlkami meruněk, přelijeme omáčkou
a podáváme s rýží.

PEČENÉ MERUŇKY S MANDLEMI
meruňky 600 gramů, máslo 40 gramů, cukr 60 gramů, šťáva citronová (z jednoho citronu),
mandlové lupínky 2 lžíce, pistácie 2 lžíce (oloupané )
Meruňky omyjte, osušte, rozřízněte nožem na poloviny a vyjměte z nich pecky. Na pánvi
rozehřejte máslo, přidejte cukr, šťávu z citronu a rozmíchejte do hladka. Připravené půlky
meruněk přidejte na pánev a minutu až dvě je prohřívejte. Posypte je mandlovými lupínky,
nasekanými pistáciemi a promíchejte. Rozdělte ovoce do misek a podávejte teplé.

MERUŇKOVÝ DŽEM
1 kg zralých meruněk, rozpůlených a vypeckovaných, 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a
nastrouhaného, 220 g krupicového cukru.
Půlky meruněk rozkrojte ještě na dva nebo tři kousky a ty vložte do hluboké mísy. Přimíchejte zázvor i
cukr, přikryjte a nechte přes noc na chladném místě. Směs přemístěte do velkého hrnce s těžkým dnem a
za pomalého míchání přiveďte k varu. Zvyšte plamen; džem by měl zhoustnout, ale jenom tak, aby pořád
stékal z vařečky. Vařte osm až deset minut; míchejte hlavně ke konci, aby se směs nepřipalovala. Dejte džemu pár
minut na vychladnutí. Přelijte do sterilizovaných nádob a nechte úplně zchladnout.

MERUŇKOVÝ KOLÁČ
400 g hladké mouky, špetka soli, 250 g moučkového cukru, 200 g Hery, 1 sáček
vanilkového cukru, 2 vejce, 500 g meruněk, 100 g krupicového cukru, 1 sáček
vanilkového pudinku, 150 g meruňkové marmelády, 50 g pražených mandlových
lupínků.
Nejprve připravíme náplň. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je do kastrolu, zalijeme 100
ml vody, přidáme krupicový i vanilkový cukr a povaříme asi 3 minuty. Pudinkový prášek rozmícháme ve 100 ml vody a
přilijeme k meruňkám, směs povaříme ještě asi 2 minuty a pak ji necháme vychladnout. Mouku prosijeme a smícháme
se špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájenou změklou Heru, vanilkový cukr a vejce.
Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odležet. Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý
plát, vyložíme jím dortovou formu o průměru 22 cm a vytvoříme 2 cm vysoký okraj.
Na těsto rozetřeme meruňkovou náplň. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát o průměru formy a položíme ho na
meruňkovou náplň. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení ho necháme vychladnout ve
formě a pak ho uvolníme. Marmeládu rozehřejeme, celý koláč jí potřeme a strany obalíme opraženými mandlovými
lupínky.

28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33